søndag, mai 10, 2009

Halden - LO/Aps utstillingsvindu

Når man leser twitterstrømmen fra Høyres landsmøte, kan man få inntrykk av at politiske motstandere tror at det for Høyre er en viktig målsetning å rasere arbeidstagernes rettigheter.

At Høyre vil gjøre det enklere å ansette midlertidig kan kanskje ha den effekt at det blir lettere å ansette noen som er uten jobb. Men at ikke fagbevegelsen og deres støttespillere synes dette er en god idè kan jeg vel ha sammenheng med en syk mor. Det blir kanskje noen færre fagorganiserte av det?

Men når fagbevegelsen er så opptatt av arbeidstakernes rettigheter, så er de vel ekstremt opptatt av å holde orden i eget hus?

Striden i Halden Arbeiderblad viser at samrøra LO/AP i Halden har noe å lære. Langt utover en strid i lokalavisa.

Den er i sin absurditet en tragisk øvelse i at noen tror at man kan skalte og valte med ansatte, bare det er i rørslas interesse. Da avisa endelig fikk en redaktør som ikke publiserte artikler ferdigskrevne av det lokale maktapparatet, måtte han fjernes. Frode Rekve forsøkte å grave litt i samrøra og få frem ett mer balansert syn. Dette likte leserne og annonsørene. Men ikke eierne.

Så portvakta på Kaken og styreformann i HA, Harald Bjerge hadde fått uriasposten med å fjerne direktør Anne-Grethe Kolstad og redaktør Frode Rekve. Han lagde en surrealistisk forestilling.

Jeg anbefaler alle å høre pressekonferansen (lydklipp fra Radio Prime) De er delt i 2.

Pressekonferanse, del 1
Pressekonferanse, del 2.
Intervju med styreformann Harald Bjerge

Få med dere når styreformannen argumenterer med at de ikke har råd til delt ansvar direktør/redaktør, men at dette må samles, for så å argumentere for at de skal ansette en daglig leder og en redaktør. Den kan ikke betales med penger.

Men de to ansattes rettigheter var ikke særlig ivaretatt. Det finnes regler i Arbeidsmiljøloven for hvordan oppsigelser skal foretas.

Anne-Grethe Kolstads advokat er ikke nådig.

Da flertallet i styret for Halden Arbeiderblad AS sist uke vedtok å si opp ansvarlig redaktør Frode Rekve og administrerende direktør Anne-Grethe Kolstad, måtte disse skaffe seg juridisk bistand. Jeg ble engasjert av Anne-Grethe Kolstad og skriver dette innlegget etter å ha satt meg inn i saken og deltatt i møtet 30. april med styreleder Harald Bjerge og styrets advokat. Jeg har vært advokat i snart 30 år, hvorav 20 år med arbeidsrett som fagområde. En verre opptreden blant arbeidsgivere enn den som HAs styreflertall nå har stått for, har jeg heldigvis ikke mange eksempler på. At det er representanter for fagbevegelsen som i dagene fram til 1. mai opptrer slik, er nedslående.

Du kan lese hans og andres reaksjoner på det som har skjedd her. Samrøret i Halden hadde gjort regning uten vert. Folket ble fly forbanna og viste det ved å si opp abonnementet i hundrevis. Facebookgruppa og opprop fikk tusenvis av medlemmer. Når annonsørene også viste hva de syntes om dette, ved å boikotte avisa, var løpet kjørt. Makta ble avkledt. Men noen i Halden mener tydeligvis at hensynet til rørsla står over hensynet til arbeidstagere.

DN har en stor reportasje i lørdagens avis om det ganske spesielle maktspillet i industribyen ved svenskegrensa. Nå også på nett. Bør leses: Stalinisme. Enevelde. Korrupsjon

Denne type metoder kunne kanskje brukes tidligere. I 2009 går det ikke. Det kan nok bli et spennende kommunevalg i 2011.

Og det er sannsynligvis helt tilfeldig at den samme Ap-styrte kommunen har 530 ansatte uten arbeidsavtale.

3 kommentarer:

are salomonsen sa...

som ALLTID er sosialistene med HØY dobbeltmoral. det man sier er det viktige, ikke hva man gjør, vi bor jo i et land der hele befolkningen er med i en eller annen forening, blant annet korttidsminneforeningen. det er en under forening av supperådet.

ingen mer enn staten har midlertidige ansatte. folk har i over 16 år jobbet for staten uten og få fast jobb. dette er en regel og ikke unntak. hvor er lo der da? jo på kontoret til jens og koser.

heia sverige.

Anonym sa...

Det er farlig å proklamere sitt eget åndssnobberi, men det må være lov å påpeke at det er sjelden en portvakt egner seg som styreleder i noe annet enn et mindre borettslag på Vestlandet. Vår "venn" i Halden virker lettere evneveik. Hvis han ikke selv ser den skrikende selvmotsigelsen han sitter der og forfekter, ja da synes jeg synd på flere enn redaktør og adm. dir. Finnes det noen der ute som kan forklare den faktiske forskjellen mellom en daglig leder og en adm. dir.? Vedkommende vil jeg i så fall gjerne få trykke i hånden.

Knut Johannessen sa...

Anonym: Du har selvsagt rett i at det ikke er noen forskjell. Jeg er selv daglig leder, men fordi selskapet ikke er allverden av størrelse, synes jeg det er i overkant snobbete å tituleres som adm.dir. Men juridisk sett går det ut på ett når det er AS.