torsdag, august 30, 2007

Våpenhandler Ørnhøi

Vi er blitt vant til Stein Ørnhøi i flere roller etter at han ble stortingspensjonist. Men at han skulle skulle fremstå som våpenhandler var uventet. Det hadde gitt høye odds hos bookmakerne.

Det er selvsagt ikke noe kritikkverdig i at politikere møter lobbyister. Det skjer daglig. Problemet oppstår når politikeren selv blir lobbyist. Ørnhøis opptreden i denne saken levner liten tvil om at det er akkurat det han har blitt.

Ørnhøi har god tilgang til Kristin Halvorsen som hennes forsvars- og sikkerhetspolitiske rådgiver. Selv om SV har et vedtak som sier nei til nye jagerfly, så er Ørnhøi relalist nok til å innse at det nok blir kjøpt fly. Da er det viktigere for ham å få fly fra Sverige istedet for imperalisten USA.

Kristin Halvorsen forsøker å bagatellisere episoden, naturlig nok:

- De må ha misforstått hva dette dreier seg om. I et demokrati møter lobbyister representanter for partier og politikere mange ganger hver eneste dag. Stein Ørnhøi jobber verken for SV eller regjeringen i prosessen med å kjøpe inn nye jagerfly til det norske forsvaret, sier Halvorsen.

Nei, i dette tilfellet ser det ut til at Ørnhøi jobber for de svenske kapitalistene Wallenberg og deres interesser. Uryddig og kritikkverdig så lenge Ørnhøi har de rollene han har i SV.

1 kommentar:

Milton Marx sa...

Jeg er infam nok til å mene at det nå er opp til Ørnhøy å renvaske seg. Dersom vi ser noe lignende skjer i utlandet - og da trenger vi ikke se langt vekk - kaller vi det korrupsjon.

En person med en relativt sentral rolle i politikken som møter selgere i forbindelse med et stort offentlig innkjøp innenfor nettopp det området hvor den pågjeldende har påvirkningskraft.

Å si det er greit å opptre slik fordi han - eventuelt - ikke har personlig vinning, er nesten som å unnskylde en bankraner dersom han sender videre pengene til politiske ekstremister.

Jeg er ikke engang overbevist om at Ørnhøy ikke har gjort dette ut fra personlig vinning - men vi får vel i tilfelle trolig det vanlige forsvaret: men du jobber vel heller ikke gratis?

Ørnhøy har et voldsomt forklaringsproblem.

Det som jeg imidlertid ikke har sett noen spekulere i enda, er om ikke Dagbladet også har det?

Når greide du sist å lytte like godt til samtalen ved nabobordet? Hvordan hadde det seg at de satt så nær, akkurat når møtet skulle være? Hvem var det som tipset Dagbladet?

Hva ville du gjort hvis du jobbet JSF eller Eurrofighter, og visste om at JAS Gripen jobbet med herr Ørnhøy for å manipulere JAS i en bedre posisjon?

Tipse Dagbladet, og be dem ha med seg "gode ører"? Hvem visste at hvor Ørnhøy skulle, og hvordan visste de det?

Eller er denne historien et lykketreff som er for godt til å være sant?