torsdag, juli 27, 2006

Et nytt Midtøsten? Glem det

Condoleezza Rice ønsker seg et nytt Midtøsten. Det forstår jeg godt. Dagens utgave passer USA dårlig. USAs betingelsesløse støtte til Israels krigsmaskin kan vise seg å bli et nytt mareritt for Bushadministrasjonen. Samtidig ser vi et verdenssamfunn som står på sidelinjen og ser bort når Libanon og Gaza roper om hjelp. En del er beskjemmet, men mange applauderer det som skjer. Og de sivile lider som i alle kriger.

Libanon var i ferd med å reise seg fra ruinene av forrige okkupasjon. Optimismen hadde økt i takt med en stadig bedre økonomi. Ikke minst hadde turistene oppdaget landet. Så bombes de tilbake. Uskyldige mennesker dør i et stort antall. Veier, elektrisitet og vann ødelegges. Bygninger jevnes med jorden. Libanon og Gaza blør og verdenssamfunnet står som saltstøtter og bivåner. Er det ingen som forstår hva en slik behandling av et folk gjør med hatet mot den vestlige verden. Skal vi bli overrasket neste gang det smeller i vår del av verden? Hvor naive har vi lov til å være?

Hizballah er feige terrorister, la det ikke være tvil om det. De gjemmer seg blant sivilbefolkningen og bidrar på denne måten til å forsterke sivilbefolkningens lidelser. Men vi betrakter både Hizballah og Hamas kun med vestlige øyne uten å se et annet bilde. Det bildet kan kanskje forklare noe av årsaken til å begge disse organisasjonene har støtte i folket. Begge driver utstrakt sosialt bistandsarbeide i sine ”land”.

De har opprettet helsestasjoner og driver skoler for de aller fattigste. Dette bidrar til å gjøre hverdagen litt lettere for de som sitter aller lengste nede ved bordet i Midtøsten. Dette er selvsagt ingen unnskyldning eller et forsvar for den militante delen av Hizballah og Hamas, men noe vi må ta med i vår vurdering når vi skal forsøke å forstå hatet som bygger seg opp.

Det er en patetisk forestilling som skjer i Roma når verdens mektigste menn og kvinner skal leke fred. Hvordan kan man vedta en fredsprosess når ingen av partene er med i prosessen. Snakk om å bygge sitt hus på sandgrunn. Man kan vedta hva som helst, men det har liten mulighet til å bli virkelighet så lenge grunnlaget for freden dikteres av USA og Israel.

Har ikke verdens mektigste land lært noe av fadesen i Irak? Er det noen som husker George W. Bush tale der han forventet at folket ville strømme ut i gatene for å hylle hans gutter som de redningsmenn de skulle være. Jo, folket strømmet ut i gatene. For å unngå at husene deres ble bombet. Krigen i Irak pågår ennå, 3 år etter at den ble erklært vunnet. USA hadde ingen forståelse for at det var forskjellige folkegrupper med hver sine agendaer, det betaler de for ennå.

Hizballah og Hamas lar seg ikke bekjempe på samme måte som man bekjemper et land. Dette burde nå være en lærdom man har ervervet seg gjennom erfaring. Religiøs/politiske grupper har en annen struktur enn nasjoner. Dess flere bomber som faller på Gaza og i Libanon, dess flere tilhengere får terrororganisasjonene.

Israel har så sterk støtte fra USA at de skyr ingen ting for å oppnå sitt mål. De unnser seg ikke fra å ta livet av FN-observatører. Jeg nekter å tro at Israel har et så dårlig forsvar at de ikke vet hva de treffer. De fikk så mange henvendelser om posisjoner og bønn om å la være bombingen. Bygningen var merket med symboler og flagg. Den var opplyst om natten. Da skal det ikke være mulig å gjøre feil. Dette står for meg som en overlagt handling. På samme måte som bombing av ambulanser og hjelpesendinger. Den demonstrerer hvem som er spillets herrer og med USA betingelsesløse støtte kan drapene fortsette. Verdenssamfunnet reagerer ikke. Det som skjer er et massivt overgrep som knuser ethvert håp om fred og forsoning.

Det vi ser i Midtøsten nå er oppskriften på enda mer bomber og blod. Vi kan godt fordømme terrorhandlinger utført av muslimer, mens vi stilltiende aksepterer terrorhandlinger utført av Israel. Det handler ikke lenger bare om å desimere Hizballah. USA og Israel må forstå at de ikke kan diktere en fred i Midtøsten på sine premisser. Det er ikke fred, men i beste fall en utsettelse av krigen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

I utgangspunktet hadde jeg sympati for Israel, all den tid det var de som ble angrepet først. Det har jeg ikke lenger.

Uansett om angripet på FN var "med vilje" eller ikke viser det at Israel ikke lenger bryr seg om det er Hisballah de bomber.

Knut Johannessen sa...

Jeg har faktisk fortsatt sympati med Israel, selv om den begynner å bli tynnslitt.

Det forhindrer ikke å kritisere handlinger som ikke er akseptable. Israel må ha rett til å forsvare seg mot terrorhandlinger og rakettangrep. Det som skjer nå er ikke et forsvar mot dette, men en regulær krigshandling mot mer enn Hizballah og Hamas.

Anonym sa...

