onsdag, februar 18, 2009

Hvem er egentlig justisminister?


" En statssekretær er en stedfortreder. Han/hun gjør fortred i statsrådens sted". C. J. Hambros kjente sitat rant meg i hu i kveld da Anders Magnus kunne berette at Knut Storberget var uvitende om hijab-utspillet 4. februar. Jeg forutsetter at Anders Magnus har gode kilder og er rimelig sikker på at dette er troverdig når han går ut i beste sendetid.

Det var statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik som var pådrivere bak forslaget:

Etter det NRK erfarer var Storbergets nærmeste medarbeidere stassekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik pådrivere for å få saken gjennom.

Det var bare en aldri så liten hake: Justisministeren visste ikke noe om det.

Selvsagt vil ingen kommentere dette. Men det forklarer kanskje noe av Storbergets opptreden.

Det vakte bestyrtelse i Arbeiderpartiets stortingsgruppe da hijab-vedtaket ble kjent i form av et diktat ingen hadde fått diskutere.

Statssekretærene og rådgiveren i departementet måtte stille til hastemøte etter krav fra tre stortingsrepresentanter og en statssekretær.

På møtet var Aas-Hansen og Tajik ivrige forsvarere av vedtaket om hijab i politiet.

Justisministeren var ikke tilstede, og det var altså heller ikke hans beslutning at et slikt vedtak skulle offentliggjøres.

Som departementets sjef måtte Storberget forsvare det utad, inntil presset fra partiets stortingsgruppe ble så stort at han måtte snu halvveis.

I dag har også statsministeren måttet forsvare for Stortinget et dokument som regjeringen ikke hadde tenkt å offentliggjøre.

Men i dette tilfellet var det altså ikke Storberget som startet problemene.

Det som er trist er at ikke Aas-Hansen eller Tajik forsto at dette ville det bli bråk av. Det tyder på en vurderingsevne som gjør dem uskikket til de posisjonene de har i dag. At de to ikke involverer justisministeren bare understreker dette. Og vi kommer garantert til å få debatt om Tajiks bakgrunn og beveggrunner for å gå så sterkt ut for hijab.

Kan Storberget leve med at det er usikkerhet om hvem som egentlig er justisminister?

Relaterte poster:

Vingle-Knut
Hijab eller bunad
Tilslørte politipiker


Oppdatert:
Trekker Storberget hijabforslaget i morgen?

Storberget har spent på seg skiene og er på vei mot hovedstaden. I følge NRK for å skyte ned hijabsaken. Det er da en saksbehandling i tråd med det statsminister Jens Stoltenberg sa i Stortingets spørretime i går:

Ingen mennesker er feilfrie, heller ikke justisministre. Derfor har justisministeren selv sagt at behandlingen av saken om religiøse hodeplagg ikke var god nok, og derfor har han nå lagt opp til en annen saksbehandling, nemlig at vi skal ha en bred diskusjon. Den skal vi ha, og da mener jeg det er feil når man nå inviterer til en grundig og ordentlig saksbehandling – å konkludere før saksbehandlingen er avsluttet.
Grundig og ordentlig saksbehandling? Ja vel, nei.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Sånn går det når man slipper utlendinger inn i regjering. Si meg, er dette den første "skandale" saken som har omhandlet utlendinger i den sittende regjering de siste 4 årene? Nei. Og de utgjør ikke så mange prosentene av de som er i regjering så noen varsel lamper BURDE jo lyse..

Knut Johannessen sa...

Anonym: Vel, jeg ventet på den kommentaren. Men Astri Aas-Hansen er så vidt jeg vet etnisk norsk. Og er overordnet Tajik, så du kan kanskje begynne der.

Anonym sa...

Med en gang en har personer med etnisk utenlands tilhørighet i posisjoner for avgjørelser , rådgivning så meler de sin egen kake.
Det er gjennomlysende i mange av disse sakene. Spåkona Kahan er også kommet tilbake , riktignok meget stille i dørene , men døra knirker bare hun beveger seg i mediabilde. Det stråler ,,spåkone" av henne. Det er rart Tellevimsen" ikke har hentet henne inn til Justisdep, slik at de kunne ha noen bedre råd enn å bli rundspillt på hjemmebane av sin egen sekretær

Anonym sa...

Anonym; noen bedre eksempler på politikere med innvandrerbakgrunn:

http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/article2574650.ece

Unknown sa...

