tirsdag, april 07, 2009

Kan spare 140 milliarder på å legalisere narkotika

En rykende fersk rapport viser at man i Storbrittania kan spare inntil 140 milliarder kroner på å legalisere narkotika. Rapporten som er publisert for noen timer siden viser oppsiktsvekkende resultat basert på kost/nytte-effekt av 4 scenarier.

Rapporten er utarbeidet av Transform en engelsk tenke-tank relatert til en human narkotikapolitikk, med fokus på legalisering.

På bloggen deres, kan du lese mer og laste ned rapporten. Den er verdt et studium.

Den gjengse oppfatning i England er vel ikke så forskjellig fra det den er i Norge og vi kan sitere:

‘The benefits of… [legalisation/regulation] – such as taxation, quality control and a reduction in the pressures on the criminal justice system – are far outweighed by the costs and for this reason, it is one that this Government will not pursue either domestically or internationally.”

Home Office Briefing, 2008


Men nå viser altså nye undersøkelser, det stikk motsatte.

For de av oss som har innsett at 40 års krig mot narkotika ikke har virket, er det interessant å se andre vinklinger enn forbudslinjen. Jeg kan i den sammenheng anbefale en artikkel som stod i Economist 5. mars i år: How to stop the drug war

Rapporten fra Transform har allerede fått oppmerksomhet i media:

The Today Programme: Drug policy "not cost-effective"


10 kommentarer:

Admiral_Gringo sa...

Alle debattanter med sunn fornuft og logisk sinnelag i behold ser jo at "krigen" er håpløs, at nytenking må til.
Men å vite dette, er tydeligvis ikke nok til å tørre å ta peset ved å gjøre det.

Få ting nedkaller mer vrede enn å ville pirke i status quo i narkopolitikken.

Martin sa...

Rasjonelle stemmer har vært klar over fordelene ved legalisering i flere tiår blant annet Milton Friedman, desverre går samfunnsutviklingen så altfor sakte...

http://www.youtube.com/watch?v=oyystXOfDqo

SMG sa...

Hyggelig lesning, men jeg tror dessverre slike rapporter biter på hverken politikere eller avholdsfolk.

Jeg var selv en del av Juvente systemet frem til jeg var voksen, og har erfart at å diskutere alkohold og nakrotikapolitikk med avholdsfolk blir som å diskutere religion med fanatikere. De tenker ikke rasjonelt.

Da det ble aktuelt å selge øl i butikk i den kommunen jeg bodde i, satte IOGT seg på bakbeina og satte igang underskriftskampanjer og demonstrasjoner. Til tross for at det største problemet i kommunen var hjemmebrent! I tillegg til at folk ble nødt til hamstre øl og brennevin de gangene de var i nærheten av et pol/ølutsalg, som igjen førte til overforbruk.

Det som er synd i Norge, og i andre land også forsåvidt, er at det er avholdsfolkene og moralistene som eier debatten. De andre orker ikke sette seg inn i saken eller engasjere seg.

Narkotika er et veldig betent område. Mange opplever at familie, venner eller bekjente havner i uføre på grunn av avhengighet, og da er det veldig lett å rope på forbud. Det er en krevende øvelse å sette seg inn i fordelene med legalisering, og det krever mot av de som tør å argumentere for legalisering på grunn av dette. Det tok meg lang tid til å endre holdning til akkurat narkotika.

Derfor tror jeg ikke det blir noen endring på narkotikapolitikken i Norge. Ihvertfall ikke om endringene kommer i Europa forøvrig først - men i såfall blir endringene mindre radikale her på berget!

Inge sa...

Svensk satirisk løsning på narkotikaproblemet.

http://www.facebook.com/ext/share.php?sid=65451810970&h=I7Mln&u=gc2wu&ref=mf

Det verste er at det antagelig hadde fungert. ;-p

IvarE sa...

Amen!

Frank sa...

Det jeg sitter og lurer litt på nå er om dette i det hele tatt kommer til å bli nevnt i norske medier.

Men jeg tror nok at å endre narkotikalovgivningen er noen av det vanskeligste å endre her til lands. Tror det hadde vært lettere å få LO til å gi opp pansjon, enn å få legalisert narkotika.

Bernt sa...

Jeg er veldig skeptisk til å operere med konkrete tall. Jeg tror det er nok å si at politiet sannsynligvis ville fått mer tid til å fokusere på andre ting, men at det langtifra er sikkert at det bør nedbemanne. Vi vil også få en svak økning i bruk, uten at vi vet om misbruket også vil øke. Sannsynligvis vil stat og kommune bruke mer på behandling, siden legalisering innebærer at myndighetene får større moralsk ansvar for de som har narkotikaproblemer.

Jeg nekter ikke får at det kan bli en økonomisk fordel, men synes bare at vi ikke skal glemme at det fremdeles må strenge kontrollregimer til, og det vil fremdeles trenges tollere, politi, spanere etter ulovlig dop. I tillegg vil "mafiaen" prøve å etablere seg på andre områder når man tar fra dem dette, og de må fremdeles passes på selv om noen kanskje slutter med kriminalitet.

Milton sa...

Bernt: Tallene er ikke, eller bør i alle fall ikke være, det viktigste. Det interessante med tallene er kun at de avliver tallargumenter som umuliggjør at man tar saken opp til seriøs vurdering.

Sondre sa...

Flott artikkel! Det er ikke tvil om at legaliseringsagendaen er på fremmarsj. Mye nettopp på grunn av den economist artikkelen faktisk. Jeg var selv en av dem som leste den, ble nysgjerrig, undersøkte masse og ble tilhenger av legalisering (har tidligere vært usikker og ambivalent til temaet). Jeg har også ført debatten med mine nærmeste og fremmet en politisk resolusjon. Flertallet er fortsatt mot. Men det er noe i gjære.

Nyhetssaker, undersøkelser som denne, kronikker og leserbrev må skrives. Tidsånden er åpen for en nytenkende debatt om narkotika. Kanskje vil neste generasjon leve i en verden fri for narkotikarelatert kriminalitet.

Lars sa...

Jeffrey Miron har også skrevet en bra artikkel for CNN: http://www.cnn.com/2009/POLITICS/03/24/miron.legalization.drugs/index.html