fredag, august 31, 2007
Vox populis politikerdefinisjon
torsdag, august 30, 2007
Våpenhandler Ørnhøi
Det er selvsagt ikke noe kritikkverdig i at politikere møter lobbyister. Det skjer daglig. Problemet oppstår når politikeren selv blir lobbyist. Ørnhøis opptreden i denne saken levner liten tvil om at det er akkurat det han har blitt.
Ørnhøi har god tilgang til Kristin Halvorsen som hennes forsvars- og sikkerhetspolitiske rådgiver. Selv om SV har et vedtak som sier nei til nye jagerfly, så er Ørnhøi relalist nok til å innse at det nok blir kjøpt fly. Da er det viktigere for ham å få fly fra Sverige istedet for imperalisten USA.
Kristin Halvorsen forsøker å bagatellisere episoden, naturlig nok:
- De må ha misforstått hva dette dreier seg om. I et demokrati møter lobbyister representanter for partier og politikere mange ganger hver eneste dag. Stein Ørnhøi jobber verken for SV eller regjeringen i prosessen med å kjøpe inn nye jagerfly til det norske forsvaret, sier Halvorsen.
Nei, i dette tilfellet ser det ut til at Ørnhøi jobber for de svenske kapitalistene Wallenberg og deres interesser. Uryddig og kritikkverdig så lenge Ørnhøi har de rollene han har i SV.
onsdag, august 29, 2007
Frustrerte pendlere er frustrerte velgere?
Jeg tror ikke flertallet av de som står og stanger i timesvis i kø på E-18 og Mosseveien gjør det fordi de har en spesielt masochistisk legning. I hvert fall ikke alle.
Sannsynligvis er det mange flere i Oslo-området som ønsker å reise kollektivt. Men hvordan skal man få til det, når NSB pga lokførermangel innstiller en rekke tog i rushtiden? Og når bussreisende fra f. eks. Drøbak opplever å få et langt dårligere busstilbud enn før. Ja, noen må sågar bestille buss-stopp dagen i forveien!
Dette er hva man byr de som har sin arbeidsreise til/fra Oslo i 2007. Er det rart at folk benytter privatbilen? Er det rart at folk blir forbanna når de risikerer rushtidsavgift, fordi kollektivtilbudet er for dårlig? Og er det rart om man lurer på hva politikerne driver med?
mandag, august 27, 2007
Rødhvitt
Da snudde Åslaug kjapt og sa at det var hvitt kjøtt hun mente. Hvitt kjøtt er mindre miljøvennlig enn rødt. Da ble Naturvernforbundet og fjørfefolket rasende. Og kostholdsekspertene, men de er jo alltid sinna.
"Til Laks åt alle kan ingen gjera, for å omskrive Ivar Aasen
onsdag, august 22, 2007
Kirkestol revisited
Noen innså at dette kanskje ikke var å være "like for Gud" og når det så var like vanskelig for en rik å komme i himmelen som for en kamel å komme igjennom et nåløye, så var det ikke like attraktivt å flagge på denne måten i kirka. Borte ble det.
Mange år senere ble tradisjonen tatt opp igjen i en annen sammenheng. På 80-tallet da vi fikk den første jappebølgen, så ble ble champagneskiltene på Barock en måte å markere sine karstykker på. Mange ringte beskjemmet etter noen år da de fant ut at det var overmåte harry å befinne seg på den tavla. Nå har pendelen snudd igjen. Store champagneflasker er igjen commè il faut.
Dette har Den Norske Opera forstått. For skarve 250 000 kan du få to billetter til åpningsgallaen og navnet ditt på plakett i operabygget. Hva den plaketten skal signalisere er jeg usikker på. Kanskje bare at kulturelt alibi også kan kjøpes for penger?
Kanskje resten av det norske folk, vi som bare har betalt 1000 kr. til den nye operaen kan få oss en plakett ett sted, også?
tirsdag, august 21, 2007
Hva skal Høyre med fiender?
Det er kjent som en god regel når man oppdager at man står i en salatbolle, at man blir stående helt stille. Men så ikke i Høyre. Selv om det ikke er Thousand Island-dressing i Høyres salatboller, så blir det et helsikes søl.
Jeg håper at de som har et verv i Høyre, nå klarer å innse at det blir ikke noe ro rundt Diffensaken før man holder kjeft. Det er er vel mulig å gi gode råd både til hovedpersonen selv og andre uten å løpe omveien om NRK, TV2 eller noen av globoidene.
Så får velgerene gjøre seg opp en mening om en manns feilgrep er god nok grunn til å farge byen rød. Og hvem man da straffer. Høyre eller seg selv?
søndag, august 19, 2007
Oops, Jens did it again and again
Men Jens fant en salatbolle til å tråkke i. Dressingen skvatt i alle retninger og igjen stod en flokk med rasende sykehusansatte. I Møre og Romsdal. Han delte ut penger i den ene retningen og omprioriterte vedtak i den andre. Tilsynelatende uten mål og mening. Som på Ski. Der flyttet han med noen få setninger hele Folloregionen fra Aker Sykehus til Ahus. Uten å spørre noen.
