torsdag, mars 26, 2009

Spikersuppe

Både NRK og VG slår stort opp at Tor Mikkel Wara har gitt råd til både Frp og Politiets Fellesforbund. Det har vært kokt suppe på en spiker siden første dagsnyttsending via Politisk Kvarter via VGs nettsider til DagsnyttAtten. Hvilken skandale!

Jeg kan strekke meg til at Tor Mikkel Wara burde ha informert sine klienter om mulig interessekonflikt. Det var klønete håndtert.

Men når Høyre og Arbeiderpartiet finner sammen i felles fordømmelse, blir jeg bekymret. Spesielt når Lønning sammenligner dette med samrøret mellom LO og Ap.

- Dette kan minne om en miniutgave av forholdet mellom LO og Arbeiderpartiet, mener Lønning.

Den sammenligningen tyder på at også duksen Lønning kan ha en dårlig dag.

At Frp og PF får råd av samme rådgiver gir ingen grunn til å hente frem konspirasjonsteoriene. Men det gir anledning til å tenke mer prinsipielt. Med referanse til politisk tv-reklame. Trond Giskes kronargument mot, var at det ikke skulle være mulig for de med mest penger å kjøpe seg politisk innflytelse.

Ved å kjøpe seg tvtid, ville det vært helt åpent hvem som gjorde hva. Med det systemet vi har i dag, kan pengesterke organisasjoner og parti, kjøpe seg innflytelse gjennom lobbyister uten at vi vet hvem som er innblandet.

Dessverre har Stortinget stemt ned et forslag fra Venstre til å etablere lobbyregister. Et slikt register ville kunne gitt oss oversikt over hvem som forsøker å "kjøpe" seg innflytelse. Det synes ikke flertallet er ok. SV er lik seg. De ville ha register i opposisjon. I posisjon er de vingeklippet av Ap. Å kjøpe innflytelse i dølgsmål er ok. Å kjøpe politisk tv-reklame er ikke ok. Logikken er krystallklar. (For ordens skyld, jeg har ingen ting mot lobbyister, men jeg vil at det skal være åpent)

Professor Trond Nordby har forøvrig en kommentar jeg slutter meg til:

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Trond Nordby, mener at Wara-saken ikke er spesielt graverende.

– Dobbeltroller er det mange av. Det kan hende at denne saken setter fart i ønsket om et lobbyistregister, noe som ikke fins i dag, sier han til VG Nett.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det er ingen dum diskusjon Lønning iverksetter, men jeg holder en knapp på at dette er en svakt ladet løs kanon fra pressens side.

Admin sa...

Er enig i at Lønning er på bærtur. Å sammenligne politiet med fabrikkarbeidere er helt håpløst.

Statens maktutøver politiet skal naturligvis være helt og fullstendig nøytral. Arbeiderne på norske fabrikker, derimot, kan være så røde eller blå de bare ønsker. Organisasjoner som representerer førstnevnte kan naturligivis IKKE inngå partipolitisk samarbeid med parti X - sistnevnte KAN, like naturligvis, gjøre det.

At Lønning likestiller disse to forteller oss at det nok ikke er så dumt for verken hans parti eller debattnivået at han går over i pensjonistenes rekker til høsten.

At FpU demonstrerer side ved side med politiet hører ikke hjemme noe sted.

Spesielt ikke når man for et par uker siden var så soleklare på viktigheten av å ha en 100% nøytral etat.

Men en hijab hvert skuddår er verre for nøytraliteten enn Frp-koseklemming?

Anonym sa...

pressen er sosialister, sosialister slever når frp og høyre er nede for hugg. norge er en sovjet stat, høyre er ikke lenger et borgerlig parti, de kunne lett byttet plass med SP og SV i regjeringen.

norge er et taperland som suger på oljelabben. de som ga de labben, nordsjødykkerne blir behandlet som krigseilerne, i stenden for erstatnig får de restskatt og to ukers betalingsfrist. omtrent som stalin behandlet sitt folk blir nordmenn behandlet i norge, innvandrere får alt i hendene, det viktigste er at ikke nordmenn blir rik, norge kan sammenlignes med sovjet på så utrolig mange måter. liberal konservativ? borgerlig? norge er et komunist land fullt av svake mennesker som vox som skriver slik at alle skal lese bloggen og få et godt inntrykk. ingen tar side untatt sosialistene, og de vinner. da går det som i nasjonalsosialist tyskland og i 1917, da har de makten og en haug med svake kommentatorer som kan skrive i årevis med etterpåklokskap om valget vi "tapte"

Anonym sa...

Att Wara eller inte Wara, se dét er frågan....

kunne man kanskje sagt, men om jeg skulle hisse meg opp over noe i denne forbindelse, hvilket jeg ikke gjør, måtte det være at man kjøper disse tjenestene, og ikke av hvem.

Knut Johannessen sa...

Milton: Jeg ville kanskje omskrevet den Wallenbergske devise: "Att Wara, men inte synas"

Anonym sa...

Glimrende Vox! Broblemet kommer når Wara synas.

Pbern sa...

Artig at innlegget ditt nesten er et direkte plagiat av følgende innlegg: http://dragni.no/?p=497

Til og med omtrent samme overskrift bruker du.

Knut Johannessen sa...

Pbern: Å bli beskyldt for plagiat er ganske drøyt og første gang jeg opplever i mine snart 4 år som blogger. Jeg er i stand til å formulere mine egne blogginnlegg. Ellers takk. Siden innleggene er skrevet samme dag, så kunne det kanskje vært omvendt?

Men jeg mistenker faktisk ikke Morten Drægni for å ha gjort det. Og kunne ikke drømme om å slenge ut en slik påstand uten å ha noe bevis for det.

Jeg har ikke lest Morten Drægnis bloggpost før nå, men ser at vi er inne på noen av de samme poengene. Men derifra til å slenge ut påstander om plagiat er et drøyt stykke og for en blogger som legger vekt på integritet og være fakta- og sakorientert, så reagerer jeg ganske sterkt på insinuasjonen din.

Det er mulig det ikke er ment slik, men for meg er ordet "plagiat" noe jeg misliker sterkt!

Pbern sa...

Beklager selvfølgelig om du tar det så ille opp. Plagiat var kanskje et sterkt uttrykk, men innleggene var påfallende like. Men tar deg på ordet at du ikke hadde lest det før du skrev ditt.

Håper ingen skade er skjedd.

Peace.

Knut Johannessen sa...

Pbern: Det er i orden, unnskyldningen er selvsagt godtatt. Du synes kanskje jeg overreagerer, men plagiat er kanskje det verste du kan beskylde meg for. Jeg bruker en del tid på bloggingen min, ikke minst på faktasjekk og når noen tror at jeg "stjeler" andres poster, blir jeg vred. Men jeg er kortsint :-)