lørdag, mai 27, 2006

Statens skitne spill i WTO-forhandlingene

Norske myndigheter tar på seg englevingene i WTO-forhandlingene. Vi ønsker å fremstå som de som virkelig kutter i tollsatser for å redusere tollbarrierene for landbruksprodukter. Det er bare bløff. Den Norske Stat jukser og de ønsker ikke at offentligheten skal få vite det.

Et oppslag i Bergens Tidende viser hvordan. Ved at vi har skrudd opp tollsatsene til skyhøye nivåer har vi så mye å gå på at selv store reduksjoner ikke har betydning for importvernet.

Anført av "Don Corleone" i landbruksdepartementet, Terje Riis Johansen og bøndenes organisasjoner så fremstår Norge i et helt annet lys enn de ønsker. De såkalte "luftsatsene" i tolltariffene er ikke noe man ønsker å snakke høyt om. Landbruksminister Terje Riis-Johansen sier «det selvfølgelig er noe luft».

Sannheten er at Norge kan halvere tollsatsene uten at det får noen betydning for bøndenes importvern. Dette ønsker man å ikke å snakke om, fordi det rokker ved det bildet som regjerningen ønsker å få frem: At Norge fremstår som en av de "snille i klassen".

Dette er bullshit og det opprører meg faktisk. Sympatien for bøndene og Terje Riis-Johansen var lav i utgangspunktet. Den er ikke blitt bedre etter dette. All honnør til BT som tar opp dette.


Se bare på dette eksemplet når det gjelder lammekjøtt. Det illustrerer det skitne spillet som landbruksorganisasjonene og myndighetene bedriver.

Ingen kommentarer: