fredag, juli 21, 2006

Fjernt fra folket

Etter å ha fordøyd gårsdagens utspill fra SP-lederne Lundteigen og Ekeberg kommer refleksjonene. Hvordan er det mulig å være så fjernt fra virkeligheten for mange velgere? Å foreslå et tak for rentefradrag på lån over 2-3 millioner er så utrolig at det nesten ikke er mulig å forstå hvordan forslaget har dukket opp.

Er det bare et skremmeskudd for å gjennomføre andre skatteforslag. Da kan man si: " Jo, men dette er bedre enn å fjerne rentefradraget". Mistanken om at det er noe som ikke stemmer bunner i at en regjeringspartner kan være så i utakt med de to andre partnerene, SV og AP. Det tok ikke lang tid før både Kristin Halvorsen og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen var ute med sterke dementi.

Om de to herrene har jobbet helt på egenhånd er det like utrolig. Det vitner om at de ikke har det minste peiling på hverdagen for mange unge i etableringsfasen. Det er ille. Dette er sentrale politikere som skal være med på utforme den politikken vi alle skal være avhengig av. Har ikke disse to rådgivere? Har evt. rådgiverne samme bakgrunn?

Når Ivar Ekeberg kan påstå at å låne 2-3 millioner er å gå berserk, er det en uttalelse som virkelig får meg til å undres over mannen. Han kan umulig ha antenner eller noen annen forbindelse med virkelighetens verden. Noen bør gi ham voksenopplæring. Jeg trodde det var de som var rike på grunn av formue som skulle tas, ikke de som var "rike" på gjeld.

At FrP styrker sin posisjon i et scenario som dette, bør ikke forbause noen. Et bedre argument for politikerforakt enn det Lundteigen og Ekeberg har gitt dem, kan vanskelig finnes.

Jeg kan bare ønske god bedring og venter i spenning på budsjettforslaget. At det inneholder skatteskjerpelser i en eller annen form, er jeg overbevist om. Også for vanlige mennesker. Vanlige mennesker er ikke bønder.

Se også: La den mannen sove litt lenger

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det med "berserk på lånemarkedet" er noe av det absolutt mest nedverdigende jeg har hørt en politiker uttale.

Det sier jeg som en i etableringsfasen som ønsker å kjøpe i Oslo.

Knut Johannessen sa...

Du var nok ikke alene om å oppfatte det slik.

Jeg tror de fleste mennesker som har lånt 2-3 mill. til en nøktern bolig reagerte på den idiotiske uttalelsen. Ikke nok med at man skal være engstelig for en økende rente om man ikke skal bekymre seg for politikere av dette kaliber.

Anonym sa...

Jepp. Selv om forslaget ble slaktet av regjeringskameratene er det nå engang slik at SP har fått debatten i gang. De vil ikke gi seg (ref. dagens VG). Usikkerheten er der, og en potensiell fjerning av fradragene er noe jeg må ta høyde for kan skje.

I dagens VG ble man forøvrig presentert med andre tall enn gårdagens. Som forsvar på AP og SVs avvisning av forslaget sa Lundteigen at man ikke ville "ta" nyetablerte, men de med over 4 millioner i lån. Nå burde han bestemme seg. Er det 2, 3 eller 4 millioner i lån som er grensen?

Anonym sa...

Poenget er jo ikke kun å skaffe skatter, dette er jo også for å kjøle ned et overopphetet boligmarked. Folk setter seg i gjeld til oppetter øra for å kjøpe drømmehuset.

De skyhøye boligprisene vi er så redd for er altså delvis det lundteigen og ekeberg vil til livs.

Og det stemmer at det var 2 mill i lån per pers.

forstår ikke probemet sa...

Ja, hvorfor er det statens oppgave å gi rentekompensasjon til folk som låner 30 millioner hver for å kjøpe hytte på Sørlandet?

Å sette et slikt tak kan vel være en god omfordeling? Jeg forstår ikke hvorfor det er så utolig skremmende?