onsdag, juli 26, 2006

Manglende barnehagedekning, surprise - surprise

VG melder at man mangler 25 000 barnehageplasser. Det kommer ikke som noen stor overraskelse for alle som har et minimum av kunnskap om økonomi og priselastisitet. Og da snakker vi kunnskap på VGS-nivå.

Avdelingsdirektør i KS Bjørn Gudbjørgsrud er bekymret.

- Jeg tror det skal mye til å oppnå full dekning innen 2007, men jeg tror det kan oppnås innen 2008-2009,


Jeg tror han kan strekke den tidsangivelsen ennå litt lenger. Poenget er at når man setter ned prisen på en etterspurt vare eller tjeneste så øker etterspørselen mer enn prisnedsettelsen. At barnehageplasser var etterspurte er vel ingen i tvil om.

Når man da satte ned maksprisen, riktignok i to omganger, så ble det mange flere som ville ha barnehageplass og vips, så økte ventelistene.

Inntil maksprisene ble redusert, så fant barnefamilene andre alternativer som var bedre for deres privatøkonomi, men med de nye satsene så ble plutselig barnehager det beste. Da steg etterspørselen og man kom på etterskudd. Igjen.

Dette er så elementært at alle politikere burde vite det. Vår statsminister som er sosialøkonomi, vet det meget godt. Men med hodet godt gjemt i sanden har barnehageforlikets fødselsgruppe trodd at økonomiens lover ikke gjaldt barnehager. Beklager, det gjør de og inntil politikerne forstår det, så vil det være ventelister.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Blir spennende å se om vi blir kvitt fru Halvorsen når barnehageløftene ikke blir innfridd...

Jeg tror ikke det, det er nok enda et løfte det går an å bryte, desverre

Knut Johannessen sa...

Ja da, hun kommer til å sitte. Argumentet kommer sikkert til å være at det er et viktigere løfte som kan brytes og at hun er for viktig for vår alles velferd. Eller noe lignende