mandag, mai 15, 2006

Gjør-det-selv-politi

England er det landet i verden som har mest overvåkningskameraer. Nå tar de den helt ut og sender live-tv fra kameraene sine. Det holder ikke med vanlig Big Brother på TV, nei. I sommer kan 22000 londonere sitte hjemme og se hva naboene holder på med utenfor stuevinduet. 12 sikkerhets-kameraer blir linket direkte til Shoreditch TV. De har også lansert slagordet "fight crime from your sofa"

Innbyggerne i Haberdasher Estate skal frivillig eller ufrivillig bli de nye tv-stjernene. De kan via et eget tastatur koblet til TVen, sende anonyme mailer til politiet dersom de ser noe mistenkelig og politiet kan bryte inn i sendingene med viktige meldinger.

Besnærende? Nei, takk! Denne type offentliggjøring reiser en rekke viktige spørsmål som krever avklaring. Hva om en eller annen anabol type med en politimann i magen ser noe mistenkelig. Kanskje en eller annen som fikler med bilen hans. Han styrter ut, ser noen som ligner på personen fra tv-opptaket og gyver løs. Bare for litt senere å oppdage at han tok feil. Problemet er bare at offeret ligger på sykehus med brudd på hodeskallen. Too bad?

I tillegg kommer det tvilsomme i at man blir overvåket hvor man går. Opptak kan lagres og brukes mot en i sammenhenger som ikke er relevante der og da. Derfor er ikke dette bare et enkeltstående Big-brother, det er en tankegang satt i system som skremmer.

I Norge tenker de fleste at, "har du rent mel i posen, har du ingen ting å frykte". Jeg ser dette som et tegn på hva som kan komme av overvåkningsmuligheter og fordi det er så uhyre effektivt, så vil myndighetene garantert se på mulighetene.

Jeg ser at overvåkningskamera kan være forebyggende og i noen tilfeller bringe frem fellende bevis, men det finnes noen skyggesider ved dette også. Og det blir jo uhyre sensitivt når det ikke er bare 2-3 kontrollører som ser på, men tusenvis av borgere med gode og mindre gode intensjoner.

Et eks.: Man overvåker områder med minibanker. Dette kan sees på TV og selv om man ikke ser pinkoden og beløpet som tas ut, så åpner det for et kvikt lite ran.

England er foregangslandet på denne type overvåkning og jeg er redd for at våre justispolitikere kommer til å ta en tur om de ikke allerede har vært der da. Tenk å få 10 ganger så mye politi ut av dagens budsjett. Jeg foreslår at man i tillegg til overvåkningen, deler ut håndjern og batonger til innbyggerne, slik at man kan ta skrittet fullt ut.

I vårt eget samfunn, der man roper på mer politi, så blir denne type løsninger en enkel måte å rydde i gatene på. I stedet for lokal tilstedeværelse av politiet så kan overvåkning og "angi en nabo" være et effektivt middel. Men er det slik vi vil ha det? Jeg vil det ikke.

Er jeg paranoid? Nei, ikke så ille som for noen år siden, da jeg gikk på Lyns hjemmekamper og trodde det satt noen bak meg.

Ingen kommentarer: