tirsdag, mai 02, 2006

Er israelske jøder rasister?

Med fare for å bli kalt anti-semitt og det som verre er, viser jeg til en meningsmåling som ble gjort for vel en måned siden. Den viser at det er i ferd med å etablere seg rasistiske holdninger blant israelske jøder.

Spørsmålet om israelske jøder rasister er betimelig og utledes av meningsmåling (av det anerkjente meningsmålingsinstituttet Geocartograhpia) for Centre for the Struggle Against Racism, grunnlagt av arabisk-israelske akademikere. Senterets direktør Bachar Ouda sier:

“This is a worrisome phenomenon. The time has arrived for the Jewish population, who experienced what racism is on its flesh, to wake up and change its way.”

Undersøkelsen viser:
41% av jødene ønsker segregering.

68% av alle jødene ville ikke bo i samme bygning som en araber

50% av jødene ville ikke se en araber i sine hjem

40% av jødene ønsket at staten Israel skulle støtte emigrasjon av arabiske israelere.

63% av jødene sa at israelske arabere er en sikkerhets- og demografisk trussel mot staten Israel.

18% sa de hatet å høre noen snakke arabisk

34% var enige i utsagnet om at arabisk kultur er underlegen israelsk kultur.

Mange israelere forklarer at en fiendtlig innstilling mot arabere, ikke har noe med rasisme å gjøre, men må sees på bakgrunn av årelange konflikter og religiøse uoverenstemmelser. Jo da, rasisme kan ha flere navn.

Ahmed Tibi, en araber som sitter i Knesset sier:
“Racists have a long time ago moved from the street to government benches”

Avisen Haaretz rapporterte at partiet Kadima, vinneren av årets valg, ikke ville plassere en araber på valgbar plass, da dette kunne medføre at partiet mistet seter i Knesset.

Meningsmålingen kan kanskje også speiles i valget. Partiet Yisrael Beitenu ble overraskende det tredje største partiet med 12 plasser i Knesset. Yisrael Beitenu befinner seg langt til høyre i politikken og støttes av russiske israelere. Partiet har bl. a. som målsetning at Israel skal bli en ren jødisk stat.

Selv om dette bare er en meningsmåling, må vi vel kunne regne med at resultatet blir lagt merke til og blir absorbert av de politiske ledere. Hvilken praktisk virkning den får, gjenstår å se.

For å unngå å bli tatt til inntekt for syn jeg ikke har og for å klargjøre i grove trekk hva som er mitt syn på forholdet mellom Israel og Palestina, kan det oppsummeres slik, (grovt forenklet), :

Israel har en selvsagt rett til å eksistere innenfor internasjonalt anerkjente grenser.

Jeg tror på Holocaust og jeg tror at jødene led enorme tap under de massive overgrepene fra nazistene.

Israel må oppgi okkuperte landområder.

Palestina/Hamas må anerkjenne Israels selvsagte rett til å eksistere innenfor internasjonalt anerkjente grenser.

Hamas må fordømme selvmordsaksjoner mot Israel.

Til nå har det kun vært legitimt å sette søkelyset på palestinere og ikke minst deres demokratiske valgte ledere fra Hamas. Alt annet har ikke vært comme-il-faut og blir ansett som anti-semittisme.

Det er trist å se at hver gang noen tar opp og kritiserer Israel og deres politikk, så kommer deres norske papegøye, document. no, løpende med etikettene sine. Da er man "nyttig idiot", "venstrevridd" eller "antisemitt". Jeg er ingen av delene og finner meg ikke i en slik kategorisering. Document.no, glemmer tydeligvis at den israelske stat består av mer enn bare jøder, 20% av dem er arabere.

Tenke seg til. Å bare kunne kritisere den ene siden i en konflikt? Hvorfor skal merkelappen anti-semittisme hindre ytringer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra kommentert! Er møkklei mennesker som hele tiden MÅ kalle Israelkritikere for antisemitter!