mandag, juli 17, 2006

Israels "venner" og ytringsfriheten

Jeg var enfoldig nok til å tro at kampen for ytringsfriheten ikke hadde noen begrensninger. At den var absolutt, uansett hvem den rammet. Så feil kan man ta.

Noen av dem som ropte høyest for ytringsfriheten under Muhammed-karikaturene, roper nå høyest for sensur og boikott. Hans Rustad i Document.no og Finn Jarle Sæle i I dag sto på barrikadene da Jyllandsposten og Magazinet trykte Muhammed-karikaturene. Det var ikke måte på hvilken ulykke som ville vederfares oss dersom vi lot muslimer bestemme hvilken grad av ytringsfrihet vi skulle ha i Norge.

De samme herrer er prinsippløse inntil det patetiske når karikaturen rammer deres egne venner i Israel. Jeg synes Finn Graffs tegning av Ehud Olmert var usmaklig og lite passende. Jeg var heller ikke imponert over avisens opptreden i karikatursaken. Men siden mitt forsvar av ytringsfriheten ikke er betinget av hvem den rammer, men absolutt, så forsvarer jeg Dagbladets rett til å trykke tegningen av Olmert. Israels ambassadør til Norge skal ikke redigere norske medier.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Slik jeg har lest Hans Rustads innspill i denne debatten er han på linje med deg. Jeg har ikke sett at han vil forby denne tegningen, men heller poengtert at tegningen er smakløs og noe hyklersk basert på Graffs holdning i karikatursaken.

Et standpunkt jeg er noget enig i. Jeg mener Graffs Schindlers liste-tegning er motbydelig, men selvfølgelig lovlig.

Knut Johannessen sa...

Jeg oppfatter følgende i hans artikkel: "Finn Graff er en stymper" Sitat: "At slike tegninger slipper gjennom i Dagbladets redaksjoner sier også sitt. Det rettes heller ikke opp av at Holtmarks innlegg kom på trykk."

Det oppfatter jeg ikke som en oppfordring til ytringsfrihet, men som en støtte til den israelske ambassadørens forsøk på å redigere Dagbladet.

Amos Keppler sa...

Israels Venner er slett ikke eksponenter for ytringsfriheten, det er helt sikkert. Og de er gjennomførte hyklere.

Anonym sa...

Israe,Israel, du lille land.. Du og ditt folk har alltid blitt forfulg,plaget,blitt spottet,hånet,ledd av,sett på som ingen ting.. Men ditt folk fikk ørkenen til å blomstre,vannkilder og fruktbare trær.. Ingen kan sammenlignes med deg og den skjønnhet du har!Du lille land Israel,frykt ikke,vær ikke redd,se ikke på de harde,kalde ord, se ikke på de tomme hjerter som ikke har kjennskap til sannheten,eller ønsker å eie den.Lille land Israel gråt ikke,gråt ikke,la hjertet ha mot, selv om verden snur deg ryggen..Se din eier har full kontroll!De kan aldrig røre ved deg du lille land Israel..aldrig kan de skade deg,for hans lys og herlighet er over deg..sitt folk han værner som sin øyenstein,slik han alltid har gjort!Ditt folk gikk gjennom harde prøvelser,men tross det vanskelige,gikk de seirende ut av dem..slik vil det fortsette du fagre land med det hellige folk..

Knut Johannessen sa...

Agurktid: Unnskyld et dumt spørmål, men hva har din smule forsvarstale med ytringsfriheten å gjøre? Står det så dårlig til med Israels omdømme at vennene må bruke en hver anledning. Å ta agurkskivene bort fra øynene vil kanskje bedre utsikten.

Anonym sa...

Hans Rustad sier ingenting om at tegningen bør forbys, han sier bare at Finn Graff og dagbladet er en feiging i sitt selektive forsvar av ytringsfriheten.

Knut Johannessen sa...

Du har forsåvidt rett i din påstand om at han ikke sier at tegningen skal forbys, men du skal være relativt dårlig tekstfortolker om du ikke får med deg at det er det som er meningen bak hans to innlegg.

Jeg gjentar hans sitat: ""At slike tegninger slipper gjennom i Dagbladets redaksjoner sier også sitt."

Ergo skulle redaksjonen sensurert tegningen. Det er ikke ytringsfrihet.

Det er den samme redigering som Hans Rustad kritiserte avisene for under Muhammed-karikaturstriden.

Amos Keppler sa...

"Agurktid" høres ut som en skikkelig våt fanatiker, gjør han ikke... Det er direkte pinlig og horribelt, som de som unnskylder holocaust.

Knut Johannessen sa...

Amos keppler: Du kan jo gå inn på bloggen hennes og se, ikke mye rom for nyanser og tvil der.

Anonym sa...

Dagbladet - avisen for hyklere!

Ellers er jeg helt for at Dagbladet i ytringsfrihetens navn må få ha dobbelmoral.

Idioter er de likevel. Det er alltids bedre ting å ta seg til enn å agere idioter, så hvorfor skulle ta inn tegningen til Graff? Det finnes da gode tegninger.

Anonym sa...

Rustad oppfordrer til selsensur. Det er ikke noe brudd på ytringsfriheten å be andre la være å komme med visse ytringer. Ironisk nok var det nettopp det Selbek & co.s motstandere i Norge gjorde under karikaturstriden (mobben i Teherans og Damaskus' gater teller ikke her). Angriper man Støre & co. for å ha sviktet ytringsfriheten, må man i anstendighetens navn også angripe Hustad.

Anonym sa...

Jeg er så enig. Du ser mangelen på prinsippiell forankring her, og du ser den samme mangelen i det øyeblikket noen setter fyr på et norsk flagg. Og det hele er så enkelt: Dersom du ikke klarer å godta at noen ytrer noe som treffer _deg_ så det svir, har du ingen som helst troverdighet eller legitimitet når du krever det av andre, heller.

Godt innlegg, som alltid, Vox.

Before the Flood sa...

Kan vel bare slutte meg til applausen for et godt innlegg. Ytringsfriheten er nettopp til for å beskytte de usmakelig ytringer. Det være seg redaktør Selbekk eller Finn Graff. Det er dessverre også noe vi må leve med, at de usmakelige ytringer nettopp ytres av de ynkeligste blant oss.

Magazinet og dets redaktør står ellers for relativt usmakelige holdninger etter mitt syn.

Ynkeligheten har nå også fått et nytt navn, "å ta en Graff", etter mannen som nektet å fremstille profeten Muhammed, men som ikke kvir seg for å fremstille Ehud Olmert som leirkommandanten Amon Goeth, eller Erna Solberg som en bedekket purke. Han står solid plantet i Dagbladets tradisjon med å sparke mot dem som ikke tar igjen.

Anonym sa...

Before the Flood,
mener du med dette å si at Ehud Olmert ("Olme-Ehud") og Erna Solberg ligger nede? At de er forsvarsløse ofre som ikke kan ytre seg eller ta igjen på noe vis?

Selv syns jeg Graffs Erna- og Ehud-tegninger er blant de aller beste han har laget. Finn Graff sparker oppover, det er det faen ikke mange komikere eller tegnere som gjør i disse dager.

Way to go, Tegner-Finn!

Anonym sa...

http://balkongen.net/?p=252

fehodeode hva med å diskutere ytringsfrihet og drapstrusler i Norge.

Anonym sa...

http://balkongen.net/?p=252

fehodeode hva med å diskutere ytringsfrihet og drapstrusler i Norge.