"Vi har fått inn personer som skjønner holdningen til den rødgrønne regjeringen", sier Lars Peder Brekk (SP)
Ja, det er nok den viktigste kvalifikasjonen man trenger.
Jeg sier som Holberg: ”En ting er et søkart at forstå, noget annet et skib at føre”.
4 kommentarer:
Det er selvfølgelig viktig at det er kvalifiserte folk som innehar styrevervene i statlige bedrifter. Men det er viktig å tenke på at dette faktisk er statlige bedrifter med et visst samfunnsansvar utover det en vanlig privateid bedrift har (ikke at jeg har noe i mot privateide bedrifter som kjenner sitt ansvar). Dermed er det veldig viktig at du har folk som skjønner holdningen til den rødgrønne regjeringen og som oppfatter politiske signaler, ikke kun har bedriftsøkonomiske hensikter.
Jeg trodde vi hadde lært en lekse om hva som skjer når statsbedrifter styrer etter politiske signaler istedet for bedriftsøkonomiske. Kan jo nevne Kongsberg Våpenfabrikk, Norsk Jernverk. Men en som sier dette klarere og bedre enn jeg klarer er sentralbanksjef Svein Gjedrem i sin årstale i år, jeg siterer
"Statens eie i norsk næringsliv er fortsatt omfattende, men forvaltningen av eierskapet er lagt om etter erfaringer fra Kongsberg, og fra Mo i Rana, Sulitjelma og Syd-Varanger. Eierstyringen skjer gjennom vedtak i generalforsamling og etter innstillinger fra valgkomité, og styre og ledelse kan drive selskapene med mål om å øke verdiene. De statlige selskapene er underlagt akkurat samme markedsdisiplin som andre, med krav til avkastning og kontinuerlig omstilling og utvikling. Det er da også bare slik selskap kan unngå å stagnere."
Det står ikke i motsetning til det jeg sier. Jeg sier ikke at ting skal kjøres på dynga og gå med underskudd, men er maximum profitt eneste mål vil det selvfølgelig gå ut over det ansvaret jeg mener statlige bedrifter skal ha.
Men hva innebærer så de politiske signalene og det ansvaret som statlige bedrifter skal ha? Jeg ser da bort fra statlige monopolbedrifter som ikke trenger å ta bedriftsøkonomiske hensyn. Har ikke historien lært oss at det fra ruinene av statsbedrifter som har spilt fallit, så har det blitt levedyktige bedrifter, basert på bedriftsøkonomiske prinsipper. Det opplever man nå på Kongsberg. Det opplevde man ikke da man tok mer samfunnsansvar. Da gikk bedriften konkurs og alle mistet jobben!
Se på Union. Et meget vellykket eks. på at politikere skal holde fingrene unna. De ansatte har med få unntak fått seg ny jobb.
En jobb som er sikrere enn den de hadde. Noen har startet egne bedrifter. Det er den dynamikken som politikere ikke forstår . Det var jo ikke måte på hvor ille det ville gå. Selv en høyrepolitiker som Børge Brende gikk fem på.
Så lenge alle konkurrer i et kapitalistisk system, må en bedrift generere tilstrekkelig profitt til å utvikle den. Hvis ikke råtner den på rot. Det er dårlig samfunnsansvar.
Legg inn en kommentar