KomMentar hehtet fra danske Information

Hizbollah bruger FN-posterne som skjold. En pensioneret canadisk generalmajor fortæller, at den ene af de dræbte kort før sin død emailede han med følgende oplysning:

“… he was describing the fact that he was taking fire within, in one case, three meters of his position for tactical necessity, not being targeted. Now that’s veiled speech in the military. What he was telling us was Hezbollah soldiers were all over his position and the IDF were targeting them. And that’s a favorite trick by people who don’t have representation in the UN. They use the UN as shields knowing that they can’t be punished for it.”

Selvfølgelig, når man bruger skoler, hospitaler og moskeer, hvorfor så ikke bruge de "neutrale"

Åh! hvor er det trivielt.

Knut Johannessen sa...

Ja, for Israel må bombe UN-poster uansett, ikke sant?

Anonym sa...

Er ditt spørsmål ironisk ment?

Hizbollah skjuler seg nettopp blant sivilbefolkningen og avfyrer sine raketter mot Israel fra boligstrøk.

– Og på toppen av det hele sitter en gruppe som Hizbollah på missiler og rakettbatterier, våpen som hittil har vært forbeholdt stater.
En ikke-stats-aktør som Hizbollah prøver å trekke en stat, som Israel, inn i en bakkekrig, der har geriljaen en fordel. Det er det vi ser i libanesiske landsbyer.

En stat vil foretrekke å sikre sin grense gjennom avskrekking, altså slå til så hardt at geriljaen ikke vil våge å angripe, sier han, og legger til at folkeretten rundt krigføring trolig ble skrevet med kriger mellom stater for øyet.

Men en dag etter at han kritiserte Israels militæraksjoner, fordømte Jan Egeland, FNs nødhjelpskoordinator, så i går Hizbollahs krigføring.

– Hizbollah må slutte denne feige praksisen med å gjemme seg blant kvinner og barn. Jeg hører de er stolte over at de har tapt få krigere og at flere sivile betaler prisen.

Jeg synes ikke noen skal være stolte over at flere barn og kvinner enn væpnede menn er blitt drept, sa han.

Merkel er en av få europeiske statsledere med ryggrad. Hun har flere ganger de siste månedene kritisert Ahmadinejad både for hans atomplaner og støtte til terrorisme. Irans hersker har åpenbart vansker med også å huske hendelser fra den nære fortid.

Nemo sa...

Vox populi,

et glimrende innlegg!

Selv om Israel har vært utsatt for angrep, må en huske på at de ikke har rent mel i posen selv heller. Det betyr ikke at jeg støtter terror mot Israelere, men at jeg faktisk kan forstå at både Palestinere og Hizbollah har legitim grunn til å se på Israel som sin historiske fiende.

Slik jeg ser det er det verdenssamfunnet som må ta mye av ansvaret for at Israel har fått frie hender til å ydmyke og stjele land fra sine naboer. Det er dette som ligger til bunn for denne konflikten, hverken antisemitisme eller annet.

For å snu "hvis Norge var Israel leken" på hodet, og forutsette at Sverige (åhhh så hypotetisk) hadde oppført seg som Israel mot oss, så hadde nok vi også reagert med motstandskamp. Eller omvendt. Ingen konflikt i verdenshistorien har noensinne vært løst ved at en folkegruppe har blitt tvunget i underkastelse.

Tap av Israelske liv i terrorhandlinger er forferdelig. Det samme gjelder tap av sivile i Palestina eller Libanon på grunn av bombing. Fordi disse menneskene er uskyldige. Det egentlige ansvar ligger som alltid hos den politiske maktelite. På begge sider.

Anonym sa...

THE HEZBOLLAH and Hamas provocations against Israel once again demonstrate how terrorists can exploit human rights and the media in their attacks on democracies. By hiding behind their own civilians, the Islamic radicals issue a challenge to democracies: Either violate your own morality by coming after us and inevitably killing some innocent civilians, or maintain your morality and leave us with a free hand to target your innocent civilians. This challenge presents democracies such as Israel with a lose-lose option and terrorists with a win-win option.

There is one variable that could change this dynamic and present democracies with a viable option that could make terrorism less attractive as a tactic: The international community, the anti-Israel segment of the media, and human rights organizations should stop falling for this gambit and acknowledge that they are being used to promote the terrorist agenda. Whenever a democracy is presented with the lose-lose option and chooses to defend its citizens by going after the terrorists who are hiding among civilians, this trio of predictable condemners can be counted on by the terrorists to accuse the democracy of ``overreaction," ``disproportionality," and ``violations of human rights." In doing so, they play into the hands of the terrorists and cause more terrorism and more civilian casualties on both sides.

If instead this trio could, for once, be counted on to blame the terrorists for the civilian deaths on both sides, this tactic would no longer be a win-win situation for the terrorists.

It should be obvious by now that Hezbollah and Hamas actually want the Israeli military to kill as many Lebanese and Palestinian civilians as possible. That is why they store their rockets underneath the beds of civilians. That is why they launch their missiles from crowded civilian neighborhoods and hide among civilians. They are seeking to induce Israel to defend its civilians by going after them among their civilian ``shields." They know that every civilian they induce Israel to kill hurts Israel in the media and the international and human rights communities. They regard these human shields as ``Shahids," or martyrs, even if they did not volunteer for the lethal jobs. Under the law, criminals who use human shields are responsible for the deaths of their shields, even if the bullets that kill them come from policemen's guns.

http://www.information.dk/InfWebsite/FremvisningPHP/Common/Information.php?pShow=TryktAvis/TAvVis.php&pTAvVis=199601#Kommentar