lørdag, august 18, 2007

Gå av, Ditlev-Simonsen

Høyres ring rundt ordfører Ditlev-Simonsen er en oppskrift på en katastrofe. Med valget 3 uker unna og en frontfigur i utstillingsvinduet som har innrømmet skattejuks, så er reaksjonen helt uforståelig.

Oslo Høyres pressemelding er kort:

"Oslos ordfører fortalte fredag ettermiddag at han tidligere har hatt bankkonto i Sveits.

Oslo Høyre er glad for at Per Ditlev-Simonsen er åpen om disse forholdene, til tross for at de ligger et stykke tilbake i tid og fra tiden før han stilte til valg som Høyres ordførerkandidat.

Videre anser Oslo Høyre dette for å være en sak mellom Ditlev-Simonsen og skattemyndighetene."

Dette er ikke en sak mellom Ditlev-Simonsen og skattemyndighetene. Dette er en sak mellom ham og Oslos innbyggere. Han er en tillitsmann som representerer alle i Oslo og det krever at han har en integritet som er uangripelig.

Nå fremstår han som en legemeliggjøring av alle de parodier som blir Høyrefolk til del. Det har ikke Høyre fortjent og de bør derfor ta affære umiddelbart.

En ting kan Høyre være helt sikker på. Dersom ikke alle kort er lagt på bordet nå, så kommer pressen til å presentere hele kortstokken. Ett for ett. Nå er redaksjonene i gravemodus. Opposisjonen kommer til å fryde seg. Og resultatet blir en katastrofe for Høyre.

Høyre bør umiddelbart be ordføreren trekke seg. Da gir man signaler om at partiet ikke aksepterer skattejuks, på samme måte som de ikke aksepterer trygdejuks.

Fra ordførerens egen hjemmeside ser vi hvordan han selv ser på gjerningen:

Ordføreren er byens fremste folkevalgte representant og byens ansikt utad. Dette er knyttet både til kontakt med byens borgere og til å være den som representerer byen.

videre:

Han fremhever at en stor del av ordførerrollen i det parlamentariske styringssystem skal være partinøytral, da han skal være ordfører for alle borgere og alle partier i byen.

Dette er ikke en sak mellom privatpersonen Per Ditlev-Simonen og skattemyndighetene. Dette er en sak mellom tillitsmannen Per Ditlev-Simonsen og hans velgere i tillegg til Oslos øvrige innbyggere. Man kan ikke ha tillitsmenn uten tillit.

9 kommentarer:

radiohode sa...

Tiltredes.

Håkon sa...

Hm, et lite spørsmål til Oslo Høyre i forbindelse med den pressemeldingen er kanskje: Hvilket parti representerte politikeren Ditlev-Simonen da han satt i Stortingets finanskomite (1980-85) og da han var forsvarsminister (1989-90). (Det var liksom veldig fokus på dette ordførervervet i pressemeldingen.)

Nemo sa...

Her kan en ikke annet enn å si seg enig. det vil jo være katastrofalt for høyre hvis de støtter kriminalitet.

Men kanskje økonomisk kriminalitet stiller i en egen klasse for Hoire?

Knut Johannessen sa...

Håkon: Et godt spørsmål!

Helge: Det jeg ikke fatter er at Høyre har ordnet opp i dette umiddelbart. Fyren skal jo uansett bare sitter noen uker til, men det at han fortsatt er ordfører gjør skade.

I dag åpner Erna valgkampen i Drammen. Hva tror du journalistene kommer til å spørre om? Sannsynligvis kommer de ikke i angrep fordi denne saken gjør dem defensive.

Det eneste som får meg til å lure er om Høyre tror at deres velgere ikke lar seg påvirke av litt skattefiffel. Da bør de huske på at 40% av velgerne ikke har noen preferanse på parti i følge TNS Gallup og er potensielle Høyrevelgere.

Carl Christian sa...

Det litt rare med høyre er at de er så opptatt av å være saklig korrekte (og forsvare seg selv, men det kjennetegner de fleste) at de sansynligvis kommer til å bruke masse tid på å poengtere at dette skjedde før han var ordfører og dermed har det ikke noe med saken og gjøre. At mediemekanismer og folks evner til å legge ting sammen ikke følger høyres er de mindre klare på, og en slik eventuell kamp med motstandere vil helt sikker som nevnt over her befeste intrykket av at høyre er et parti for de rikeste som attpåtil ikke ønsker å delta i fellesskapet.
Uavhenging av hva som kanskje måtte være formelt korrekt, så bør faktisk Ditlev-Simonsen selv innse at her har verken han eller høyre noen sjanse.
...at dette er en skikkelig "drittpakke" levert fra (eller ved hjelp av) noen på venstresiden som vil sverte høyresiden er det ikke tvil om. Blir ikke overrasket om denne saken avgjør valget i de rødgrønnes favør...

Knut Johannessen sa...

Jeg er enig i det meste du skriver, bortsett fra at jeg ikke tror dette var en drittpakke mot ordføreren, men mot hans datter, Hydrodirektør Cecilie Ditlev-Simonsen i forbindelse med skilsmissesaken hennes. Saken ble først kjent i DN og da koblet nok noen oppegående journalister dette til ordføreren. Men jeg tror nok de rødgrønne takker og bukker dypt.

Heldigvis tar Erna Solberg avstand fra dette, men jeg hørte Michael Tetzschner på Ukeslutt nå og det var helt patetisk. Dessverre.

Min erfaring er at når skitten treffer vifta, så lønner det seg å slå av vifta.

Carl Christian sa...

Kanskje vi skal sende en mail til høyre: "Slå av vifta!"?
men ja, nei det er ikke godt å si om det er en reell drittpakke eller ei (jeg kjenner også bakgrunnshistorien slik den er i følge mediene), men pga timingen, så tror jeg eksmannen fikk slått to fluer i en smekk. Jeg velger å tro at han på forhånd har sett at dette også ville få politiske konsekvenser. Men kanskje han "måtte" ta dette opp nå i forhold til skilsmisseoppgjøret...

Knut Johannessen sa...

Carl Christian: Eksmannen har en god advokat. Timingen er perfekt. Opsjonsbråket i Hydro kombinert med pappa som ordfører i Oslo i valgkamp for Høyre er jo en våt drøm.

Jeg tror nok at de så at det kunne få effekt i det politiske livet, men det var ikke hovedmålet. Det var nok at ikke CD-S skulle få kloa i opsjonene til eksmannen også.

Anonym sa...

Det er litt vanskelig å se at det skulle tale til Ditlev-Simonsens fordel at dette har kommet frem under uheldige omstendigheter i en skilsmissesak i hans familie.

Det forklarer jo bare at vi (selvfølgelig) egentlig aldri skulle få vite om dette.

Den såkalte "åpenheten" i denne saken er ikke mye skryt verdt.