søndag, mars 29, 2009

Men så gi ham en vei, da

Når det er landsmøte og valgkampen er i gang, sitter pengene løst. Spesielt hos Sp. Men for å få glede av dem, bør du helst bo litt avsides.

I går strødde Sp representert v/olje og energiminister Terje Riis-Johansen pengene rundt seg. Gården Røneset som ble kjent gjennom "Der ingen skulle tru at nokon skulle bu", hadde søkt om å få beholde strømforsyningen, men NVE hadde sagt nei. Det ble for dyrt. Ett sted mellom 3,5 og 4 millioner kroner vil det koste å få frem strøm til småbruket.

–Dette viser at Sp sikrer folk strøm over hele landet. Det skiller oss fra andre partier, sa en smørblid Riis-Johansen.
Ja, takk og pris. Selv Frp på sitt mest gavmilde kunne ikke kommet på noe så idiotisk.

Jeg vet ikke om vedtaket skjedde før eller etter at baren var åpnet, men mye tyder på at det skjedde etter. Man kan ikke være edru når man gjør slike vedtak.

Det er mulig at Sp ikke har fått det med seg, men Røneset mangler vei også. Så avsides er gården at Severin Rønes slipper både bygdedyr og sladder. Pluss på noen millioner til, så blir dette riktig bra. Liv Signe kan vel ikke være dårligere enn olje og energiministeren.

Oppdatert: Det skulle bli mer til ungkarer som Severin Rønes. Sp gikk også inn for skattefradrag for enslige. Ikke vet man hvor mye i fradrag eller hvor mye det skal koste. Det er altså helt vanlig Sp-politikk.

Andre som trenger penger til mindre viktige ting, får skaffe dem selv.

6 kommentarer:

IvarE sa...

Og Sp vil nå bli "Singel-partiet".

"Senterpartiet vil innføre skattefradrag for single, men har ikke regnet på hvor stort skattefradraget for enslige bør bli. Det er ingen tvil om at et skattefradrag for enslige er fordelingsmessig helt rett", sier Lundteigen.

Det faller dem tydeligvis ikke inn at de da heller for eksempel kunne fjerne fradraget for ektefeller. Så ville vi alle fått beholde litt mere av våre egne penger.

Men neida, ta inn en del mere i skatt så alle kan få litt av det tilbake i form av hvert sitt tilpassede fradrag.

Herregud! Finnes det virkelig noen som fortsatt stemmer på disse bakstreverske gjødselbillene???

Bernt sa...

Skattefradrag for single er i teorien en helt grei ide. Men umulig i praksis. Det vil bli som borteboerstipendet for studenter, der det svindles for millionbeløp årlig.

IvarE sa...

@Bernt:

Jada, det hadde vært en grei ide (bortsett fra at det ville blitt umulig å administrere) i den forstand at det er adskillig dyrere å være singel enn å være samboende/gift.

Men:
- Om folk er single eller gifte av eget valg eller av andre grunner er det ikke Stat1s oppgave å blande seg borti! At den allerede tildels gjør det er ille nok!

Og viktigere:
- Når den ene halvparten (sånn ca.) allerede får fradrag (nødvendigvis da finansiert av den andre halvparten), så er det ingen som "får" noe som helst ved at man innfører fradrag for begge grupper. Det eneste Stat1 oppnår er at begge grupper totalt sett betaler mer i skatt og får mindre igjen enn om det ikke eksisterte fradrag. Ordningen skal jo også administreres!

Det eneste rasjonelle ville vært å fjerne fradraget for gifte, til beste for begge parter. Men da ville det jo fremstått som om Sp "tok fra folk noe" i steden for som med dette forslaget hvor det skal virke som at de "gir folk noe".

are salomonsen sa...

nok en god artikkel av vox, uten unødvendig retorikk og politiske hensyn. håper denne stilen forblir :)

Anonym sa...

Bra innlegg. Siden dette ble en skattediskusjon: De eneste som ikke vil ha fradrag etter dette er uregistrerte samboere. Pussig nok i seg selv.

Forøvrig så er det en del sosialkonservative som mener det er en god ide at staten legger til rette for at folk inngår ekteskap, og derfor er ekteskapsfradraget en god ide. Det er nok av empiri på at kjernefamilien forhindrer en god del sosiale problemer. Eksempelvis er det ingen forskjell i kriminalitetsstatistikken mellom svarte og hvite i USA dersom man tar de som er vokst opp med alenemødre ut av statistikken. (Noe sånt som 70-80% av svarte barn fødes utenfor ekteskap)

Det som overrasket meg mest med denne saken er at SP her tar enda et steg vekk fra sin konservative tradisjon, noe de også lå ann til ved å gå inn for ved permisjonstvang for far. (Hvordan gikk det med den saken forresten?)

Weinberg sa...

Det er enkelt å gjøre vedtak når man slipper å betale for dem. Det er tydeligvis det kommunale energiverket i en kommune som fra før har elendig økonomi som må betale. Det har kommunen tydeligvis til felles med Sp - økonomi er noe de ikke behersker. Men så har jo Navarsete uttrykt den samme forakten for de regnedyktige byråkratene som Carl I. Hagen engang gjorde. Neppe en bås hun ønsker å bli plassert i.