torsdag, november 27, 2008

Høyre vil ha registrering ved søking i skattelistene

Høyres valgprogram for 2009 som lanseres i morgen kl. 11, vil inneholde et forslag om å fjerne muligheten til å offentliggjøre de samlede søkbare skattelistene.

De som har fulgt denne bloggen, vil vite at jeg er sterkt kritisk til måten skattelisten har blitt presentert og ikke minst gjort søkbare, etter at de rødgrønne tok over. De fleste (spesielt media) har begrunnet dette med muligheten til å avdekke "de skumle forbindelsene", de som klager på skatten, samtidig som de betaler lite skatt etc. etc. Det er vikarierende motiv for å bedrive kikking.

Avisene er mest opptatt av antall klikk, derfor er det reklame for søk i skattelistene i tilknytning til alle artikler. De fant nemlig ikke noen særlig skumle forbindelser. Dessuten viste det seg at de aller fleste rike betalte skatt. Mye skatt. Så da gjenstod forsåvidt bare kjendisene, naboene, familie og arbeidskolleger. Spennende nok, men ikke særlig samfunnsnyttig.

Derfor er Høyres forslag bra. Forslaget innebærer at informasjon om inntekt og skatt blir offentlig tilgjengelig, men på forespørsel. Forespørrerens navn blir registrert og den det innhentes informasjon om, blir varslet. På samme måte som når noen innhenter kredittopplysninger om deg. Dermed har mediene det samme innsyn som før, litt mer tungvint riktignok. Kikkerne blant oss får nok et høyere hinder. Hører du, nabo!

Så får vi se om jeg er like positiv til de andre forslagene i valgkampprogrammet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

APPLAUS!!!!!

Dog med det liiiiiiillllle forbehold at skatteetaten da må slutte med å sende ut informasjonen til redaksjonene. Alle søk SKAL i tilfelle skje HOS skatteetaten.

Det hjelper fiiiiint lite at vi alle får en melding om at VG, DB, Aftenposten og Bergens Tidende osv. har fått all informasjon om oss, eller at de (avisredaksjonene) har foretatt et søk på oss.

Når alt kommer til alt slipper vi neppe unna at listene IKKE gjøres elektronisk tilgjengelige.
Den eneste farbare vei blir fortsatt at kikkerne henvises til å oppsøke likningskontoret for å skrive av listene manuelt!

Anonym sa...

dette er jeg ikke enig i. jeg tror man må finne en middelvei mellom slik det er i dag og det å fjerne tilgjengeligheten fullstendig. Les: Ja til skattelister i en begrenset publiseringsform