torsdag, juni 01, 2006

Jens Stoltenbergs Lederskole

Jens har i dag holdt forelesning om seg selv som leder. Han fastslår at han er en god leder. Selvskryt skal man som kjent lytte til for det kommer fra hjertet. Ja da, jeg innrømmer at jeg har tiltet litt i denne saken, men det er lenge siden jeg har vært så forbanna. Forbanna fordi vi har en statsminister som står oppreist. Ikke fordi han har ryggrad, men fordi et liv i politikken har gjort ham hardhudet.Jens Stoltenbergs oppfatning om hva som er god ledelse består i følgende:

Han delegerer en oppgave til sin medarbeider, energiministeren å gi signaler til valgkomiteen i Statoil om hvem som skal bli ny styreleder. Energiministeren vurderer Johan Fredrik Odfjell til å være riktig kandidat. Odfjell selv tviler, men ministeren gir seg ikke. Statsministeren blir involvert og Odfjell legger ryddig nok alle saker som kan være stridbare på bordet. Meget ryddig og forbilledlig.

Statsministeren godkjente alt og valgkomiteen innstilte på Odfjell. Da dette ble kjent, startet bråket. Jan Bøhler regisserte spillet og til slutt ringte HSB (Hun Som Bestemmer) og ga LOs syn på saken. Mandag støttet alle fortsatt Odfjell. Tirsdag kom også og fortsatt sto Enoksen oppreist i stormen og presiserte at regjeringen støttet Odfjells kandidatur. Jeg var imponert over hans rakrygghet. Men bak hans rygg hadde Jens bestemt seg. Med et rykk dro han teppet unna både Enoksen og Oddfjell. Dette er i følge Jens Stoltenberg, god ledelse.

- Vi var forberedt på at dette ville være omdiskutert. Lederskap er å ta beslutninger som også kan være omdiskuterte, sa Stoltenberg.

Ja, det er riktig, men bare om du hadde stått på din opprinnelige beslutning, som du hadde vurdert pro et contra.

Da du fikk telefonen fra Gerd-Liv burde du sitert General de Gaulle: "Jeg lytter til Deres synspunkter. De harmoniserer ikke med mine. Avgjørelsen er enstemmig."

Det du viste hele nasjonen i denne saken er mangel på lederskap. Det har vært trist å se nasjonens leder være så lite rakrygget. Jeg tror Jens Stoltenberg er en av de få som synes han har utvist lederskap. Min respekt har han mistet.

Du trenger ikke dra langt for å se hva god ledelse er. Din utenriksminister viste det da han tok et oppgjør med Carl Ivar Hagen. Hagen som på en utrolig skitten måte sådde tvil om Manuela Ramin Osmundsens lojalitet. Da tok Støre et oppgjør med drittslengingen mot en av sine medarbeidere. Det er god ledelse.

Når det gjelder vår statsministers lederegenskaper er vi nesten kommet til et punkt der en omskrivning av en beskrivelse Churchill brukte om statsminister Attlee passer: "Foran Stortinget stoppet en tom regjeringsbil og ut steg statsminister Stoltenberg. "

1 kommentar:

Anonym sa...

Man kan jo legge til at Regjeringen egentlig ikke hadde særlig lyst til å innrømme at det var en politisk beslutning å etterhvert si nei til Odfjell, heller. Neida, for Odfjell trakk seg jo frivillig han, het det i de første intervjuer etter dette ble kjent.

Det er ryggraden sin det!