lørdag, mai 13, 2006

Statens bødler

I dagens Dagbladet tar Shabana Reman et oppgjør med staten representert ved skattemyndighetene. Jeg synes det er et tåpelig angrep og en aldri så liten boomerang.

Bakgrunnen for det harde angrepet er komikeren Jon Schau som ble slått konkurs i 2004 og som selv bruker mye av sitt siste show på et oppgjør der den "lille mann" blir slått i bakken av den mektige staten.

Jeg tviler ikke at mange kan oppleve staten som et stort, stygt dyr som foretar overgrep med loven i hånd. Og at det skjer noen ganger er jeg ikke fremmed for. Denne historien er litt annerledes enn den fremstilles som av Shabena Rehman. Hun er ikke helt etterettlig når hun skriver at Jon Schau ble slått konkurs mens han lå i koma. Han fikk meldingen 10 dager etter at han ble utskrevet fra sykehuset.

Da hadde saksbehandlingen pågått i over 10 år og jeg regner med at man til slutt mistet tålmodigheten med uteblivelse av pengene.

Jon Schau har tydeligvis ikke vært verre stilt enn at han har klart å få et eget dokumentarprogram i TV2 og en egen artikkel i Dagbladets, Magasinet om samme sak. Ikke alle ressursvake ofre oppnår det.

Når vi ser på sakens fakta som er presentert av Jon Schau selv, så går altså saken 10 år tilbake i tid. Han unnlot da i flere år å levere selvangivelse og å betale skatt. Det får man ærlig talt ta konsekvensene av. Jeg er drittlei av stakkarligsgjøring av tydeligvis ressursterke mennesker som ikke forstår betydningen av å levere en selvangivelse. Så pass ansvar får man ta for egne handlinger og de konsekvenser det har.

Hadde dette vært en "stakkar" som hadde lese- og skrivevansker eller andre plausible grunner for ikke å forstå hva det innebære å la være å levere selvangivelse, så kunne jeg skjønt det. Det kan være mange grunner til at mennesker ikke er rasjonelle.

Å fremstille det som om staten opptrer som bødler fordi de ønsker å inndrive skatt fra en person som har gitt totalt faen i å oppfylle forpliktelsene til samfunnet er misforstått. Slutt med sytingen og gjør opp for deg. Det må vi andre gjøre.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Dust!!

Knut Johannessen sa...

Bra kommentar! Akkurat passe lang og viser samtidig at du har forstått innholdet!

Anonym sa...

Hei, VoX! Du gjør egentlig bare én feil; Du bygger ikke på fakta. Du ANTAR at fakta er slik du tror. Og så legger du dine egne antagelser til grunn, og argumenterer mot dem. M.a.o. er dette en diskusjon du har mellom "deg selv" og noe du skaper inne i ditt eget hode. Spennende, men svært lite relevant for oss andre som ikke lever der inne...

Knut Johannessen sa...

Jeg bygger fakta på en dokumentar i TV2 og på et intervju i Magasinet. Det klarte du kanskje å lese av innlegget. Jeg må jo nesten tro på hva fyren sier med egne ord. Derfor ingen diskusjon med meg selv. Vi kan selvsagt alle komme i vanskelige situasjoner, jeg har selv erfaring fra lignende situasjon med en av mine ansatte og vet derfor at skattemyndighetene strekker seg langt for å unngå konkurs.

Fakta som Jon Schau har sagt med egne ord, er at han ikke leverte selvangivelser og betalte ikke skatt flere år. Da tror jeg på fyren og synes ikke synd på ham.

Anonym sa...

Beklager. Stemmer ikke. Han har ikke levert selvangivelse. MEN- han har hele tiden betalt skatt. Det forklarer han særdeles tydelig i showet sitt. OG- han sier IKKE i dokumentaren at han ikke har betalt skatt. Punktum finale.

Anonym sa...

..så DET kommer faktisk fra ditt hode, skjønner du..

Anonym sa...

Hei, Vox! Synes det er kult at folk tør å mene noe om ting! Men du bør sørge for at du mener noe om noe som er virkelig. Det er selvsagt ikke slik, at Jon Schau er ute etter at du skal synes synd på ham. Og jeg tror nok du kan regne med at Dagblad- journalisten bygger på bedre research enn sin egen fortolkning av en dokumentar og et intervju i Magasinet. Kan ikke du gjøre det samme? Ring Jon Schau, da vel! Eller les deg opp på hva han VIRKELIG mener, på www.jonschau.no . Det er bare tøft å være uenig, men det er litt rart å bare være uenig med seg selv og det man selv insisterer på er sannheten. Det er ingen som mener det som du sier deg uenig i, skjønner du. Og det er en enkel sak å sjekke det ut.

Knut Johannessen sa...

Har jeg gjort Jon Schau urett ved at han er feilsitert i Magasinet, så har jeg ingen problem med å unnskylde det, men jeg regnet med at følgende sitat fra Magasinet "MAI 2004. EI UKE ETTER AT Jon Schau forlot sykehuset, kom et brev i posten. Han var slått konkurs. I over ti år har han slitt med gjeld til skattemyndighetene. Det begynner med noen år hvor han ikke betaler skatt. Så blir det straffegebyrer, nye krav, bot, og flere gebyrer." var korrekt.

Nå er forsåvidt adressaten for mitt innlegg, Shabana Rehman og ikke Jon Schau, selv om det er han saken dreier seg om.

Jeg har også lest det som står på hjemmesiden til Jon Schau og det er selvsagt en trist historie, men det fritar verken han eller andre å gjøre opp for seg. På den annen side så skal selvsagt offentlige myndigheter opptre korrekt og med en forståelse for at alle kan gjøre feil og gi vedkommende en mulighet til å rette opp feilene. Som sagt, har jeg gjort noen urett på bakgrunn av det jeg har sett i en dokumentar, lest i Magasinet samt Shabana Rehmanns innlegg, så er det bare en ting å si: Unnskyld.

Anonym sa...

Gammel artikkel men jeg må nok kommentere allikevel. Det du her skriver forteller mye om deg. Du kan ikke sitte her med dine sterke meninger, i din egen verden, og kritisere den ene part i en stygg og grov skattesak. Det du gjør, er tegn på uvitenhet og typisk en person som kritiserer uten videre å sjekke fakta og å sette seg inn i partenes sak. Fy Fy!