fredag, januar 11, 2008

Det nytter

"Ondt ofte lider den bloggermand".... Jeg håper salige Petter Dass ser i nåde til denne uerbødige radbrekking av hans kjente dikt.

I dag opplever jeg et av disse små gyldne øyeblikk som gjør det verdt å blogge. Som gir en troen på at noen ganger så kan det gjøre en forskjell.

Som noen av dere sikkert har fått med dere, så brenner jeg for personvern og ikke minst er jeg sterk motstander av det nye EU-direktivet om datalagring, direktiv 2006/24/EF. Derfor har jeg brukt bloggen som et virkemiddel i kampen mot det jeg opplever som et overgrep mot personvernet.

Jeg har fått god hjelp fra andre bloggere noe jeg er takknemlig for. (Nederst ser du en oversikt) Sakte men sikkert har budskapet spredt seg.

Men det er når MSM slår på stortromma at det merkes. Dagbladet har i dag to oppslag om direktivet. Det ene: Alle nordmenn skal overvåkes, toner Dagbladet flagg (de har gjort det tidligere også) mot direktivet. De har også lagt ut en link til oppropet mitt.

I tillegg har også Dagbladet viet en artikkel til bloggposten min: Du må ikke sove.

For dette skal Dagbladet ha ros. Jeg har mange nok ganger kritisert avisen, men i denne sammenhengen fortjener de ros for å sette en viktig sak på dagsordenen og for å gi kreditt til bloggposter.

Det blir nok lenge til neste gang, og jeg har ikke fått noen naiv, overdrevet tro på bloggers betydning, men det gjelder å glede seg over de små dryppene. De små dryppene som kan uthule en sten.

Links:

Nei til EUs datalagringsdirektiv.

Si Nei og gjør det nå

Bryr vi oss ikke om datalagringsdirektivet

Siste nytt

Tusenvis engasjet mot overvåkning

Stille avvikling av rettsprinsipper

Datalagringsdirektivet, Directive 2006/24/EF

Store bror ser deg

Datalagringsdirektivet - nei takk

15 kommentarer:

Programsekretariatet sa...

bra.
..også på andre stener dryppes det.

Anonym sa...

Spørsmålet er da om slike aksjoner har noen effekt?
Hvor mange ganger har man ikke sett smilende statsråder ta imot underskriftbunker, for så å arkivere dem i "det sorte hullet" når journalistene og kameratemaene har forlatt lokalet?

Knut Johannessen sa...

Bennevis: Hold your horses. Her må hver delseier feires.

Du har selvsagt rett. og mitt "det nytter" går mer på at en gang i blant så kan også en bloggpost være med på å sette dagsorden, selv om det er MSM som får oppmerksomheten.

Jeg tror at oppropene, bloggpostene eller artiklene har begrenset virkning mot politikere som har bestemt seg. Men å benytte sin demokratiske rett til å si fra, er viktig. Who knows??

Carl Christian sa...

jeg sa tidligere at jeg gledet meg til utviklingen her, og den første muligheten til å glede seg kom raskt.
Skammer meg litt for at jeg ikke har blogget om dette selv (enda) men bloggen min leses knapt, og tror uansett at facebook-gruppa (lenker fra diverse blogger, eks vampus) som har vokst raskt i kombinasjon med oppropet har bidratt til dagbladets oppmerksomhet. Elektronisk kommunikasjon/medier og nettverk fungerer med andre ord. msm-oppmerksomhet er er selvsagt bare blant de første skritt for å få til noe. kanskje også en forutsetning for en potensiell mulighet til å kunne påvirke.
Når du har listet opp andre akutelle blogger tillater jeg meg å tilføye følgende blogginnlegg:
http://michelsen.blogs.com/larshenrik_michelsen/2008/01/datalagrinsdire.html
og
http://torbjorn.ungehoyre.no/1200039555_11jan2008.html

Knut Johannessen sa...

carl christian: Takk for tilbakemelding og for oppdatering av blogglista. Det er nå utført.

Anonym sa...

Ok - men selv om politikerne kanskje har bestemt seg, vil ikke et slikt direktiv være både
1. Grunnlovssttridig:

Grunnlovens § 102: hus-inkvisitioner skal kun finde sted i kriminelle tilfelle.

OG i strid med Menneskerettighetene:

Artikkel 12.

"Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse, eller for angrep på ære og anseelse. Enhver har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep."

Kilde: http://vampus.blogspot.com/2008/01/si-nei-og-gjr-det-n.html

Milton Marx sa...

Det er ikke første gang at MSN er innom blogger for å finne stoff, og derfor tror jeg at det er viktig at man holder trykket oppe i bloggene - i denne saken som så mange andre. Får journalistene ammunisjon uten å anstrenge seg, bruker de den. Nye vinkler, henvisninger til kjentfolk som har uttalt seg om saken etc.