Tviler veldig sterkt på at storberget ikke visste om dette.
Skylder på byråkrater "ingen har hørt om", for å minimere skadeomfanget av denne saken for partiet.
Forøvrig finnes det mer enn nok å utsette på stort sett alle politikere, uten at man trenger å gå såpass usaklig til verks, Anonym..
Du er like skadelig for oss "normale" motstandere av hijab ol. som brølende islamister er for den menige, normale muslim.

Nyland sa...

Her er det noen som ikke har snakket med hverandre. Regner nå med at den politiske ledelsen i JD har et lite "oppvaskmøte" :-)

Anonym sa...

Storberget ukjent med hijab-vedtaket.
Vedtaket skal ha blitt drevet gjennom av statssekretærstatssekretær Astri Aas-Hansen og Politisk rådgiver i Justisdpartementet Hadia Tajik.
(dagbladet.no/2009/02/18/nyhete)

På Tabloid (TV2) nektet Akhtar Chaudhry å informere om hvor mange han personlig hadde vervet i forbindelse med å sikre sin politiske insettelse.

Heikki Holmås og Oslo SV får i disse dager en lekse de knapt trodde var mulig. Holmås var av nominasjonskomiteen ført opp på andreplass - og dermed en antatt sikker stortingsplass. Men hans motstander og partifelle, muslimen Akhtar Chaudhry, vil ha denne plassen. Han krever at minoritetene (dvs. muslimene) får denne plassen. Om ikke noe helt spesielt skjer vil Holmås tape kampen på nominasjonsmøtet om noen uker. Grunnen er at i den senere tid har flere hundre muslimer meldt seg inn i Oslo SV. De skal sikre at på nominasjonsmøtet blir det muslimen Chaudhry som får andreplassen - og ikke Holmås.

og til alle som ikke ser sammenhenger her. pls gjør litt research.

Godt at vi ennå har ytrinsfrihet i Norge. Da kan den politiske gørra sive ut til folket.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Vox, du gjør en god jobb med å omtale denne saken. God blogging/borgerjournalistikk.

g sa...

At arbeiderpartiet klarer å sanke sammen de mest sleipe innvandrerne som finnes, tilsier ikke at man skal ha færre utlendinger i posisjon. Kanskje tvert i mot. Vi trenger folkevalgte utlendinger som ikke har politikk som ambisjon.

Ellers anser jeg justisministerrollen som ubemannet pr dags dato.

Anonym sa...

God grunn til ikke å stemme AP i Oslo: Hadia Tajik

Etter det NRK erfarer var Storbergets nærmeste medarbeidere stassekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver
Hadia Tajik
pådrivere for å få hijab-saken gjennom.

Tajik stiller som kjent på sjetteplassen for AP i Oslo foran stortingsvalget til høsten. Det andre innvandreralibiet, Saera Khan måtte trekke seg på grunn av for nær kontakt med spåkoner og løgn om saken etterpå. Nå har i alle fall Khan vist at hun er kritisk til hijab i politiet.

Selvfølgelig er det Storberget, Stoltenberg og Gahr Støre som må ta ansvaret for hele hijab-fadesen, men dette gir i alle fall de som bor i Oslo en god grunn til å ikke stemme AP. Jeg lurer på hvordan nettdebattanten på Dagbladet.no med pseudonymet Ola Nordmann, den lokale tillitsmannen for AP som er bekymret over islamisme, vil forholde seg til denne informasjonen. Kommer han til å være like motivert for å drive valgkamp for AP i Oslo?

Det originale innlegget på Dagbladet.no

Anonym sa...

Og der var tilliten til Hajik mer eller mindre i grus,- før karrieren egentlig begynte. Overivrige politikerkyllinger som ikke kan spillereglene. For selv om hun bare er politisk rådgiver, har hun fått en skrape i lakken, siden hun forbindes med denne saken sammen med den freidige statssekretæren. Mulig de tenkte at en positiv ære for hijab-ja kunne knyttes til Tajik, slik at hun kunne anvende det i valgkampen senere og fange stemmer. Helbom. Storberget har forøvrig et problem; Han har ikke kontrollen på hva som skjer i hans eget departement og overkjøres av undersåttene der. Jeg tviler på at noen ville våge å gjøre sånt mot Stoltenberg.

Anonym sa...

Er Hadia Tajik muslim?

Anonym sa...

Er du muslim, og hva mener du omekteskapsloven og abort? Er du på

Hadia svarer:

Jeg er muslim. Jeg deltok i feiringen av den nye ekteskapsloven på Operataket i Oslo, og støtter den helhjertet.

les mer
(http://www.aftenbladet.no/lokalt/article929777.ece)

Anonym sa...

"Aldri har man hatt flere statssekretærer og politiske rådgivere til disposisjon. Problemet er at de er ut til å være genmodifiserte kloner. Eller er de bare ja-sigere som i redsel for en karrieremessig katastrofe ikke tør å si den politiske ledelsen i mot. I så fall bør betegnelsen rådgiver forsvinne. Den politiske ledelsen hadde trengt noen som sa noe de ikke ville høre."

Er du framleis like sikker på at du har forstått situasjonen. Dette sprikar grovt.

Anonym sa...

Dette viser seg at politiske rådgivere har lagt ut den meldingen på nettsiden uten å forligge politisk ledelse eller justiseminister. Dette viser bare på nytt at innvandreralibier som Ramin-Osmundsen og nå politisk rådgiver Hadia Tajik ikke har klart oppgaven..at som rådgiver ikke selv kan vedta politiske vedtak.

Anonym sa...

Typisk at det eneste folk evner å se er hudfarge og kulturell bakgrunn. Følgende kommentar sakset fra en av kommentarene lenger oppe her er det beste eksempelet:

"På Tabloid (TV2) nektet Akhtar Chaudhry å informere om hvor mange han personlig hadde vervet i forbindelse med å sikre sin politiske insettelse."

Så dette er altså skittent spill fra Chaudhrys side? Jeg skal si meg enig i at det er lett å identifisere et relativt stort antall nye medlemmer med innvandrerbakgrunn. Men hvor mange nye etnisk norske sosialister har Heikki Holmås sanket da? Ikke så interessant, kanskje. Ikke at det ville fanget noens interesse heller selvfølgelig. Vi etnisk norske sklir liksom bare inn i mengden... Men en velger er tydeligvis ikke bare en velger. Tenk gjennom dette en gang til!

Ellers er det få politikere i dette landet som ikke har en skrape i lakken. De aller største fadesene er faktisk gjort av etnisk norske politikere. Og da snakker vi om saker som ville skapt opptøyer-tilstander om de hadde hatt brun hud og trodde på feil gud.

Når det er sagt så er det helt sikkert ikke tilfeldig at rådgiver Tajik har sine meninger fra sin muslimske bakgrunn. Men nå er det da også det som er politikk: å jobbe for de sakene og det samfunnet man tror på. At hun tror på noe annet enn deg og meg, kan hun derfor ikke kritiseres for. Og ihvertfall ikke med utgangspunkt i sin bakgrunn. Hun har sin grunn til å mene at hijab er OK, og jeg har min grunn til å mene det motsatte. Dermed er vi meningsmotstandere. Intet annet.

Spørsmålet nå er selvsagt om Tajik og Aas-Hansen gikk utover sine fullmakter. Det gjorde de antakeligvis. Eller Storberget ofrer dem som lam på fadesens alter. Hva vet jeg. Men akkurat det har altså uansett ingenting med rådgiverens etniske opphav eller kulturelle bakgrunn å gjøre. Saken er ikke annerledes enn om det var en etnisk norsk rådgiver - det bare SER sånn ut. Skjerpings!

Anonym sa...

Hvilken rolle spiller det hva Hadia Tajik er?

Det er Storberget som sitter med ansvaret, uansett!

Det er HAN som enten spilte ut kort han ikke hadde kontroll på ELLER som ikke har kontroll på sine egne folk. Like galt, uansett.

Og det er HAN som nå skylder på andre, ref. Vox' forrige post!

Anonym sa...

Hva driver de med i regjeringen. Har de ikke lært en jævla dritt av alle de fadesene til de tidligere innvandrerene som har dritte ut både seg selv og Ap. Hvor blind går det an å bli? Har Ap. ennå ikke sett hva flertallet i den etnisk norske befolkning har forstått i flere 10-år at islamistene har kun et oppdrag her i landet og det er å snik-innføre den islamistiske tro. De bruker alle midler og er som mauren de graver seg inn overalt. De driter i norsk kultur, lover og regler. De vil ha det slik det passer dem. Heldigvis så har KARITA sett gal-skapen og forteller nå sannheten. Ære være henne for det. Hun kaller nå en spade for en spade.

