tirsdag, november 18, 2008

Adjektivlek i Høyre

Massiv udugelig, inkompetent, selvopptatt og bornert. Det er ikke akkurat det du skriver om deg selv i CVen. Det minner mer om adjektivleken. Men det er det ikke. Det er hva Georg Apenes mener om Høyres stortingsrepresentant i Østfold, Martin Engset. Det kostet Apenes medlemsskapet i Høyre.

Jeg tror noen i Fredrikstad Høyre bør gå noen runder med seg selv. I alle fall tyder mye på at enten fylkespartiet eller partiet sentralt blander seg inn.

Jeg synes det er befriende at noen er ærlige og up front, istedet for å hviske og tiske i krokene og bak ryggen på den det gjelder. Også den det har gått ut over: Martin Engeset, er uenig i eksklusjonen:

Martin Engset reagerte i går sterkt på at lokallaget nå ekskluderer Apenes på grunn av kritikken av ham, og bestrider lovligheten av dette.

- Dette er det Fredrikstad Høyres styre som har besluttet. Og jeg synes beslutningen er uklok. Høyre har ingen historie for å ekskludere folk, så vidt jeg vet, sa han til Dagbladet.no i går.

Hvis Høyre med noen grad av troverdighet skal slåss for ytringsfrihet, så får man tåle ytringene fra Apenes. Dette minner mer om 70-årenes utrenskninger i partier som Høyre står ganske fjernt fra.

Oppdatert 19.11 kl. 2210: Fredrikstad Høyre gjorde det eneste fornuftige: Opphevet eksklusjonen

6 kommentarer:

Anonym sa...

Høyre har jo gått i intellektuell oppløsning. Triste greier.

Fredrik Mellem sa...

Nå er ikke eksklusjonsparagrafen spesielt hyppig i bruk i Arbeiderpartiet heller, men denne saken illustrerer et par interessante forskjeller på Høyre og Arbeiderpartiet.

For det første: I Arbeiderpartiet ville eksklusjonsgrunnlaget verdt at mannen sier han ikke vil stemme på partiet og oppfordre andre til heller ikke å gjøre det. I Høyre overser man dette, og velger som eksklusjonsgrunnlag at Apenes har kritisert en partikollega. (Lurer egentlig på hvor mange som ville ha stått tilbake om dette var en generell grunn til å kvitte seg med folk?)

For det andre: I Arbeiderpartiet ville ikke eksklusjonen verdt gyldig før den var behandlet i fylkespartiet og til slutt av landsstyret. I Høyre konstaterer jeg at eksklusjonen er gyldig fra første stund, og at Apenes evt må anke sin sak oppover i partiet.

Anonym sa...

Fredrik Mellem har tydeligvis ikke lest noen av avisartiklene som tar for seg uttalelsene fra de som var med på å ekskludere Apenes mandag kveld. De sier nemlig at det var Apenes' uttalelser knyttet til at han oppfordret andre til å ikke stemme H ved neste valg, og ikke hans uttalelser om Engeset isolert sett, som førte til ekskluderingen.
Høyre har ikke ekskludert noen på over 70 år. At Fredrik Mellem forsøker å få eksklusjonen av Apenes til å virke som en slags hverdagsting i hele Høyre- sier mer om Mellems lavmål og arroganse enn ønske til seriøs debatt.

Fredrik Mellem sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Fredrik Mellem sa...

Hvor er det jeg sier noe som antyder at dette er en hverdagsting i Høyre? Jeg er fullstendig klar over at saken er relativt enestående.

Faktisk så mener jeg at et hvert parti løpende bør vurdere å kvitte seg med medlemmer som oppfordrer til å stemme på andre partier enn det de er medlem av. Hva skal man med dem?

Anonym sa...

Apenes er redeligere enn de fleste!

Flere, blant annet journalist i Stavanger Aftenblad, sa at Apenes ikke hadde sagt annet enn hva folk visket i krokene!
Jeg vil spørre: Er det "bedre" å være den som visker stygge ting i krokene?
Den som smyger seg med bakvaskende intriger og aldri står frem er "bedre" enn Apenes!?
Er det slik at vi kan si:
Ja, vi vil heller ha lukkede, smygende bakvaskelser, hvor ingen vet hvem bakvaskerne er, og hvor skadene ikke kartlegges.
Altså: Politiske "snikmord" er
Høyres stil og det de fleste politiske partier foretrekker.
"Pen og stille jobb", skitten... ja, men "usynlig", og vi fikk det som vi ville!
Dette er "bedre" enn Apenes stil?

"Dette hadde vi ikke ventet av Apenes", sier noen.
Nei vel, men hadde dere ventet at Apenes skulle "visket" og bakvasket andre anonymt og snikende? Jeg tror ikke det hadde vært hans "stil" å sette igang en usynlig, skitten snikmordkampanje!

Når Apenes beveger seg inn i denslags politisk farvann, så sier han høyt og tydelig hva han gjør!
Han lufter ut noen slike politiske stinkdyr som har behersket både den politiske arena og de mange underliggende "kroker" og "gjemmesteder".

Apenes sier kort og godt i all offentlighet hva han gjør, noe "viskerne" ikke hadde gjennomtenkte strategier for.

Apenes er ikke talsmann for at politiske saker skal diskuteres ved personskikane, men at personvalg må ut av den mørke, lumre, "muldvarp"sjebnen den til nå har befunnet seg i.

Apenes er her en talsmann for en åpen og saklig debatt. At det denne gangen ble hard kost, forteller faktisk noe også om motparten.