tirsdag, mai 19, 2009

Under teppet

Nå skal det ryddes i hovedstaden. Politimester Gjengedal skal iverksette rydding av narkomiljøene. En garantert suksess kan ikke gjentas for ofte.

Da jeg flyttet til Tig(g)erstaden på 70-tallet hadde det såvidt etablert seg et miljø i Slottsparken, nærmere bestemt på Nisseberget.

Dette ble så populært blant noen og upopulært blant andre at det måtte flyttes. Så nære konge og statsråd, kunne vi jo ikke ha slike folk.

Så da ble samfunnets utstøtte drevet ned over Karl Johan til en stopp på Egertorget. Men der ble problemet også alt for synlig. Og dessuten var det litt for nære Stortinget. Så det måtte flyttes. Så Plata ble neste holdeplass. I tillegg har vi også fått et "miljø" langs Akerselva.

Og hver gang man har skjøvet "problemet" foran seg, så har det ikke vært måte på hvilke lovnader som har kommet. Om hvilken omsorg vi skulle vise for våre svakeste. Prat er gratis. Handling koster.

Men når de narkomane blir for ubehagelig synlig for våre politikere og øvrige myndighetspersoner, da må det handles. Og inkompetanse og stor handlekraft gir sjelden gode løsninger. Det er ikke så mange år siden Guardian utropte Oslo til en Europas verste narkobyer. Stasjonssjef Kåre Stølen foreslo å flytte de narkomane til Eidsvolls plass foran Stortinget, slik at problemet ble skikkelig synlig for våre folkevalgte. Det var ikke akkurat populært.

Men problemet skal ikke være synlig lenger. Da ekisterer det liksom ikke. Slik ordnet vi også opp i prostitusjonsmiljøet. Ute av øye - ute av sinn. Når de prostituerte ble for synlige og påtrengende (spesielt overfor stortingsrepresentanter) så ble det til slutt forbudt.

Denne gangen var det heller ikke noe problem med oppfølging av de prostituerte. Det var jo ikke de som skulle rammes, trodde (og mente) våre politikere. Men igjen er det mer ord enn handling. Er det rart at horene forlanger sluttpakke? Mens SU gir oss en leksjon i politisk naivitet eller forakt? Jeg er en smule usikker hva de mente.

Men la oss for all del fortsette vår suksessfulle politikk på rusområdet. 40 års gjentatt "krig" har jo løst problemene. Vi har fulgt en politikk som ble etablert da Karl Evang var helsedirektør. Og da frykt og straff var drivkreftene bak politikken. De samme drivkreftene som i dag. Og hvis du ikke slutter å kjøpe hasj, kan vi jo ta barna fra deg. Når sa vi det til en pol-kunde sist? (Og før dere stormer til tastaturet: Jeg vet at alkohol er en lovlig vare og at hasj er det ikke. Takk)

Mens andre land innser at krigen ikke er mulig å vinne på den måten den føres i dag, fortsetter vi. Portugal avkriminaliserte narkotikabruk i 2000. De angrer ikke. Og resultatene er interessante. I England har man også sett på andre løsninger.

Det er valgår i år og de sterke velgergruppene og regjeringens sponsorer får sine krav oppfylt. Da jeg i et forsøk på å være morsom, kommenterte en twitter-melding om at LO hadde fått oppfylt sine 58 krav, kom det sporenstreks korrigering fra statssekretær Torbjørn Eriksen ved SMK:

@voxpopulinor ikke i mål på ammefri med lønn, ingen tvil om at øvrige 57 løfter til fagbevegelsen er innfridd
Tenk om han hadde sagt det samme om alle løftene til våre narkomane. Men de sitter ikke en gang nederst ved bordet. Der er det ikke plass til dem. De har ingen sterk fagorganisasjon i ryggen som kan diktere sine betingelser til regjeringen. De utgjør ikke noen attraktiv velgergruppe. I den grad de stemmer i det hele tatt. Så derfor kommer det ingen skryteliste fra SMK.

I Norge skal vi fortsette som før. Nulltoleranse. Frykt. Og straff. Det virker jo så bra. Og når det ikke virker så rydder vi bare litt. Og feier problemet under teppet. Og når vi snubler i teppet, flytter vi bare litt på "problemet".

8 kommentarer:

Anonym sa...

Kloke ord du har skrevet her.

Nå har vi brukt samme medisin i over 30 år - det eneste man har oppnådd er mer og mer sykdom. Kanskje på tide å prøve noe nytt?

Jeg støtter Foreningen for Human Narkotikapolitikk (www.FHN.no)sitt forslag om: Et innendørs værested for narkomane.
Jeg mener dette værestedet bør være et tverrfaglig tilbud til rus brukere. Det bør inneholde sprøyterom, medisin utdeling (lav terskeltiltak alla klinikk motivasjon(som delte ut subutex daglig uten krav om total rusfrihet, men som nå avvikles?!?!?!) helst med utvidet medisin repertoar. Et sted å være(man slipper isolasjon og sitte uten venner), et sted å få mat, en dusj, snakke med lege, psykolog, NAV. Gjerne med former for sysselsetting som "Dagsen" og "Lønn som fortjent". Utvikling av kaffe drevet av og for brukere og feks mottak av brukte ting som kan selges i bruktbutikk. Slik at man kan tjene penger på ærlig vis. Ingen tviler vel lenger på at de som selger =Oslo har vokst med jobben?
Frivillige organisasjoner burde ha kontorer der osv, osv, osv.

