søndag, august 19, 2007

Mytteri på Høyreskuta?

Kaptein Solberg gikk ut med en klar befaling i går om at Ditlev-Simonsen burde holde seg unna valgkampen. Offiserene i Oslo Høyre overhørte sjefen. Er det et forsøk på mytteri som er på gang?

Man kan forstå Solbergs forbannelse. Høyres valgkampstart i Drammen i går skulle selvsagt handle om alt annet enn Oslo-ordførerens konto i Sveits. Men slik gikk det ikke. Forsøket fra Erna på å fronte Høyres viktige saker i valgkampen: Skole, eldreomsorg og trygge lokalsamfunn ble en en liten bortgjemt notis i avisene. Om den i det hele tatt ble omtalt.

Høyres ledelse i Oslo har ingen forståelse for Ernas utspill. De bagatelliserer fortsatt saken og ønsker Ditlev-Simonsen velkommen på alle valgkamparenaer. Ja, Erling Lae har like stor beundring for og tillit til ordføreren etter avsløring som han hadde før. Forstå det den som kan. Ditlev-Simonsen er riktignok ikke dømt for noe, men han har innrømmet kontoen og innrømmet at den var unndratt skatt. Det holder lenge.

Heller ikke på landsbasis får Erna særlig støtte, bortsett fra at mange av fylkeslederne mener han bør betale tilbake unndratt skatt. Den eneste som støtter Ernas linje er Fabian Stang, men han er jo ikke inne i varmen i Oslo Høyre, så hans ønsker blir ikke særlig vektlagt, tydeligvis.

Det så man gnir seg litt i øynene når man ser Oslo Høyres strategi. Deres uforbeholdne støtte til Ditlev-Simonsen selv om han har innrømmet sakens fakta, er vanskelig å forstå. Høyres kanskje viktigste lokalvalgarena står på spill. Det er ikke opplagt at Høyre sammen med FrP får fortsette.

Ved å ta med seg Ditlev-Simonsen i valgkamp, så er man garantert at fokus kommer til å være helt andre steder enn på Høyres kampsaker. Hva er det Tetzchner og Lae holder på med?

Alle avisenes graveredaksjoner er i full alarmberedskap og rykker ut på det minste spor. Skulle nå saken utvikle seg til det verre, er løpet kjørt for Høyre. Da blir det 3 uker med skattesnyteri i alle kanaler, i alle aviser og på bredbånd. Det undrer meg at Høyre i Oslo er villig til å ta den risikoen.

En helt annen ting er de signaler de nå sender ut. Skattesnyteri er ikke så farlig, bare det er gammelt nok. Det er mulig terskelen for å unndra skatt er så høy, at Oslo Høyre ikke tror det skader partiet. Da håper og tror jeg de får seg en overraskelse. Ditlev-Simonsens innrømmelse er et tillitsbrudd overfor Oslos befolkning som ikke kan gå upåaktet hen.

Ville Tetzchner og Lae stått på stand med en av drosjejukserne? Neppe.

1 kommentar:

Carl Christian sa...

"Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker forøvrig ikke blande seg i hva de oppfatter som Høyres indre anliggende" -nei, det trenger de heller ikke å gjøre, Høyre baner veien for konkurrentenes gode valgresultater helt på egenhånd. Tenker Hagen sitter og er særs fornøyd med sin siste pengeplassering... (tror ikke to mill. hjelper når de holder på sånn.)