søndag, august 13, 2006

Tenk på ett tall

Jan Davidsen er redd for FrP, kan vi se i dagens VG. Så redd at han vil bruke oljepenger for å kjøpe seg fri. FrP kan ikke møtes med argumenter, bare cool cash.

Davidsen tror at 10 mrd. er sånn passe til å unngå den mørkeblå fare. Kanskje det. Han ønsker seg en Kindereggløsning: Ingen renteøkning, ingen skatteøkning og 10 mrd til velferd. Handlingsregelen er som en strikk. Den kan alltid tøyes litt mer. Tror vi.

Problemet er at vi nå har en økonomi som nærmer seg kokepunktet. Bedriftene sliter med å få kvalifisert arbeidskraft og overbyr hverandre med stadig høyere lønninger. Ikke akkurat en god situasjon for å unngå renteøkning.

Det som fascinerer meg er at det alltid er de siste milliardene som skal løse alle problemene. Hadde det ikke vært en idè å se på hva vi får for de 800-900 mrd vi pøser inn i det offentlige først. Bruker vi de pengene optimalt? Det er et tankekors at Davidsen har 5 krav, men klarer bare å konkretisere 2 av dem.

"Jeg konstaterer at FrP gjør det skarpt på målingene og at de er på linje med folkeflertallet i denne saken. Jeg tror at det kan være fornuftig at Regjeringen vurderer om det bør brukes mer oljepenger. Slik kan også FrP stanses"

Hvorfor kan ikke Davidsen møte FrPs politikk med ord i stedet for penger? Eller har panikken stoppet tankevirksomheten.

Dersom dette skal bli en standard fremgangsmåte når FrP har gode meningsmålinger kan det bli dyrt for Norge. Betyr argumentasjonen hans at vi trenger mindre penger når/hvis FrP stuper på meningsmålingene? Davidsen er i ferd med å bli mer populistisk enn noen i FrP har vært, om dette er hans fremgangsmåte.

"Alle politikere er like. De lover å bygge en bro selv der det ikke finnes en elv
Nikita Khrutsjov (1894-1971)"

2 kommentarer:

JK sa...

Vel, Davidsen har jo egentlig skjønt det. Ved å bruke mer oljepenger (les: føre FrP-politikk) så kan man få "has på" fremskrittspartiet. Det kan hende han har rett, man hva er poenget i så fall?

Helge Samuelsen sa...

Så er jo et poeng at det er forskjell på HVA man bruker penger til, uansett hvor man får de fra.

Å pøse 10 milliarder inn for å score POLITISKE poeng er kort sagt hjernedødt!