Kyllingen AUF-leder Martin Henriksen sier til Dagbladet i dag at han er imot både påbud og imot forbud av hijab. Ja, da vet man hva man har å rette seg etter den dag han får en ministerpost.

Vibeke Ek,Ap-bystyremedlem i Tromsø sier: Et ja til hijab vil gi mulighet for mange til å delta i samfunnet, foe eksempel politiet.Et nei til hijab nå vil svekke Ap. sin oppslutnng til høstens valg. Statsminister Jensegutt har lagt seg på samme linje med et TJA. Det er ikke en djevel som nekter islamske kvinner å delta i samfunnslivet i dag heller, så dette er pissprat. Kan de ikke tjenestegjøre i politiet uten hijab så de ikke kvalifisert til den jobben. Det er krav til høyde og helse også ved opptak til politihøgskolen. Skal nå disse regler også forandres fordi en mann som er 1,50 m. ikke får bli politi etter dagens regler? Er dere så inn i hestræva dumme å ikke forstår at norske nordmenn vil vise sin holdning og stemme Frp. hvis Ap ikke kommer med en avklaring om hijab før valget. Uansett, ja eller nei, så vil de miste stemmer fra den ene eller andre gruppen. Jeg stemmer Ap og har mange venner som også gjør det men alle sier at til høsten vil de stemme Frp. på grunn av Ap sin snik-innføring av Islam og for-fordeling av goder til innvandrere

Har ikke Stoltenberg tenkt på å rydde opp i Justisdep. og fjerne Statssekretær Astrid Ass-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajek som sendte ut pressemeldingen om at det nå var lovligt å bruke hijab i politiet, uten at Justisministeren overhode var kjent med saken? Det minste en må forlange er at de som blir ansatt retter seg etter spillereglene. Nå ligner det mest på et anarki. Verre enn det er nå tror jeg ikke det kan bli, selv med Frp. i regjeringen. Vi prøver og overlater til opposisjonen å kaste dem hvis det bakker utfor-bakke. GODT VALG.

Get Animal sa...

Stemmer dette må jo bare et par hoder rulle. Slike regimer kan vi ikke ha i regjeringskontorene. Jeg var ikke så stemt for regjeringsskifte etter valget, men nå begynner jeg å få nok av krumspringene til den sittende.....

Anonym sa...

Trist med noen av kommentarene du har fått Vox. Ellers bra innhold som vanlig.
Personlig: "I libralismens navn gir jeg faen i hva Politiet har på huet.Det er måten de bruker huet på som er viktig".
Kriminelle bryr seg neppe om Politiuniformens hodeplagg likevell.
Uniformen som respektert symbol tror jeg er på tur ut uansett.
- Det ser ellers dårlig ut i den etaten om dagen. Politimenn har tydeligvis havnet i feil yrke hvis det er rik man egentlig ville bli. Skal man starte med risikotillegg i Stat og Kommune skal jeg glise når regninga kommer for gradering av risiko. Fagforbundets gavepakke til valget?

Anonym sa...

Dette var et stygt kommentarfelt. Men på den andre siden har også skrullinger stemmerett - så det er kanskje representativt.

Jeg synes ikke justisministeren skal la politiet bli slagmark for kampen for islam eller mot rasisme. Politiet skal være politiet - og helst i en slik form at man alltid tenker på den enkelte politimann først og fremst som fagmann.

Anonym sa...

Denne saken viser bare igjen at det er denne underskogen av departementsråder som sitter og spekulerer ut "geniale" løsninger på saker. Dette er den skumleste rasen spør du meg. de sitter og tar beslutniner og setter de ut i livet UTEN skikkelig behandling - bl.a. i form av revisjon av sin aktuelle statsråd.

Knut Johannessen sa...

Jeg ser at det i nattens løp har kommet mange og til dels sterke ytringer i kommentarfeltet. De verste er slettet og kommentarer som er sterkt usaklige eller sjikanerende kommer til å bli slettet.

Jeg er tilhenger av stor takhøyde, men ber om at dere i det minste gjør et forsøk på å diskutere saken.

Jeg ønsker ikke et kommentarfelt som ser ut som Dagbladets.

Anonym sa...

Tja,
Da kan jeg konstatere at "VOX POLPULI" åpenbart er mest "vox", og mindre "populi" :-)

Kanskje du bør kalle bloggen "Vox Populi Platonii"? :-)

Men jeg synes for øvrig også en del kommentatorer sleiver (og da har jeg ikke en gang sett dem som er slettet).

Cassanders
In Cod we trust