fredag, mai 01, 2009

Hvem skal betale for bøndene, Jens?

Landbruket og bøndene er blant verstingene når det gjelder sosial dumping. Det er ikke min påstand, men kommer fra Arbeidstilsynet. Og fra og med i dag er det fritt frem for bøndene. Da står gjestearbeidere fra EU-land uten tariffavtale.

Men i dag har Jens lovet at de kan gå oppover i systemet for å få pengene sine.

- Vi vil gjennomføre det som kalles solidaransvar for lønn. Det betyr at arbeidstakere som ikke har fått utbetalt den lønna de skal ha, kan gå til bedriftene oppover i kontraktskjeden. De må ikke begrense seg til den bedriften de er ansatt i for å få lønna si, sa Jens Stoltenberg.

- Det er et viktig krav og det kravet innfris nå, fortsatte han.


Og siden det er landbruksdepartementet som er "oppover" i systemet for bøndene, kan dette bli dyrt for Jens. Og oss. Men det hadde han vel regnet med?

Men først skal Lundteigen kaste ut noen polakker.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg trodde bønder var selvstendig næringsdrivende jeg, men skjønner jo nå at alle bønder er statsansatte..hehe

Unknown sa...

Det magiske ordet er kontraktskjede.

Dette har ingen ting med "oppoveri systemet" å gjøre, hva nå det betyr i juridisk forstand.

Knut Johannessen sa...

Kjersti: Takk for at du gjorde det enda tydeligere hvor dårlig dette tiltaket kommer til å virke. "Oppover i systemet" var VGs dekning av talen til Jens. Det betyr selvsagt ingen ting i juridisk forstand. Jeg forventer at mine lesere forstod det.

Men dette forslaget betyr altså at den gruppa som er regnet blant verstingene når det gjelder sosial dumping (landbruket) kan fortsette uten at de som er ansatt får hjelp av dette tiltaket. Sidene bøndene normalt ikke har noen "oppover i systemet" eller kontraktskjede,så vil en polakk som blir underbetalt av en bonde, ikke komme inn under ordningen. Når vi også vet at fra og med i går, så gjelder ikke tariffavtaler for denne gruppen, så blir det enda verre.

Skal bli interessant å se hvor mange småbedrifter som får problemer med dette skrivebordsforslaget. Men litt avlat til LO må man jo betale for valgkampstøtten.

Anonym sa...

De har vel kontrakt med Tine, eller et slakteri, som så må betale. Da ender regningen hos deg og meg. Stoltenberg og co må da sette enda fler restriksjoner for import av matvarer for ikke at slå ihjel et yrke som med dagens konstallasjon ikke har livets rett.

Anonym sa...

Bønder kan selge til kven dei vil, eller dei kan selge produkta sine direkte til forbrukar. Om dei selger til Tine eller Synnøve Finden er opp til bonden sjølv å bestemme, det er derfor ingen over bonden som vil står ansvarlig for kva bonden betalar arbeiderane sine.

Knut Johannessen sa...

Anonym II: Det du skriver er en sannhet med ganske store modifikasjoner. Når det gjelder melk f.eks. stiller Mattilsynet ganske strenge krav til behandling, så i realiteten står valget mellom Tine og Q-meierene, samt Synnøve Finden for osteprodukter.

En annen interessant faktor er jo at det store flertall av bøndene gjennom samvirke eier foredlingsbedrifter som Tine, Nortura og Gartnerhallen og har leveringskontrakter med disse. Dermed burde jo disse stå solidaransvarlig.

Anonym sa...

Jeg må virkelig si at jeg har sansen for Lundteigen, som tør gå mot strømmen i saker som denne. Nå må han snart ta mot til seg og erklære at Norges EØS-avtale strider mot Grunnloven §§ 1, 49 og 93.