torsdag, april 30, 2009

Memento mori, Dagbladet

En stor takk til Dagbladet for deres vennlige påminnelse. Vi hadde vel en mistanke, men det hjelper å bli minnet om det. Avisen viser sitt samfunnsansvar og bidrar aktivt til å dempe folks pandemifrykt.

Hva skal vi hamstre i dag da? Nå er det jo snart tomt for munnbind og Tamiflu. Hermetikk, kanskje? Det er vel bare et tidsspørsmål før Dagbladet og VG stenger butikker og restauranter. Kan ikke grafikerne gå hjem igjen snart?

Det holder altså ikke å være bare uforskammet rike?

I mens driver Leger uten grenser og forhindrer en annen epidemi. Bare småtterier selvsagt. 2000 døde og over 50 000 behandlet. Hva er det mot en ekte svineinfluensa.

Memento mori.

Oppdatert: Det går visst ikke så galt allikevel, bare halvparten av oss blir slått ut i følge Helse-Hanssen

9 kommentarer:

Anonym sa...

"Uforskammet rike"?

At vi er rike er vel ikke noe å skamme seg over? Jeg er stolt over å tilhøre det folket som er flinkest til å produsere samtidig som vi har skapt en demokratisk ukorrupt rettstat med velferd for alle.

Ville det vært bedre om vi heller gjorde som Nigeria og brukte alle midler til å produsere flere fattige?

For 100 år siden var det 2 millioner nordmenn og 16 millioner nigerianere. I dag er det 4 millioner nordmenn og 150 millioner nigerianere.

Jeg synes det er mer uforskammet med fattigdom enn rikdom. Hvis alle kopierte nordemenns holdning til ærlighet, arbeid og sparing ville det vært svært få fattige i verden.

Og nei, nordmenn er ikke perfekte. Langt i fra. Men likevell er vi best i verden. Det sier litt om hvor mye de andre har å tjene på å skjerpe seg slik fks. Sør-Korea, Japan og Taiwan har valgt å gjøre.

Legger ved en liten lenke som illustrerer hvor bra vi gjør det på verdensbasis.

http://en.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality

Knut Johannessen sa...

Anonym:Dette var satirisk ment. Ingen grunn til å gå i skyttergraven i det hele tatt. Slapp av og nyt dagen.

Fredrik Mellem sa...

Dette er jo i det minste en reell fare. For egen del har jeg ikke planer om å hamstre snus en gang, men før "år 2000-problemet" var det jo en rekke nordmenn som hamstret alt fra parafin og ved til teposer og dopapir. Så hvem vet hva som vil skje etter ytterligere tre-fire slike oppslag i Blabla.

Knut Johannessen sa...

Fredrik: Reell fare? Forsåvidt, men lite sannsynlig. Det ble ikke mye av fugleinfluensaen og jeg tror ikke det blir mye svineri av denne heller.

Anonym sa...

La naturen ordne opp litt,- jorden er faktisk overbefolket, og aller mest overbefolket i lutfattige land. Selvsagt.

Justin Case sa...

I mens driver Leger uten grenser og forhindrer en annen epidemi. Bare småtterier selvsagt. 2000 døde og over 50 000 behandlet. Hva er det mot en ekte svineinfluensa.Har så vidt vært innom MSF og setter pris på at de nok en gang setter fokus på "de glemte krisene". Og også at Vox gjør dette. MEN, sett fra en strategisk vinkel, er det vel greit at vesten ikke har altfor mye influensa året rundt. Lettere å hjelpe andre hvis en er frisk selv. Etter det jeg kjenner til er ikke "MSFs artikkler" de som blir mest lest av Ola Nordmann.

Frykten ang. novel flu kan en greit nok argumentere for. Men hvor er panikken? Og hvem er hysteriske? De som virker mest hysteriske til nå er de som hetser media.

Vil sende en takk til Mellem, som jeg har en hvis mistanke om at er politisk involvert, at det går ann å ta en hendelse alvorlig uten få frykt eller panikk.

Justin Case sa...

Hvis alle kopierte nordemenns holdning til ærlighet, arbeid og sparing ville det vært svært få fattige i verden.Meget mulig råvareprisene ville gått bananas, og derav ikke så mye rikdom likevel. Ellers er jeg stolt av utenrikspolitikken til Norge.

Knut Johannessen sa...

Justin Case: Hvilke adjektiv man bruker kan diskuteres.

Jeg regner det som hysterisk når nordmenn hamstrer så mye munnbind at butikkene/apotekene går tomme. Og når leger hamstrer Tamiflu til eget bruk. Uten at en eneste nordmann er erklært syk.

Og MSFs dekning er tidvis hysterisk. Du kan jo ta en titt på andre lands online-aviser. En langt mer nøktern tone.

Problemet er at dersom man kjører på slik som det gjøres nå, så kan det hende man ikke tar dette så alvorlig når det virkelig er behov for det.

Vi hadde noe av det samme under fugleinfluensaen også. Media gikk bananas med skrekkscenarier, men det ble vel ikke så ille?

Justin Case sa...

Legene kan diskuteres. Kynisk er kanskje et bedre ord. Og fra mitt eget kyniske ståsted, så har jeg ikke noe i mot at legene og deres familie ikke ligger på isolat. Men merkelig om de ikke fikk tilgang fra helsemyndighetene uansett når det gjelder Tamiflu.

Munnbind. Hvis faren er reell, så kan det virke hysterisk, men til slutt kan det være rasjonelt. Har ikke kjøpt munnbind selv bare så det er sagt. Ei tror jeg vi kommer til å se worst case. Nå er jeg ikke noen novel flu ekspert, men inkbasjonstiden mener jeg å ha lest er 7 dager. Nok av tid til å spre seg før noen blir bekreftet syke.

Kan du utdype hvorfor MSF er hysterisk uten at jeg sier meg uenig?

Vi vet jo ikke hvordan dette vil slå ut ennå. Og jeg tror fremdeles ikke dette blir den virkelige store pandemien. Men jeg setter pris på at media dekker saken fyldig. Virker jo ikke som folk tar det så veldig alvorlig hvis en ser på blogger og kommentarer uansett.

Fugleinfluensaen kunne vel blitt mer alvorlig hvis myndigheter ikke hadde tatt det alvorlig?