tirsdag, august 07, 2007

Når en minister forsover seg, kan fryktelige ting skje

Vi har vel alle opplevd det. Akkurat det øyeblikket du oppdager at du har forsovet deg. Du forstår det umiddelbart. Vekkerklokken er stille. Ute er det lysere enn det bør være. Og panikken slår deg. Kanskje.

Vi kan takle det på forskjellige måter. Noen blir forbanna, farer opp og skjeller ut familie, dreper vekkerklokken med et velrettet slag og løper gjennom dusjen. I håp om å begrense skadene. Andre er mer coole. Tenker at, shit happens, tar det med ro og starter dagen med et smil.

Tenk deg da når du har forsovet deg skikkelig. Ikke sånn 2-3 timer, men 2-3 uker. Og at det ikke er sjefens telefon som vekker deg, men en journalist. Som vil vite om hva du har tenkt å gjøre med opsjonsordningene i Hydro.

Tenk deg dèt sjokket Dag Terje Andersen fikk. Han fikk panikk. Men forsøkte først å være cool. "Nei, det er ikke noe problem, selv om jeg er mot opsjoner så er en avtale en avtale. De må holdes." Men synes du ikke 210 millioner er mye, sa journalisten.

Fy, f...., tenkte Dag Terje, 210 mill, ble det virkelig så mye. "Nei, dette overlater jeg til styret", sa Dag Terje og la på. Så grep panikken ham og uvanlig nok så hardt at han barberte seg.

Så begynte han å lete etter eierskaps-verktøykassa, men måtte innse at den var tom. Men Dag Terje var ikke tapt bak en gran. Han løp ut i boden og hentet motorsaga, ringte Jan Reinås og avtalte møte.

Beina til Reinås ble kappa ved knærne. "Jeg har ikke tillit til deg, så nå kan du krype videre, sorry Jan." Så var det tid for Reiten. Handlekraften formelig strømmet rundt i kroppen til Dag Terje.

Men hva skal vi finne på? Jo da, BA-HR fikser det. De leverte jo en flott rapport etter at Dag Terje var misfornøyd med Selmer. Som sagt så gjort.

Dag Terje ringer BA-HR sent på søndag kveld. "Gudmund, nå må du finne noe dritt på Reiten. Jan Bøhler og halve sentralstyret er etter meg hele tiden. Rapporten skal ligge på mitt bord mandag før lunsj. Jeg skal selv ha gleden av å sende den til bedriftsforsamlingen. Da er løpet kjørt".

"Men det er litt kort tid. Vi får ikke gjort en skikkelig jobb til i morgen, innvender Knudsen. "Hvem f.... sa dere skulle gjøre en skikkelig jobb. Bare skaff meg noe juicy som de dumme journalistene svelger. En kort konklusjon som fastslår at Reiten er en kjeltring. Resten kan dere gjemme inne i rapporten et sted. Who cares. Ikke glem at staten kjøper mye advokattjenester."

Hvordan kan Knudsen glemme det. Vel, det er sent på søndag kveld. For sent til å ringe å spørre noen hvordan saksbehandlingen har vært. Han setter seg ned med helgens aviser. I VG og Dagbladet finner han akkurat det han trenger. Der står det at Reiten har planlagt utbetalingene selv. Flott.

Han kaster seg over PCen, skriver 7 sider og sender rapporten. Og begynner på fakturaen. Den tar litt lengre tid å skrive. Det Knudsen ikke kunne vite, var at det var "gode kilder" i regjeringen som hadde lekket til Dagbladet.

He, he, tenker Dag Terje. Nå har vi ham. Bedriftsforsamlingen kommer til å sette kanapèene i vrangstrupen.

Vel, slik gikk det ikke. Ikke helt. Bedriftsforsamlingen begynte å le unisont så fort BA-HR-rapporten ble distribuert. Morsom sak, håper ikke statsråden har betalt mye for dette. Og så kastet de den i søppelbøtta. Og hadde full tillit til styret, som hadde full tillit til Reiten, som har null tillit til Dag Terje Andersen. Rart at man blir forvirret.

Men Dag Terje syntes han hadde gjort en storartet jobb. Hadde ikke de grådige svina i Hydro gitt tilbake en haug med penger, kanskje. Jo da, visst hadde de det. I stedet for 210 millioner hadde de bare fått 190 mill. Full seier til ministeren med andre ord.

Men handlekraft har fyren. Problemet er bare at når man kombinerer stor handlekraft med stor inkompetane, så blir resultatet fryktelig.

Dette eventyret er ikke over, vi er knapt ferdig med mellomakten.


Tidligere poster i Hydro-saken:

På BAHR bakke

Næringsministerens nye verktøy

Sirkus Hydro fortsetter

Hva driver Høyre med?

Finansminister Kristin Halvorsen lyver

Når inkompetansen blir overtydelig

Dyskalkuli i Næringsdepartementet

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sånn strengt tatt:
Har ikke regjeringen brutt almenaksjeloven her?
Dersom det er riktig som det blir hevdet at næringsministeren KREVDE at Reinås gikk av?
Og dermed som enkeltaksjonær la utilbørlig press på en styreleder?

Olds69

Knut Johannessen sa...

Anonym: Jeg tror nok det kan stilles spørsmålstegn ved det. Men det som kanskje er enda verre, er at en aksjonær starter granskning av adm. dirs saksbehandling, slik næringsministeren gjorde med den siste BA-HR-rapporten. En adm. dir. står kun til ansvar for styret, ikke enkeltaksjonærer.

En aksjeeier kan kreve granskning, iht Almenaksjelovens § 5-25, enten på generalforsamling eller en ekstraordinær.

Næringsministerens handlinger bærer mer preg av panikk enn klokskap.