onsdag, mai 31, 2006

Styreformannsvalget i Statoil - en tragikomedie i flere akter

At Johan Fredrik Odfjell trekker seg som kandidat til styreformannsvervet, står det respekt av. De får bruke vettet de som har det. At det vettet ikke er tilstede i regjeringen, har de selv ettertrykkelig bevist.

Helt til i går, forsvarte både Odd Roger Enoksen og Jens Stoltenberg valgkomiteens innstilling. Dette likte ikke HSB (Hun Som Bestemmer).I kulissene har Gerd-Liv Valla igjen trukket i trådene og marionettene har danset sin lydige dans. LO er faen ingen søndagskole, for å omskrive Håkon Lie en smule.

Det har vært drevet en ufin kampanje mot Odfjell og det er fullt forståelig at han nå trekker seg. Om noen synes etterlønninger og fallskjermer ikke hører hjemme i næringslivet, så kan de jo lese de siste dagers aviser og se nyhetssendingene, og stille spørsmålet om hvor mye dritt man skal finne seg i og hva det er verdt. VG har gått i bresjen av en eller annen grunn og slått inn den ene åpne døren etter den andre.

Johan Fredrik Odfjell har hatt en avtale med Vesta som har vært omfattet av arbeidsplikt. At ikke Vesta de siste årene har benyttet seg av det, er ikke Odfjell å laste. Avtalen har ikke kostet skattebetalerne 5 øre. Det er aksjonærene i Vesta som har betalt avtalen.

Toppmålet på det partipolitiske idiotiet sto Jan Bøhler for i dag. I politisk kvarter på P2 nærmest spyttet han ut skjellsordet: Markedsliberalist.

Johan Fredrik Odfjell var en markedsliberalist og det diskvalifiserte ham til vervet som styreformann i Statoil. Selvsagt har Bøhler rett. Man kan da ikke ha en markedsliberalist til å lede ett av nordens største børsnoterte selskaper. Til det trenger man en skikkelig planøkonom med fartstid i rette sosialistiske kretser. Gjerne som politiker. Da mangler man ingenting for å bekle ett styreformannsverv i Statoil.

Marit Arnstad kan kanskje bli en god styreformann. Det vet vi ikke ennå og da blir det et eksperiment. Med Odfjell hadde vi visst hva vi fikk.

Johan Fredrik Odfjell var sannsynligvis det beste valget til styreformannsvervet. Det er ikke godt nok for Gerd Liv Valla. Og da blir det som hun bestemmer.

Jeg venter på neste forslag fra statsminister/næringsminister/olje-og energiminister Valla. Det blir sannsynligvis å ta Statoil av børs. Da trenger man ikke henge skittentøyet ut til offentligheten. Alt kan da ordnes på kammerset. Uten tilskuere.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Støtter ditt syn 100%.
Christopher Rødsten har noen betraktninger som er interesante.

http://www.politisk.no/statoil_odfjell_arnstad_og_boe/

Statoil, Odfjell, Arnstad og Bøhler-fraksjonen

http://n24.no/arkiv/article847764.ece

Gründeren Arve Johnsen hadde sin første arbeidsdag som Statoil-sjef i desember 1972, i en leid leilighet i Lagårdsveien 78 i Stavanger. De første ukene var han helt alene. Ni år og tusen ansettelser senere var selskapet blitt stort, rikt og mektig. Statoil var ikke bare et oljeselskap, men også en omstridt lobbyist i Stortingets korridorer. Den unge statsviteren og Høyre-politikeren Terje Osmundsen rykket ut med boken "Gjøkungen. Skal Statoil styre Norge?". Statoil lå an til å bli for stort og dominerende. Statoil kunne utvikle seg til en stat i staten. Staten var et skritt i retning statskapitalisme, i strid med blandingsøkonomiens forutsetninger.

Vi ønsker oss ikke tilbake

http://www.dagogtid.no/arkiv/2000/23/statoil.html

Finn Lied Jens Chr. Hauge og Arve Johnsen sine glansdager med uklare skiller mellom økonomi og politikk.

Knut Johannessen sa...

Nei, vi ønsker oss ikke tilbake til glansdagene til Lied og Hauge. Kongsberg Våpen er et eksempel på det.

Man glemmer også at Harald Norvik, AP-statsekretær som fikk fyken i Statoil i 1999 fikk en sluttpakke verdt 20 mill.

Olav Fjell som fikk sparken i 2003? fikk en sluttpakke verdt nesten 40 mill.

Men glemselsens slør har lagt seg over regjeringen.

Jeg synes det var en ynkelig forestilling vi var vitne til i dag. Ynkelig fordi ingen kunne forsvare den egentlige grunnen til at man ikke ønsket Odfjell. Det var en patetisk forestilling.

Anonym sa...

LO-leder Gerd-Liv Valla skal ha bedt statsminister Jens Stoltenberg fjerne ham som styreleder i Statoil.
VG skriver at LO-lederen mandag ga Stoltenberg beskjed om å velge en annen styreleder enn Odfjell.

Jan Bøhler-fraksjonen i Arbeiderpartiet har nok ikke vært uenig med Gerd-Liv.
Når alt kommer til alt kan de nok bare spille rollen som medlemmer i en gammeldags kontrollkomisjon.

Einar sa...

I det hele tatt har vel fagforeningene altfor mye makt her til lands. Utdanningsforbundet kan jo gå seirende ut av ethvert lønnoppgjør med 500 millioner i streikekassa. Den siste sovjetstat ja... Vi skulle hatt en runde med Thatcher her til lands også.