torsdag, november 27, 2008

Katta ute av sekken

Jeg er vel ikke særlig overrasket. De fleste som så pressekonferansen der regjeringen presenterte beslutningen om å kjøpe F-35 JSF, fikk vel en følelse av at det var noe som ikke stemte. En ting er at man fremhever det produktet man har tenkt å kjøpe. Noe annet var den sterke betoningen av at JAS Gripen var et så elendig alternativ, både økonomisk og ytelsesmessig. Det er mye som tyder på at det ikke er helt riktig.

I dagens Aftenposten får vi langt på vei bekreftelsen på det man antok. Ola Borten Moe mer enn antyder at dette var nødvendig for å redde SV ut av ei lei knipe. Hadde ikke regjeringen gått så hardt ut mot Gripen, så hadde SV nok engang stått igjen som tapere. Ved å stille Gripen i et så dårlig lys som regjeringen gjorde, var det ingen grunn for SV til å ta en dissens. Noe som ville stilt deres regjeringsdeltagelse i et enda skarpere søkelys. SV fikk den flytevesten de sårt trengte.

SV er blitt fryktelig glad i statsrådsprivilegier og trives godt i sine fremskutte posisjoner. Kamelsluking på kryss og tvers ødelegger ikke apetitten i nevneverdig grad. Det ser heller ikke ut til å plage SV at regjeringens karakterdrap av Gripen, kanskje ødelegger svenskenes muligheter for salg av løsningen.

"Det blir aldri løyet så mye som før valget, under krigen og etter jakten.", sa Otto von Bismarck. Slik foregår det i politikkens verden.

3 kommentarer:

TITAN sa...

Hvis vi forutsetter at selve håndteringen av det absolutt mest prestisjefylte innkjøpet forsvar har foretatt seg siden fregattene ble kjøpt inn er håndtert etter boken.

Hvis vi velger å tro at vi har brukt de beste ressursene som er tilgjengelig i evalueringsarbeidet, at alle prosedyrer er fulgt og at vi står fullstendig rakrygget i arbeidet som er foretatt. Kall meg gjerne naive - men fallhøyden for de involverte er mildt sagt høy her. Fusk med et komma i denne saken så må du antagelig til Dubai for å få deg oppdrag etterpå.

Under de forutsetninger så er det jo umåtelig trist for ikke å si katastrofalt å ha en regjering med en statsminisiter i spissen som jazzer det helt ut av proporsjoner i et desperat forsøk på å olje inn en hårete kamel for SV!

Hvor seriøse er vi da? Hvor ble kvaliteten av - er disse menneskene også de beste ressursene vi har? I wonder!

s sa...

Kjipt at regjeringens forhold til SV ødelegger for svenskene, men det viktigste er tross alt at vi får de beste flyene.

Knut Johannessen sa...

Spenn: Gjør vi?