mandag, mars 30, 2009

Ulv i fåreklær

Sp-folket hadde knapt kommet hjem fra landsmøtet, drøvtyggende på Borten Moes rovdyrmetafor om at Frp var et rovdyr som måtte bekjempes på linje med ulv og annen styggedom. Så slo ulven til. Men denne gang var han forkledt i fåreklær. Alias Per Olaf Lundteigen. Hadde jeg ikke visst bedre, kunne det vært et utspill fra Frp på en god dag.

- Norge må innføre strengere regler for tildeling av velferdsgoder til arbeidsledige fra disse landene. Jeg mener det er uakseptabelt at østeuropeere nå vil kunne motta norsk trygd etter bare seks måneder i landet, sier Lundteigen til Aftenposten.

Hadde dette kommet fra Per Willy Amundsen, Per Sandberg eller Siv Jensen, hadde det blitt adskillig mer støy. Hvor er Lysbakken, forresten? Jo, han driver visst og danser med ulvene, han.

Grunnen til Lundteigens utspill er at antall øst-europere på arbeidsledighetstrygd er 5-dobla. Det høres mye ut, men er altså 1300. Av mer enn 100 000 arbeidstagere.

Jeg vil tro at en del av disse har hatt arbeid i landbrukssektoren. Det er en næring som har et meget frynsete rykte når det gjelder å behandle sine arbeidstagere etter reglene. De er faktisk versting når det gjelder sosial dumping.

Litt pinlig for de rødgrønne når man oppdager at rosene som Sør-Trøndelag Arbeiderparti delte ut i forrige valgkamp var produsert av litauere til 35 kr. timen.

Rett nok har Lundteigen vært ute og krevd minstelønn før sesongen i landbruket er i gang, men begrunnelsen er "seg selv nok":

Bakgrunnen er EØS-reglar som gjer at polske og baltiske arbeidarar som kjem til Noreg ikkje lenger er sikra ei minsteløn når overgangsordningane opphøyrer 1. mai. Fram til da har Utlendingsdirektoratet bestemt at dei skal ha ei minimumsløn på 95,50 kroner timen.

– Jordbruket er nok lågt lønna som det er. Utan ei grense nedover, kan det bli umulig å rekruttere norsk ungdom, fortel Lundteigen.

Altså, i Lundteigens verden, er det største problemet at de kommer og tar jobbene fra norsk ungdom. Og når de så har bygd husene våre, plukket jordbærene og sørget for at potetene er i hus, så skal de jaggu ha arbeidsledighetstrygd også. Frekke er de.

Det er mulig at jeg ikke har fulgt godt nok med i timen, men jeg har ikke hørt mange norske ungdommer som klager over at det er mangel jordbær- og potetplukkerjobber. Tipsmailen min er vid åpen, så kom igjen.

Dobbeltmoral er bra. Mister man den ene, har man den andre igjen. I følge Henrik Tikkanen.


Andre som blogger om Lundteigens utspill:

Erlend Sands Europablogg: Sosial dumping 2.0

Insignificances: Sp: Norge for nordmenn

3 kommentarer:

are salomonsen sa...

nok en god kommentar fra vox. helt herlig og lese. det enkle er ofte det beste.

IvarE sa...

Lundteigen (og Sp) i et nøtteskall.

Admin sa...

Godt at Lundteigen kom Per Willy i forkjøpet. Så da vil ikke Frp komme til å lansere denne saken samme hvor lyst de skulle ha - og sjansene for at dette blir gjennomført er like lik null som før Lundteigens utspill.

Det at det virker som at alle synes dette forslaget er i snodigste laget sier hvor langt inn i våre marg og bein våre positive holdninger til innvandrere og nye landsmenn faktisk er.

Carl Ivar tok feil. Vi trenger innvandrere. Og ikke misliker vi dem noe særlig heller.