lørdag, mai 27, 2006

Har vi blitt kjeltringer og juksere?

Vi er rikere enn noensinne. Det store flertall av nordmenn har det godt og vi lever nesten over evne. Har vi mistet noe på veien? Har grådighetskulturen bidratt til å senke vår oppfatning av rett og galt? En artikkel i Bergens Tidende i dag gjorde vondt å lese.

Jeg har i mange år skrytt til utenlandske venner og forbindelser over hvor rettskaffne vi nordmenn er. Som et bevis på vår ærlighet har jeg brukt selvbetjeningsprinsippet på turisthyttene. Dette er noe som for mine venner utomskjærs er vanskelig å forstå. At nesten hvem som helst kan få seg en nøkkel til en hytte, overnatte, ta mat i skapet, bruke av veden og så stoler man på at hver enkelt gjør opp for seg.

Dette har fungert i alle tider, også da folk hadde mindre penger mellom hendene. Det er et så flott opplegg og det har gjort meg litt stolt at det har vært et særnorsk fenomen. Helt til nå.

Svinnet fra turisthyttene er nå så stort at man vurderer seriøst å kutte ut selvbetjeningsprinsippet. De private er først ute, men også i Turistforeningen diskuterer man problemet.

Hva f.... er det som skjer med oss? Har vi mistet helt oppfatning av rett og galt? Hvor godt sover vi med vissheten om at vi bare stakk fra hytta uten å gjøre opp? Den turen kan man ikke ha særlig glede av.

Studentene, vår felles fremtid, jukser. Forskere jukser. Vi snyter på skatten. Vi svindler forsikringsselskapene. Vi svindler trygdeetaten. Lista kunne vært lenger.

Skygger grådigheten for moralbegrepet? Hva lærer vi våre kommende slekter? Dersom ikke vi som er foreldre klarer å skille mellom rett og galt, så tar våre barn etter. Det nytter ikke å si: "Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør". Eksemplets makt er for stor.

Artikkelen om selvbetjeningshyttene ble for meg en dyd som ettertrykkelig ble deflorert. Vi må skjerpe oss. Vi har råd til å gjøre opp for oss.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Grådigheten i Norge er altoverskyggende. Da blir slikt som «moral» bare et lite skjær i sjøen.

Rike folk er ofte grådige, fordi de har mye å miste. Nordmenn er verdens rikeste folk, og har dyrket fram grådigheten som et livssyn.

Hvis man slipper billig unna - enten rent økonomisk eller ved å lure noen - sørger man for at andre betaler for deg. Å slippe billig unna, aller helst ved ved å slippe og gjøre opp for seg, er selve meningen med livet i denne religionen.

Selvfølgelig har vi råd til å gjøre opp for oss. Men alt til lavere pris er billigere enn noe på tilbud - hvis vi ikke gjør opp for oss, får vi bedre råd.

Og ja - det kommer til å gå til helvete før det blir bedre. La oss bare håpe det går fort, og ikke gjør uopprettelig skade.

Ellers takk for et godt innlegg.

Sexy Sadie sa...

Vel, når det kommer til sammenligning med andre land så er nok nordmenn fremdeles mer rettskafne og ærlige.

Jeg bodde i DK en stund og der var slik at kunne du komme deg unna med å bøffe kameratene dine så gjorde du det.

Knut Johannessen sa...

Lasse G. Dahl: Jeg synes du har et litt for dystert syn hvor langt grådighetskulturen har tatt oss. Jeg håper du tar feil.

Knut Johannessen sa...

sexy sadie: Det er mulig at vi fortsatt er mer rettskafne enn andre, selv om jeg tviler. Det er imidlertid en mager trøst, dersom selvbetjingsinstituttet fjernes fordi vi ikke gjør opp for oss. Da har vi passert en barriere.