torsdag, mai 25, 2006

Må Staten beskytte oss mot oss selv?

Skal staten ta ansvar for alt som kan lede oss ut i fordervelsen, og forby det? Skal det at noen ikke klarer å ta ansvar for egne handlinger medføre totalforbud for alle? Hvorfor stoppe ved spilleautomatene?

Det er tragisk at noen blir spilleavhengige og ikke klarer å kontrollere spillingen. Det er tragisk at noen blir alkoholavhengige og ikke klarer å kontrollere drikkingen. I begge tilfeller skaper dette problemer for flere enn den som ikke kan kontrollere sin adferd. Hvorfor ikke være konsekvente ved å forby alt som skaper avhengighet og utløser tragedier.

Automater skal forbys i følge mange, men det er omtrent like mange alkoholikere som spilleavhengige og alkoholmisbruket koster sannsynligvis samfunnet mer enn spilleavhengighet, hvorfor ikke da forby alkohol?

I går kveld i Holmgang ble vi vitne til hvor patetiske politikere kan være når de er på sitt verste. Hvorfor var det ingen som stilte spørsmål ved at man skal detaljregulere livene våre fordi noen har problemer. I stedet satt man med skamrødmen i kinnene og ga ikke svar på noe som helst. I stedet fikk vi en kun en debatt på ofrenes premisser uten nyanser.

Grunnen til at politikere (med unntak av KrF) ikke vil innføre forbud på automater, er at det genererer store inntekter for staten. I tillegg har organisasjonene sendt sine sterkeste lobbyister, som ofte er avgåtte politikere. Røde Kors har hatt Jonas Gahr Støre som sjef og har Thorvald Stoltenberg som president, trenger jeg å si mer!

Inntektene fra automatene ønsker man å styre gjennom staten ved hjelp av Norsk Tipping. I mellomtiden later man som gjør noe ved å foreslå nattforbud og forbud mot sedler. Det er vel bare Trond Giske som tror at det forandrer så mye.

På denne type virksomhet må man ha strenge kjøreregler. Jeg har ikke tro på at automatbransjen er i stand til å lage sine egne regler. Men å rope på forbud blir feil.

Vi får i den minste være prinsipielle. Dersom vi roper på Staten i en sak som automater, så får vi akseptere at det neste gang kan bli et foreslått et forbud mot alkohol. (Selv om sannsynligheten er liten)

Skal vi ikke stille større krav til enkeltmennesket om å ta ansvar for sine egne handlinger? Personlig frihet må dessverre koste noe, alternativet er en ekstremt korporativ stat og jeg tror ikke at de som støtter forbudslinjen egentlig ønsker det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er på mange måter helt enig med deg, at staten ikke kan regulere alle ting. I videste forstand må man da forby folk å kjøpe mat da noen faktisk blir avhengige av mat (bulemikere). Men man må likevel se på nytteverdien av ting. Hvem er det egentlig som har nytte av alle disse spilleautomatene som står rundt omkring? De som tjener penger på dem selvsagt, men hvem vil egentlig ha de pengene som man i dag vet at for det meste stammer fra personlige tragedier? Jeg hadde i hvert fall ikke hatt samvittighet til å ta i mot de pengene.

Knut Johannessen sa...

Hva da med Vinmonopolet? Vi vet at det er mange tragedier som følge av alkoholmisbruk, skal vi stenge dem?

Nå har man gått inn for monopol på spilleautomater til Norsk Tipping. Blir det mer moral i det om man tar pengene fra de spilleavhengige inn i statskassa?

Det er ikke lett, men jeg mener at man kan ikke ta fra folk ansvar for egne liv.