mandag, mai 29, 2006

Fri oss fra Aps styring av Statoil

Statoil har hatt sin periode med ledere utgått fra Arbeiderpartiet. Det gikk ikke bra. De fikk sparken i tur og orden. Men i sin kollektive fordømmelse av Johan Fredrik Odfjell har de glemt noe av historien. Jeg kan hjelpe hjelpe dem.

Først kom Arve Johnsen, AP-mann i særklasse og med store overskridelser fikk han sparken. Harald Norvik som kommer fra den innerste krets i Arbeiderpartiet og var statssekretær i Olje og Energidepartementet fikk sparken i Statoil. Han fikk en sluttavtale med en totalramme på 20 mill kr. i 1999. i 2003 måtte Olav Fjell gå av og han fikk en totalpakke på 40 mill. Så det er tradisjoner i det selskapet med ledere og store lønns/pensjonspakker. Større enn Odfjells.

Takk og pris for at politikerne ikke lenger styrer Statoil. Det er nok andre områder de ikke klarer å styre, så det er betryggende at vårt største og viktigste selskap nå har kommet ut av de klamme partihendene. Et så stort og lønnsomt selskap er for viktig til at våre folkevalgte skal benytte det til sin "lekegrind".

Man kan si mye om Odfjells Vesta-avtale. Og det blir også gjort. Men kritikken må rettes mot Vesta og ikke Odfjell. At de ikke vil utnytte en avtale med arbeidsplikt kan nesten ikke lastes Odfjell. Han får en ren S i forhandlinger og det kan komme vel med når Statoil skal forhandle med tøffe utenlandske partnere

Valgkomiteen har kommet til at Johan Fredrik Odfjell er riktig styreformann for Statoil. Da har ikke Jan Bøhler, Torbjørn Berntsen (ja da, han har slengt med leppa i dag) 19 andre AP-ledere eller jeg, noe grunnlag for å si at de tar feil. Slik fungerer aksjeselskaper på børs. Og det var AP som børsnoterte Statoil. Har dere glemt det?

Siste: Aftenposten skriver i dag at Vesta ønsker nå at Odfjell skal jobbe for pengene.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver: -Valgkomiteen har kommet til at Johan Fredrik Odfjell er riktig styreformann for Statoil. Da har ikke Jan Bøhler, Torbjørn Berntsen (ja da, han har slengt med leppa i dag) 19 andre AP-ledere eller jeg, noe grunnlag for å si at de tar feil. Slik fungerer aksjeselskaper på børs.

Vel, sist jeg sjekka så var det eierne, og ikke valgkomiteen som bestemte hvem som skal sitte i styret i børsnoterte selskaper. Men du vet visst bedre. Kjetil.

Knut Johannessen sa...

Vel da er det nok på tide at sjekker en gang til. Det er faktisk bedriftsforsamlingen som velger styreleder i Statoil, ikke eiere direkte. At disse representerer eierne er vel kanskje opplagt nok. Sitat fra Statoils hjemmeside: "Bedriftsforsamlingens oppgave er å velge styret basert på valgkomiteens innstilling, og å overvåke styrets og konsernsjefens forvaltning av selskapet."

Som du selv har oppdaget så skriver ikke jeg at valgkomiteen bestemmer. Jeg skrev som du korrekt siterer "Valgkomiteen har kommet til". Det er uhyre sjelden at bedriftsforsamlingen ikke følger valgkomiteens råd da det som regel har foregått en sondering. Men for poenget i mitt innlegg så er dette bare av akademisk interesse.