lørdag, april 29, 2006

Hvem styrer Kulturdepartementet?

Trond Giske er en mann som ofte snakker fort og tenker sakte. Så også når det gjelder eierskap av mediene. I et oppsiktsvekkende intervju i gårsdagens Dagens Næringsliv, gjør Giske en ny og overraskende tolkning av Eierskapslovens forbud mot krysseierskap.

I følge Giske så er Eierskapslovens forbud mot krysseierskap mellom to store aktører i norsk dagspresse, neppe til hinder for at A-pressen kan overta Orkla Medias norske aviser. Paragrafen som skal hindre de tre store mediekonsernene: Orkla Media, A-Pressen og Schibsted - kan bli til to, er i følge Giske "ikke vanntett".

Nei vel, nei. Er det den mektige styreformannenen i A-pressen, Gerd Liv Valla som har hvisket noen velvalgte ord i Giskes øre?

Med en eierandel på vel 45%, så vokter nok Valla LOs kapital like godt som en annen kapitalist ville gjort. Man leker ikke butikk i LO. Det ble oppdaget i 2003, da A-Pressen la ned SAM-Trykk på Hønefoss for å optimalisere profitten. SAM-Trykk gikk med overskudd, men ikke stort nok for A-pressen og LO. Og nå vil A-pressen overta Orkla Media.

Det er ikke mer enn en måned siden denne pressemeldingen ble sendt ut fra Kulturdepartemenet, der de fastslår at meningen med å skjerpe reglene, er at man ønsker minimum en tredeling av det norske medie-markedet. Rart at man ikke klarte å forutse og tette det hullet under behandligen av loven på et tidligere tidspunkt. Eller var det ikke meningen?

Derfor ble det nok hevet noen øyebryn både hos Orkla Media og Schibsted i går, da Giske kom på banen med sin nye fortolkning om at han hadde funnet noen hull i treaktørparagrafen.

A-Pressen leverte denne uken et indikativt bud på Orkla Media. Ingen utenfor styrerommet til A-Pressen skjønte poenget med det, i og med Eierskapslovens begrensninger.

Det gjør de nok nå. Man får ikke høye odds på et veddemål om at Gerd Liv har tatt en telefon til Trond og fortalt ham hva LO ønsker. Enten at de vil overta Orkla Media, eller kanskje vil LO ut av A-Pressen og vil ha Orkla til å overta deres aksjepost? Giske "forhåndsgodkjenning" må jo gjelde begge veier.

Makta rår, og fortsatt er det "noen som har snakket sammen." Ha ingen illusjoner om at dagens samrøre mellom AP og LO er vesensforskjellig fra tidligere tider. LO-sjef Gerd Liv Valla har mer makt enn noen statsråd noen gang kommer til å få. "Kongepuddel" Giske inklusive.

Ingen kommentarer: