torsdag, juli 20, 2006

La den mannen sove litt lenger

Jeg vet knapt noen som kan ødelegge en god dag, som Per Olaf Lundteigen. Ikke før hadde jeg benket meg på terrassen med frokostkaffen. Solen krabbet seg opp på himmelen og det så ut til å bli en fin dag. Det varte ikke lenge. Lundteigen hadde vært enda tidligere oppe.

Ikke så rart kanskje, mannen har jo sagt: "Landet skal for framtida styres av menn og kvinner som står tidlig opp om morran". Dessverre. Hans siste utspill var av det geniale slaget: Fjern rentefradraget på lån over 2-3 millioner kroner. Da skal vi få dempet veksten i privat forbruk.

– Vi har en systemfeil i personbeskatningen i Norge som stimulerer privatpersoner til å ta opp store lån og gasse opp norsk økonomi. Når staten betaler 28 prosent av utgiftene ved å ta opp private lån, får du en veldig vekst i den private økonomien, sier Sps finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen, til avisen.
Hvor fjernt fra dagliglivet kan man komme? Med ræva full av skattekroner, er det jo enkelt for Lundteigen å komme med slike utspill. Det rammer jo ikke bøndene som i tillegg til å 100% av inntektene fra staten også fråtser i gode skattefradrag. Når bonden vedlikeholder huset sitt, så er det fullt fradrag. Jeg må betale alt av egen lomme.

Det er greitt at Lundteigen er tidlig oppe om "morran", men han kan kanskje aktivisere hjernen før munnen. Jeg skal forklare Lundteigen så enkelt som mulig hvorfor hans forslag er riv, ruskende galt:

Dersom han setter seg på traktoren eller skurtreskeren og kjører noen mil så vil han skjønne hvorfor forslaget hans er idiotisk.

Jeg kan bruke meg selv som eksempel. Vi bor i Vestre del av Bærum og kjøpte for 4 år siden en meget nøktern enebolig. Boligen har et boareal på 140 kvm og er ikke luksuriøs på noen måte. Tomten er på 570 kvm og er mindre enn Lundteigens anbefaling. Han har jo selv sagt at en hver nordmann bør ha en tomt som er så stor at man kan pisse på den uten å sjenere naboene. Det kan ikke jeg.

For denne herligheten betalte vi 3 mill i 2002. Jeg tør ikke tenke på hva prisen ville blitt i dag. Det sier seg selv at de fleste da må låne over 2 mill for å kunne få seg en relativt enkel bolig i pressområder. Og mitt eksempel er ikke enestående i pressområder.

Hadde jeg flyttet min bolig til Vestfossen; Lundteigens rike, så hadde den kanskje kostet under halvparten. Det er kanskje også Lundteigens målsetning. Sammen med distriktenes Mor Theresa (Åslaug, altså) skal man jo befolke distriktene. Å fjerne rentefradraget på lån over 2 mill. vil være en god hjelp.

Jeg snakker ikke for min syke mor, for jeg kommer med et nødskrik under Lundteigens grense, men det er ingen grunn til ikke å påpeke idioti når man oppdager det.

Lundteigen har fått med seg en annen statslønnet hobbybonde: Generalsekretær Ivar Ekeberg i SP sier nemlig:

Er du ikke bekymret for flere gjeldsofre blant folk som har belaget seg på rentefradraget?

- Det er ikke gjeldsofre på dette nivået. Dette er en skatteskjerpelse for dem som har gått berserk på lånemarkedet, sier Egeberg.

Ivar Ekeberg er en mann som vet alt om å gå berserk med penger. Ja, det er den samme mannen som sølte bort 60 millioner i Norges Idrettsforbund. Fagfolk skal man lytte til.

Selv i SV skjønner man mer enn statslønnede bønder er i stand til: Statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet påpeker at forslaget kan være uheldig for folk i etableringsfasen. Riktig Schjerva, fortell det til Lundteigen og Ekeberg er du snill.

Jeg er gjerne med på å diskutere andre beskatningsmodeller, men man kan ikke endre spillereglene gang på gang i det skattesystemet man har, slik at mennesker i etableringsfasen får svi mest. For dessertgenerasjonen som Lundteigen og Ekeberg er en del av, så gjorde enda høyere rentefradrag og inflasjon dem til formuende menn på 70 og 80-tallet. Slik er ikke situasjonen i dag.

Oppdatering:
Siden Kristin Halvorsen og "hjulvispen" Schjøtt Pedersen står opp litt senere enn Per Olaf Lundteigen så kom dementiet. Lundteigen og Ekeberg hadde jobbet på egenhånd. Sannsynligvis har både Halvorsen og Schjøtten lån på mer enn 2 mill. og det var derfor helt uaktuell politikk.

Akkurat nå sitter jeg og hører på Dagsnytt atten, der man kjører debatt mellom Lundteigen og Sanner. Lundteigen avslører at han ikke har noe som helst anelse om hva vanlige mennesker sliter med. Slik er det å være subsidiert bonde. Lundteigen "vil styre Norge". La oss be til høyere makter (om de finnes) at han ikke får det til. Ren KO til Sanner.

3 kommentarer:

Alf Ivar sa...

"Når bonden vedlikeholder huset sitt, så er det fullt fradrag. Jeg må betale alt av egen lomme."

Jo, men et gårdsbruk er ikke bare et hjem. Det er også en bedrift. Dersom du eier en bedrift og foretar vedlikehold på bygningene, så kan du kreve fradrag for det.

Vox populi sa...

Takk, takk, men dette er jeg fullt klar over. Jeg har hatt bønder i slekta så det holder. Og det er en syk ordning. Om jeg driver en bedrift, så regnes sjelden det huset jeg bor i som en del av bedriften. Hvorfor skal det være forskjell på en bonde og meg. At man får fradrag for driftsbygninger som er en del av driften skjønner jeg, men privatboligen?? Du skal argumentere høyt og lenge for å overbevise meg om fornuften i det. Når da mange er rene hobbybønder som ikke har hovedinntekt på bruket, så er det enda verre.

PonderN sa...

vox, du har rett i mye du skriver her, men din forakt for bønder tror jeg skyldes uvitenhet. Det er lett å ergre seg over de subsidierte bøndene som godter seg i distriktene, men har du virkelig innsikt i hvordan livet til en bonde i dag utarter seg? Det er ikke nok å bare drive gårdsdrift. Både bonden og "budeia" har ofte deltidsjobb eller fulltidsjobb ved siden av, det er langt fra luksus! Tidlige morninger og sene kvelder.