tirsdag, august 29, 2006

Om Enoksen, sengevæting, kraftprisen og sånn

Når jeg bivåner Odd Roger Enoksens enorme handlekraft om dagen, så faller et lite barnevers ned i bakhodet:

Kiss i sängen och ha det bra

Jag ligger her och funderer

Varm om stjärten som en sommardag

Jag tror jag kissar lite mere

Omtrent samme virkningen har de tiltakene han strør om seg med. Bortsett fra å bidra til champagnefest hos pelletsfolket er dette stakkarslige greier.

Han prøver å kamuflere regjeringens maktesløshet med et frieri til folket. Tiltaket har liten effekt på energiforbruket og er tvilsom butikk for pelletsovnskjøperne. Illusjonspolitikk kan det kalles.

Hvorfor kan ikke Odd Roger manne seg opp og si det som det er:
Kraft i Norge er for billig. Vi må venne oss til å betale minst 1 kr. kw/t. Først som sist. På det nivået som vi har hatt inntil siste prisstigning vil ikke kraftselskapene bygge ut. Det lønner seg ikke uansett om vi snakker gasskraft, vannkraft eller alternative energikilder.

De spedte skippertakene som vi gjør hver gang strømprisen passerer en krone kaller bare på hånfliren. Våre naboland skjønner i hvert fall ikke hva vi driver med. I Danmark koster elektrisk kraft 2 kr. kw/t. De bruker nesten ikke elektrisitet til å fyre med.

Når skal vi få visjonene og strategien for å tilpasse oss en annen hverdag? Forskning på alternative fyringsmetoder. Energiøkonomisering. Det får vi ikke til når kraften koster 40-50 øre kw/t. Motivasjonen blir betydelig større med høyere kraftpris/el-avgift.

Det er nesten ufattelig at verdens rikeste land ikke har klart å få ut alle fingrene og har satt i gang. I stedet blir våre politikere overrasket over at Midt-Norge ikke får nok kraft om ett år eller to. Noe som alle med 1. klassepensum i matte har klart å finne ut.

1 kommentar:

Before the Flood sa...

Tja.. de nokså impotente og ubrukelige forslagene har vel som eneste hensikt å dekke over at for hver eneste regjering de siste 10 årene har liberaliseringen av kraftmarkedet vært et realt kinderegg:

- Man har sluppet å bygge ut ny kraft. Alle former for kraftutbygging, det være seg gass som vannkraft er hemningsløst upopulært hos miljøhysterikerne og politisk korrekte venstrepopulister - som det jo er ganske mange av her i landet. Også borgerlige regjeringer har ligget under for dette presset.

- Det renner jo inn med kraftkroner i form av avgifter og utbytte. Ikke bare til staten, men også til kommuner som er store kraftverkseiere.

- Og sist, men ikke minst, man kan skylde på det fæle markedet når prisene går oppover.

Personlig mener jeg at dersom politikerne bare sitter stille, så vil faktisk markedet løse problemet for dem. Ny kraft vil komme på markedet straks den blir lønnsom. Rigorøse og tøvete krav om CO2 rensing vil kun forsinke dette - det kreves enda høyere strømpris for at det skal være lønnsomt med bortkastede rensetiltak.

Men særlig dagens regjering vil ty til enhver floskel og søle vekk betydelige beløp for å dekke over kinderegget sitt.