fredag, juni 23, 2006

Udugelige journalister

Jeg sender en gratulasjon til Anne Aasheim med redaktørjobben i Dagbladet. Hun får nok å ta tak i. En ting er at hun skal få de gamle museumsvaktene til å våkne fra Tornerosesøvnene og innse at mediebildet har forandret seg de siste 20 årene, men det er ikke bedre stilt med de yngre heller.

Når man på lederplass i "Signaler" skal gyve løs på norske lederlønninger, så forlanger jeg at en journalist har gjort hjemmeleksen sin. Det har ikke Per Arne Solend gjort. Under den fiffige overskriften "Smykketyvene" begår han en artikkel full av omtrentligheter og direkte feil. Beklager, Solend det holder ikke mål. Du kan ikke bare ta noe ut av lufta og servere det som god fisk.

Jeg synes forøvrig temaet er verdt å diskutere: Nemlig høye lederlønninger og hvorfor toppledere tjener så godt, men da må innholdet stå i stil, men ikke på Solends nivå.

Solend starter friskt:

"HYDROSJEF EIVIND REITEN deltar ikke i leteaksjonen etter det statlige smykkeskrinet. Han er i stedet opptatt med å smykke seg med tittelen lønnsvinner. For med 9,6 millioner kroner i inntekt i fjor, har Reiten mer enn doblet lønna forgjengeren Egil Myklebust hevet i 2000."


De aller fleste oppfatter at dette er Eivind Reitens lønn i fjor. Det var det ikke. Av summen på 9,6 millioner, så var 3,2 mill. en opsjon som ble utøvd. Opsjonen ble initiert i 2002. Grunnlønna til Reiten for 2006 er 4,6 mill. og i tillegg kan han få en bonus avhengig av resultateter på 1,5 mill. Vi kan godt være enige i at dette er mye penger, men Reiten har levert gode resultater, selvsagt assistert av en høy oljepris, men han er også øverste ansvarlig for 34 000 mennesker verden over.

"Men alle toppledere leverer naturligvis ikke resultater over gjennomsnittet, noen ligger faktisk ganske langt under. Men likevel lønnes alle over gjennomsnittet. Noe annet ville jo være en innrømmelse av at firmaet har en udugelig sjef."

I denne sammenheng er det naturlig å se på Dagbladets adm. dir. For 2005 fikk han 1,746 i grunnlønn og har en pensjonsordning som for 2005 ble beregnet til 816 000 årlig. Altså 2, 6 mill. Dette får Cato Hellesjø for å lede en avis med stadig dårligere resultat og med vel 500 ansatte. Sammenlignet med Hydro så er Dagbladet å regne som litt stor pølsebu. Men han er tydeligvis verdt pengene.

Direkte feil i Solends artikkel blir det når han skriver:

"Schibsteds «kompensasjonskomité» vet godt hva andre toppledere tjener. I komiteen sitter jo blant andre Hydro-direktør Alexandra Bech Gjørv. Grete Faremo er på vei ut av det samme styret og videre til større oppgaver, blant annet i Statoil. Der har hun sørget for at lønna til konsernsjef Helge Lund er økt til litt over gjennomsnittet. (5,1 millioner kroner.)"


Til Solends informasjon så har Grete Faremo nettopp blitt valgt inn i Hydros styre. Hun er derfor ikke på vei over til Statoils styre og har dermed ikke sørget for at lønna til Helge Lund har blitt 5,1 millioner.

Er det så lett å være journalist i Dagbladet at man kan leke litt med tall og navn og vips så har man en lederartikkel. Litt større krav bør vi kunne stille til en lederskribent som vil bli tatt seriøst.

1 kommentar:

Anonym sa...

Denne luringen Per Arne Solend er vårt svar på komiske Ali. se hva han og kompissen Ulf Andre Andersen klarer å koke sammen i Dagbladet i dag 30/8-07. "News We Make".