fredag, mai 01, 2009

Danmark - Norge: 1-0

Screenshot fra Dagbladet og Ekstrabladet, 1. mai kl. 1930

Dette viser kanskje litt av forskjellen på det norske og danske lynnet. Selv om de norske journalistene er grønne av influensamisunnelse på sine danske kolleger, så er danskene mer opptatt av ishockey, kjendisskilsmisse og Paris Hilton. Du må bla deg langt ned på siden før du klarer å finne ut at en dansk kvinne er smittet.

Men nå er det like før altså. Tampen brenner. Nå har de norske deskene hentet frem de største krigstypene. Den svarte ramma i Dagbladet kommer til å bli bredere. Begge tabloidene jakter på passasjerer fra virusflyet: Continental CO122N kl. 0735 til Kastrup.

VG:
VAR DU OM BORD I CONTINENTAL FLIGHT CO112N FRA NEWARK TIL KASTRUP 29. APRIL? Kontakt VG Nett!

Dagbladet:

Var du om bord Continental-flyet fra Newark som landet på Kastrup 07.35 29. april? Kontakt oss på sms 2400, telefon 24 00 00 00 eller epost 2400@db.no.

Her er det muligheter for å innkassere litt reisepenger for den smarte forhandler.

Hva med min egen landing med Norwegian DY 1493 fra Paris 13.00, 25. april. Holder det?

En nordmann kan være nestemann. Hvem kommer først? Han eller hun kommer til å få førstesider, andresider etc. etc i dagene fremover. Familie, naboer og medpassasjerer også.

Bjarne Håkon har økt beredskapen og kontaktet Snåsamannen for å finne ut hvor mange som blir syke og hvor mange som skal d.... Han er også myndighetenes hemmelige våpen. En skarve svineinfluensa må han vel klare. Snåsamannen altså. Hva Bjarne Håkon er i stand til, er jeg mer usikker på.

Panikken brer seg i redaksjonene. Ikke så mye om pandemien. Men om hvem som blir smittet først. Og mest.

Ha en strålende, pandemifri fredag.

5 kommentarer:

Anonym sa...

agreed on everything above<

Øystein sa...

Det må vel nevnes i en bisetning at EkstraBladets interesse for Paris Hilton var (i denne omgang) begrenset til influensa.. Så de følger norske mediers tenkning: det er viktig å se hva andre land tenker om saken!

Og så får vi se hva som skjer når første tilfelle dukker opp i Norge. Jeg spår notiser på side 10.

Og side 1-9 pluss 11-25

Alexander sa...

Jeg er enig at media kanskje bringer frem litt vel store krigstyper. De har jo tross alt noe å dekke for en gangs skyld.

Men samtidig så kommer du ikke unna det faktum at WHO, har det nest høyeste alarmberedskapsnivået før de mener en pandemi er brutt ut. Myndigheter i en rekke land har tatt en mengde forhåndsregler, medisinske eksperter er bekymret og er usikre på hva som kan skje. Forhåpentligvis skjer det ikke noe særlig, men selv en pandemi som vil kanskje ta noen få liv i Norge vil kunne føre til mange døde i veldig fattige land.

Tiltakene som blir satt i gang av myndigheter verden rundt vil gjøre til at om dette skulle vise seg å være verdt de store krigstypene så vil ikke effekten bli like stor. Er det hysteri? Selvfølgelig er det ikke det, det handler om å være føre var.

Hvem er egentlig verst? Bloggere som ser ut til å godte seg over medias fremstilling og spøker med noe som er en potensiell krise som kan ta livet av mange, og som alt har tatt liv? Eller media som skriker og hoier med krigsoverskrifter før en egentlig kan være sikre på at det er noe særlig krise på gang?

Personlig syntes jeg bloggere som sitter og humrer over dagbladet og prøver å skape satire og morsomheter over noe som kan være ganke avlorlig er mye verre enn journalister som lager hysteriske overskrifter for å redde aviser med dårlig inntjening.

Knut Johannessen sa...

Alexander: Du er i din fulle rett til å mene at journalister som lager hysteriske overskrifter dag etter dag er et bedre alternativ enn bloggere som mobber dem. Det synes sikkert journalistene også.

Men det har noe med vesentligskriteriet. Jeg synes det er spesielt interessant når du skriver: "men selv en pandemi som vil kanskje ta noen få liv i Norge vil kunne føre til mange døde i veldig fattige land."

Det er mange sykdommer som fører til mange døde i fattige land. Hver eneste dag, men det er ikke godt stoff i Norge. Et godt bevis på det er pressemeldingen fra Leger uten Grenser som kom midt oppe i pandemihysteriet. Den forteller litt om proporsjonene. Jeg anbefaler deg ålese den her

Denne epedemien som i praksis er langt verre, omtales ikke.

Det er også verdt å merkes seg at de vanlige influesa"epedemiene" som vi har hvert år, tar livet av mellom 1000 og 1200 nordmenn. Og mellom 300 000 og 500 000 på verdensbasis. Bare for å sette det litt i perspektiv. Perspektiv er et fremmedord for mange norske journalister. Nærsynte som de er.

I tillegg er det noe med nyansene. WHOs hjemmeside gir et noe mer nøktern bilde av situasjonen.

Vi hadde det samme hysteriet under fugleinfluensaen. Men har ikke lært noe.

Så jeg må skuffe deg. Du vil nok fortsatt finne satiriske bloggposter om norsk journalistikk her. Ja regelrett mobbing også. Ufint som det endog er.

Knut Johannessen sa...

Alexander: Tilleggskommentar: CDC (USAs senter for sykdomskontroll og forebyggelse) mener at influensaen ikke er så ille som først antatt. Les herForøvrig var det en nøktern og morsom kommentar fra sjefen for smittevernavdelingen på Ullevål Sykehus på nyhetene nå. Han mente vi burde være langt mer bekymra for helgefylla denne helga, enn pandeminen.