fredag, juli 14, 2006

Rike mennesker er suspekte

Dagbladet liker ikke rike mennesker. Bortsett fra de som eier avisen da. Rike mennesker har som regel blitt rike på en suspekt måte. Hvis ikke så er det uansett umoralsk å ha mye penger. Om man ikke eier Dagbladet, da. Og det verste Dagbladet vet er at noen av disse rike menneskene gir avlat ved å gi bort noe av dem.

At redaksjonen i Dagbladet er den eneste som forstår noe er også en sikker indikasjon på at alt er som det skal.

Det er ikke å vente at Hegnar skal forstå innholdet i alt han selv skriver. At han skal se forskjellen på bistand og omfordeling på den ene siden og tilfeldig veldedighet, gitt av sånne som hmn selv, på den andre. Hegnars evaluering av norsk utviklingsbistand er overflatisk og primitiv, på nivå med Fremskrittspartiets.

Nå trenger normalt ikke Trygve Hegnar å forsvares, det er han kapabel til selv, men det vel kanskje litt drøyt fra Dagbladets side å hevde at han ikke forstår hva han selv skriver. Kan det være at Hegnar og Fremskrittspartiet har sett noe som Dagbladet burde sett.

Det kan vel ikke herske tvil om at milliarder av norske bistandskroner ikke har havnet i de lommene de burde havnet. At noen av dem har funnet vei til flyfabrikker for å finansiere fattige lands dikatorers hang til standsmessige flyvemaskiner. At noen av dem har funnet sitt gjemmested bak sveitsiske nummerkonti er heller ikke til å unngå når man strør rundt seg med penger. Norske bistandskroner har ikke alltid mettet sultne munner.

For det første synes jeg ikke det er suspekt at rike mennesker gir bort store deler av formuen. Jeg synes heller ikke at det er suspekt når rike mennesker som Warren Buffet gir bort nesten 200 milliarder kroner at de vil ha en viss innflytelse på hvordan de brukes. Kanskje de til og med kan få mer ut av dem enn ett statlig bistandsdepartement.

Like stor skivebom er det å kritisere Erik Solheim når han applauderer de rikes veldedighet. Dagbladet burde i stedet ønske private bidragsytere velkommen. At noen av dem ønsker å gi av sin overflod er vel like lite suspekt som at Dagbladets eiere tjener penger på å gi ut avisen.

Deres penger er like gode som statens skattepenger. At giverne vil ha kontroll med hvor pengene havner er et fornuftig krav. Staten har ikke enerett på sunn fornuft. Heller tvert i mot.

2 kommentarer:

Nemo sa...

Meget godt innlegg. Kanskje staten burde være redd for at private initiativ er mer effektive enn deres kvantitet før kvalitet system?

Anonym sa...

Det er imidlertid ett par måter det er akseptert å bli rik på: dersom du spiller fotball eller vinner i lotto.. Å virkelig jobbe for pengene er imidlertid muffens....