onsdag, april 19, 2006

Har 1. mai gått ut på dato?

Oslo Ap trykker Petter Stordalen til sitt bryst og inviterer ham som 1. mai-taler på et arrangement som holdes på Royal Christiania Hotel (hvor ellers?) Petter er jo en likandes fyr og trekker mye presse, så det er kanskje et smart trekk.

Jeg blir mer bekymret for motivasjonen til leder i Oslo AP, Jan Bøhler. "Det er på grunn av det sterke engasjementet som Stordalen viste mot nedleggelse av Union i fjor og for hans langsiktighet", var argumentene Bøhler brukte i P4s 1730 i dag.

Jan Bøhler, ta en kikk på skyggen hans i det pr-regisserte stuntet, Øystein Stray Spetalen. Ordet langsiktighet finnes knapt i fremmedordboken hans. Dersom du tror at stuntet til herrene Spetalen/Stordalen var noe som helst annet enn oppvisning i rå kapitalisme, så tar du feil. Gutta boys var ute etter indrefileten hos Union Skien, eiendommen. Ved hjelp av en like naiv presse, fremsto gutta som Skiens redningsmenn! Bra jobba, men dere lurte ikke alle.

Verken Stordalen eller Spetalen har gjort noe galt, de har bare brukt alle tilgjengelige virkemidler for å maksimalisere profitten. Det grunnkurs i kapitalisme. De er flinke og ressursterke og har relativt gode resultater å vise til. Vox populi har faktisk en smule beundring for det de har fått til.

Derfor oppfatter jeg det som om AP har gått tom for virkemidler til å holde 1. mai-tradisjoner i hevd, når de trenger Stordalen til sprite opp arrangementet. Når kongen av lavlønte blir trykket til Aps bryst, er det kanskje noen av hans ansatte som velger en annen markering av dagen.

1. mai er i ferd med å gå ut på dato og bør merkes "best før"

6 kommentarer:

Anonym sa...

Eller er det Arbeiderpartiets rolle som arbeiderparti som har gått ut på dato?

Anonym sa...

Foresten:
http://erbest.com/wordpress/2006/19/04/petter-stordalen-1-mai-sant/

ChrisChr sa...

Selvfølgelig er 1. mai gått ut på dato, det er ganske lenge siden det skjedde.

Men tradisjonen tro, vil nok dagen etterhvert innta en vemodig klang, litt som Julekvelden, -det er ikke så mange som lenger husker hvorfor den feires. Ikke er det så viktig heller. Men hyggelig er det.

Anonym sa...

Haha, nei, det er ingen som husker hvorfor vi feier jul lenger. Øh.

Jeg syns Petter Stordalen kan få snakke på 1.mai hvis han har noe bra å si, for min del.

Anonym sa...

1 mai er ikke lenger den markeringen den en gang representerte. Samfunnet har endret seg mye siden tiden hvor arbeiderene hadde sin egen flaggdag, rettigheter og krav legges frem på en annen måte. 1 mai er i grunnen en stille fridag som får oss til å tenke tilbake på tiden da industriarbeideren løftet sitt store røde flagg i vinden, og hvor hardt fysisk arbeid ikke hørte med til unntakene, men til regelen

Bent I. sa...

Det finnes vel knapt arbeidere igjen i Norge. Iallefall ikke per den definisjon som lå innenfor begrepet for noen tiår siden. Hvorfor skal man en årlig markering av noe forhistorisk?