torsdag, mai 04, 2006

Når blogging blir dødsens alvor

I den hjemlige bloggosfæren gikk det varmt for seg med diskusjoner om ytringsfriheten relatert til karikaturtegningene. Men det var bare en øvelse med ord som ikke hadde noen konsekvenser for de involverte. Det er når blogging blir et spørsmål om liv og død at ytringsfriheten får sin ultimate pris.

Den iranske bloggeren Hossein Derakhshan er en av de som har tatt ytringsfrihet på alvor og som har fått betale for det. Noen har blitt arrestert av myndighetene, andre som Hossein har måttet reise fra landet i frykt for hva som kan skje.

Hossein er regnet som Gudfaren blant iranske bloggere og har tatt initiativet til og hjulpet mange bloggere i gang. Hans egen blogg (på engelsk) Editor:myself er en av de mest besøkte bloggene som omhandler Iran og besøkes daglig av bloggere i og utenfor Iran.

I januar foretok Hossein Derakhshan en reise som bidro sterkt til at han ikke kunne reise tilbake til Iran, ihvert fall ikke under det nåværende styret.

Han reiste til Israel med formål å fjerne noen tabuer og være en bro mellom det iranske og israelske folket. Det var hans kritikk av situasjonen i Iran kombinert med reportasjen fra Israel som gjør at han ikke kan vende tilbake.

Bloggen hans er plattformen han bruker for å kritisere det iranske regimet og det er hans verktøy for å forsøke å få til en endring i dagens system ved demokratiske midler.

Det iranske regimet har nå innsett at blogger kan utgjøre en trussel for dem og gjør alt som står i deres makt for å hindre det. Det antas at det i dag finnes ca. 100 000 aktive blogger i Iran. Ett tiltak som det jobbes med, er å iverksette tiltak mot enkeltpersoner i tillegg til å filtrere og blokkere adgang til websider som de misliker.

Et annet tiltak er å sette opp et nasjonalt internett, fungerende som en form for intranet. Det vil gi myndighetene større kontroll også mot det globale nettet.

Vi kan jo bare ønske Hossein og hans medbloggere i og utenfor Iran, lykke til med bestrebelsene på å påvirke det iranske samfunnet. De er i hvert fall villig til å betale en pris for sin rett til å ytre seg.

5 kommentarer:

Undre sa...

Dette var sterkt å lese!

Apropos Iran: Marjane Satrapis "Persepolis" er verdt å lese.
Marjane Satrapi @ Randomhouse
.

Knut Johannessen sa...

Undre: Takk for tipset!

Anonym sa...

Hei! Sterkt, ja. Og er du like interessert i eksempler med motsatt fortegn?

New Yorkeren Richard Siegel rapporterer på bloggen sin at verdens bloggere - i dette tilfelle stort sett amerikanske bloggere - har satt et så grundig og systematisk fokus på de sidene ved 11. september som den amerikanske administrasjonen har forsøkt å dekke til, at han og andre bloggere er blitt en trussel mot myndighetene og den amerikanske staten. Rick viser også til eksempler der Google har utøvd regelrett sensur av visse saker på hans blogg / nettsted.

Hvis du er interessert i sensur uansett fortegn, kan du sjekke ut Siegels story:

http://www.ricksiegel.com/
http://www.911eyewitness.com/truth/index.php?name=News&file=article&sid=27
http://www.911eyewitness.com/truth/index.php?name=News&file=article&sid=33

mvh
Torstein Viddal
aka fehodeode

Anonym sa...

Hej Vox Populi...

Bengt som kliver in och rör om i den nordiska bloggosfären igen...

Jag har fixat en Nordisk bloggtjänst...via Ning
http://www.ning.com

Den heter Nordic Blogs
http://nordicblogs.ning.com/index.php

Kom dit och sätt in din blogg på kartan...och sätt betyg på andras bloggar...och skriv positivt eller negativt om dem...

Öppna upp mer...

Knut Johannessen sa...

Torstein Viddal: Jeg er motstander av alt som smaker av meningssensur uansett hvem som utøver den. Jeg har som du kanskje har sett også reagert på Googles samarbeide med de kinesiske styresmaktenes om å sensurere internett.

Grunnen til at jeg satte søkelyset på de iranske bloggene var at i tillegg til sensuren kan også blogging i Iran få personlige konsekvenser i form av internering og andre mer grove overgrep.