Det er sååååå mange muligheter for et sånt sted. Man får i pose og sekk. Man vil få "skitten" (som mange mener det er)bort fra gata, man ville slippe å stå til offentlig beskuelse, jeg tror sykeligheten ville gått ned og verdigheten ville gått opp. Med daglig kontakt med et hjelpeapparat som kan hjelpe og henvise videre ville alle tjent på det.
Å jage narkomane rundt har man gjort i 30 år (eller mer) - det har bare blitt flere og flere narkomane og det har ikke fungert på noe som helst område - annet enn at alt er blitt verre.

Nå må det gjøres noe nytt! Vi trenger ikke MER av det som er bevist IKKE virker.

Anbefaler derfor alle som er for en endring i narkotikapolitikken til å melde seg inn i FHN. NÅ!

Heidi

Anonym sa...

Bra innlegg. flytte/usynliggjøre/fordampe/??? 5000 mennesker- ja lykke til sier nå jeg.Og langere kan selge dop risikofritt og åpent.

Sondre Olsen sa...

Jeg vil gjerne se litt på det som skjer i Portugal. I utgangspunktet skeptisk, men jeg håper jeg klarer å være litt åpen for impulser:)

Dessverre ser det ikke ut til at de narkomane får løftet fram sine saker. Filip Rygg (stortingskandidat for KrF) pleier ofte å si at det er et paradoks at en som har brukket beinet får akutt hjelp, mens en rusavhengig fort kan bli ventende på behandling i flere måneder. Altfor ofte skjer det også at rusavhengige dør mens de venter.

Knut Johannessen sa...

Sondre: Du bør absolutt lese rapporten om Portugal. Det er et faktum at ingen politikere vil tilbake til tiden før 2000. Resultatene taler for seg. Vi har ført krig i 40 år og ikke fått særlig fremgang.

Martin K sa...

Godt Skrevet!Ser at det er noen her som ser ut til å omtale tunge rusmisbrukere å hasjrøykere i samme åndedrag.Vil bare understreke at det er stor forskjell, og at hasjrøyking isolert sett under ingen omstendigheter er et kriterium for å ta fra mennesker retten til egne barn. Hasjrøyking er ulovlig i Norge, men det er ikke kriminelt!

Foreslår at moralmonopolistene og statsfundamentalistene tar opp dette med Strasbourg og forsøker å føre bevis for sitt standpunkt.

Anonym sa...

Jeg bare spør, når hørte man sist i mediene eller andre steder: "Mann i hasjrus gikk amok på utested" eller "Mann i hasjrus banket opp kona og barna sine på julaften"....

Anonym sa...

Nordmenn er av natur ikke særlig Innovative av seg,og kjører i de fleste tilfeller gamle teknikker og metoder på det meste...Prostitusjon forbyr man (verdens eldste yrke),akkurat slik som kirken har prøvd på i bokstavelig talt århundrer m x-antall forsøk opp gjennom tida...og det samme gjør de m narkotika(selv de lettere stoffene som Hasj),der forbud og straff er de sedvanlige virkemidlene...De RødGrønne er ett Gisp fra Fortida,og burde bli bortgjemt og glemt...Norge trenger å fornyes,og Etterkrigspartiet AP og Sosialistene i SV er IKKE løsningen,da disse folka er like løsningsorienterte og fremtidsrettet som Gammel-Kommunister i Hvite-Russland...

De RødGrønne er ett Gisp Fra Fortida...

Ute av Syne - Ute av Sinn...Arghhhh

Anonym sa...

Hva er alcohol? jo det er rus. å folk flest er jo veldig flinke til å missbruke alcohol i helgene å ellers. så på en måte er vi jo alle rus mussbrukere. Staten har skjønt at dem ikke kan fjerne det å har da heller bestemt at det er kun de som får selge det i norge. De selger rus, å rus er jo narkotika. det vil jo si at staten faktisk er den største langeren...
(setter det litt på spissen)

vært år dør det over 2000 mennesker i Norge av alcohol forgifting. familier blir splittet å rettsaker blir satt, på bakgrunn av vold og ødeleggelser som har blir foråsaket i "fylla"

Som han over her sier. når hørte man sist om noen som gjorde noe som helst voldelig i hasj rus. Har ikke aldri hørt om følk som har dødd på grunn av det heller.
staten brurde heller bruke styrkene sine på virkelige trusler, som alt det andre menneske lagde drittet som kommer inn til landet vårt. det som skaper det narkomane. for hva gjør det om ola nordman tar seg en rev i ny å ne? blir vel ikke noe mere skadet av det enn å drikke seg drita hver helg..