søndag, juli 23, 2006

Stopp nå, Israel

Jeg klarer nesten aldri å gå for de enkle løsningene. Det finnes alltid gode argumenter for å vurdere flere sider av en sak. Slik også med Midtøsten-konflikten.

På den ene siden aksepterer jeg Israels rett til å eksistere innenfor anerkjente grenser og til å gjengjelde angrep. På den annen side aksepterer jeg ikke de massive overgrep jeg mener Israel begår i Libanon (og i Gaza). Som alltid i en krig er lidelsene størst for de sivile. Selv om Israels sivile opplever hyppige granatangrep så er fortvilelsen til det libanesiske folk som opplever at deres land ødelegges. De hadde reist seg fra ruinene av forrige okkupasjon, så bombes de tilbake til en hverdag verre enn før.

Bak ser vi skyggene av USA og Iran. De er moderatorene av denne konflikten. Israel kriger på USAs nåde og så lenge USA vil. Hizbollah kriger så lenge de har støtte fra Iran. Det som forundrer meg er at man ikke kan vurdere konsekvenser i lys av historien. 18 års israelsk tilstedeværelse i Libanon klarte ikke å knuse Hizbollah. Hvorfor skal noen ukers krigshandlinger gjøre det nå?

Problemet med Hizbollah er at det er ikke noen stat som har sine vel definerte grenser. De kan operere med helt andre forutsetninger. Hva skjer om man dreper Hassan Nasrallah? Det kommer rutinemessig en ny leder, kanskje enda mer militant enn den forrige. En politisk/religiøs bevegelse lar seg ikke utslette som et land.

Tiden er kommet for våpenhvile. Israels fortsatte krig vil bare bidra til at de ytterligående muslimske bevegelsene får flere tilhengere. Det er ingen tjent med.

Jeg anbefaler en artikkel i dagens Haaretz, skrevet av (den kontroversielle) Gideon Levy: Stop now, immediately

Tiltredes!

1 kommentar:

Anonym sa...

Riktig påpekt, og selvsagt går de kraftig utover sin rett til selvforsvar. De sier det handler om selvforsvar, men de sier også en masse annet som åpenbart ikke henger på greip, som fx at en håndfull kidnappinger i Gaza og Libanon utgjør en trussel om Total Utslettelse (intet mindre) av hele Israel og alle jøder.

Vi bør ikke være så naive og overfladiske at vi tror på det Israel sier om hvorfor de nå bomber Libanon. For en som har fulgt Israel over tid og satt seg litt inn i bakgrunnen, er det rimelig opplagt at de siste ukenes bombing av Libanon inngår i en større plan. Israel er verdens 4. største militærmakt, og det som nå skjer er iverksettelsen av en ny fase i Terrorkrigen, som har vært planlagt i minst ti år.

Her skal landene i det Bush kaller Ondskapens Akse tas ut. Bombes og kanskje invaderes. Militære provokasjoner og selvsagt tvilsom militærpropaganda vil bli brukt for å dra Iran inn i krigen, eller for å skape et påskudd for bombing av Iran. De trenger en foranledning for bombingen som går hjem hos deg og meg, hos vanlige mennesker, slik at vi skal føle at det de gjør er rettferdig og nødvendig.

Jeg vil påstå at Israel ikke er "dumme" eller "ute av balanse", akkurat som Bush ikke er "dum". Det blir en altfor lettvint forklaring på det som skjer. Jeg mener også det blir for overfladisk å si at "Israel og USA skaper bare flere fiender og flere terrorister, slik som de holder på", selv om dette strengt tatt er riktig. Poenget er at de ønsker det slik, og fordi det legitimerer Imperiets fortsatte ekspansjon.

Fredsforsker Ola Tunander har mer om denne ønskede terrorismen i tekstutdragene som gjengis i artikkelen «Den amerikanske etterretningens spill» (pdf) i nordiske Le Monde diplomatique for juli 2006.