Vi så det f.eks. i saken med Muhammed-tegningene, hvor bloggsfæren var viktig for hele pressevinklingen. Det kunne glatt blitt slik at norsk presse utelukkende hadde nevnt noen helt forkastelige tegninger i en nær nazi-avis. Det endte med at enkelte journalister faktisk jobbet godt med å avdekke hva som skjedde på islamistisk hold i denne saken.

Jeg tror ikke du kan endre verden ut fra bloggens lesertall, men ut fra at den leses av skrivende mennesker - noen av den i pressen.

Stå på! (så får vi se om inspirasjonen får drevet enda flere late slasker til å skrive noe).

Nemo sa...

Kudos for alt dette arbeidet. Får hive meg på oppfordringen om å stå På!!

LarsDK sa...

Jeg må også rose deg (nok en gang) for dette arbeidet. Helt enig at dette er en delseier som er verdt å feire. Ros til Omdahl og Dagbladet også.
Men vi må gjøre mer enn å bare skrive. Jeg tror mange sitter rundt om i landet og har lyst til å gjøre noe, men vet ikke hvor man skal begynne. Maktesløsheten kan fort ta knekken på dette engasjementet, eventuelt drukner det i neste Vålerenga-nyhet. Uansett så haster det. Jeg beviser min egen desperasjon her, kanskje, ved å kommentere på din artikkel. Jeg vet heller ikke hvor jeg skal begynne.

Jeg vil tro at den største utfordringen, i tillegg til å få samlet motstanderne, er å komme over den generelle oppfatningen i "folkesjela" om at protester er noe barnslige greier som "sinte unger" driver med. Å protestere mot dette overgrepet og forsøke å påvirke beslutningstagerne er alt annet enn barnslig.

Kampklar hilsen Lars
slaopao@gmail.com

Anonym sa...

Fantastisk engasjement dette, la ut en lenke til oppropet på NRK forumet..har også sans for din advarsel om forhåndsprosedyerer i media vedr. Staff og hans klient, når noen blant oss
får emosjonelle forstyrrelser og legger dette ut i offentlighet for så
å fossro...lynsje og mobbstemning som følge av at noen faktisk tør når flertallet enten tier eller ber om lynsjing er den viktigste egenskap ved vårt demokrati..nemlig
mot.

Anonym sa...

Vox Populi - 6000 underskrifter pa 6 dager er ikke verst, klarer vi a holde trykket oppe, kan det bli mye mer.
Skal prove a bringe saken paa topp paa Veggavisen med jevne mellomrom, tror nok det hjelper ut fra responsen jeg fikk.
Hadde vert fint hvis du kunne legge ut nye poster om utviklingen i saken, sa vi vet hva som skjer:)

mvh
BN

Anonym sa...

Folk tar ansvar på fjesboka også :D
Stå på!

Anonym sa...

Trykkleif: 4000, ikke 6000:)
Men over helga har tallet steget til 5000+ underskrifter.

Siste jeg fant om saken var dette på digi.no :

I Norge skal nå legge datalagringsdirektivet ut på høring, og med en høringsfrist på tre måneder blir den tidligst klar til sommeren.

Som et ledd i arbeidet med lovforslaget har Samferdselsdepartementet ledet en interdepartemental arbeidsgruppe bestående av representanter for Justis- og politidepartementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Utenriksdepartementet, Datatilsynet, Post- og teletilsynet og Kripos.

Statssekretær Steinulf Tungesvik (Sp) ser for seg mange friske uttalelser i høringen. Det er allerede meldt stor motstand fra teleaktørene, Datatilsynet og IKT-Norge. Mye av striden går på hvem som skal betale regningen, staten, teleaktørene eller forbrukerne.

I prinsippet skal også EØS-landene overta regelverket, men som EØS-land kan Norge i ytterste konsekvens bruke veto mot datalagringsdirektivet. Tungesvik sier til digi.no at SP flere ganger har foreslått veto i forskjellige sammenhenger.

Veto som sanksjon har likevel aldri blitt brukt og Norge har ingen erfaringer med hvilke konsekvenser et veto kan ha. I verste fall kan EU si opp hele EØS-avtalen.

kilde: http://www.digi.no/php/art.php?id=502795

Saken diskuteres også i en tråd på digi:

http://www.digi.no/php/debatt.php?iid=521249

Anonym sa...

Nok en storebror!!


"Dette vil gi bedre informasjonshåndtering, med alt fra overvåking"

"Innholdsstyringssystemet skal gi kontroll på informasjon på en bedre måte."

http://www.idg.no/computerworld/article82772.ece

Knut Johannessen sa...

Tomas:

Takk for linken. Når man da i tillegg kan hente ut kommunikasjonsinformasjon og lage sosionettverk av disse, så kan det oppstå mange "morsomme" episoder.