I Akershus trakk man sikkert på noen skuldre, men i Møre og Romsdal ble han såpass uklar og forbannelsen så stor, at det måtte sendes et oppklaringsbrev. Noen hadde selvsagt misforstått ham. Så klart. Statsministeren er normalt krystallklar og aldri til å misforstå.
Kanskje noen kan glidelåse Jens til kontorstolen, eller i verste fall ikke sende ham lengre enn statsministerbilen kan kjøre ham. Trenger vi flere gode argumenter for at ikke rikspolitikere deltar i lokalvalgkampen?
Grådighetskulturen sprer seg til travbanen
Her blir produktive arbeidsfolk avspist med noen lusne kroner i timesbetaling, mens dere kan håve inn millioner på dette tullet på bare noen minutter. Det var jo like tilfeldig som en økning i oljeprisen, hvem som skulle vinne løpene.
Hvor mye burde ikke hestene få? Det var jo de som gjorde jobben, mens dere bare satt godt og trygt på rumpa, satte noen kryss i hytt og pine og håvet inn. At det går an.
Vårt velferdssamfunn er i fare. Dere er i ferd med å skape et klassesamfunn av veddeløpsvinnere. Å spille på hester er et tillitsverv. Da kan man ikke regne med å sope inn millioninntekter.
Mytteri på Høyreskuta?
Man kan forstå Solbergs forbannelse. Høyres valgkampstart i Drammen i går skulle selvsagt handle om alt annet enn Oslo-ordførerens konto i Sveits. Men slik gikk det ikke. Forsøket fra Erna på å fronte Høyres viktige saker i valgkampen: Skole, eldreomsorg og trygge lokalsamfunn ble en en liten bortgjemt notis i avisene. Om den i det hele tatt ble omtalt.
Høyres ledelse i Oslo har ingen forståelse for Ernas utspill. De bagatelliserer fortsatt saken og ønsker Ditlev-Simonsen velkommen på alle valgkamparenaer. Ja, Erling Lae har like stor beundring for og tillit til ordføreren etter avsløring som han hadde før. Forstå det den som kan. Ditlev-Simonsen er riktignok ikke dømt for noe, men han har innrømmet kontoen og innrømmet at den var unndratt skatt. Det holder lenge.
Heller ikke på landsbasis får Erna særlig støtte, bortsett fra at mange av fylkeslederne mener han bør betale tilbake unndratt skatt. Den eneste som støtter Ernas linje er Fabian Stang, men han er jo ikke inne i varmen i Oslo Høyre, så hans ønsker blir ikke særlig vektlagt, tydeligvis.
Det så man gnir seg litt i øynene når man ser Oslo Høyres strategi. Deres uforbeholdne støtte til Ditlev-Simonsen selv om han har innrømmet sakens fakta, er vanskelig å forstå. Høyres kanskje viktigste lokalvalgarena står på spill. Det er ikke opplagt at Høyre sammen med FrP får fortsette.
Ved å ta med seg Ditlev-Simonsen i valgkamp, så er man garantert at fokus kommer til å være helt andre steder enn på Høyres kampsaker. Hva er det Tetzchner og Lae holder på med?
Alle avisenes graveredaksjoner er i full alarmberedskap og rykker ut på det minste spor. Skulle nå saken utvikle seg til det verre, er løpet kjørt for Høyre. Da blir det 3 uker med skattesnyteri i alle kanaler, i alle aviser og på bredbånd. Det undrer meg at Høyre i Oslo er villig til å ta den risikoen.
En helt annen ting er de signaler de nå sender ut. Skattesnyteri er ikke så farlig, bare det er gammelt nok. Det er mulig terskelen for å unndra skatt er så høy, at Oslo Høyre ikke tror det skader partiet. Da håper og tror jeg de får seg en overraskelse. Ditlev-Simonsens innrømmelse er et tillitsbrudd overfor Oslos befolkning som ikke kan gå upåaktet hen.
Ville Tetzchner og Lae stått på stand med en av drosjejukserne? Neppe.
lørdag, august 18, 2007
Gå av, Ditlev-Simonsen
Oslo Høyres pressemelding er kort:
Dette er ikke en sak mellom Ditlev-Simonsen og skattemyndighetene. Dette er en sak mellom ham og Oslos innbyggere. Han er en tillitsmann som representerer alle i Oslo og det krever at han har en integritet som er uangripelig."Oslos ordfører fortalte fredag ettermiddag at han tidligere har hatt bankkonto i Sveits.
Oslo Høyre er glad for at Per Ditlev-Simonsen er åpen om disse forholdene, til tross for at de ligger et stykke tilbake i tid og fra tiden før han stilte til valg som Høyres ordførerkandidat.
Videre anser Oslo Høyre dette for å være en sak mellom Ditlev-Simonsen og skattemyndighetene."
Nå fremstår han som en legemeliggjøring av alle de parodier som blir Høyrefolk til del. Det har ikke Høyre fortjent og de bør derfor ta affære umiddelbart.
En ting kan Høyre være helt sikker på. Dersom ikke alle kort er lagt på bordet nå, så kommer pressen til å presentere hele kortstokken. Ett for ett. Nå er redaksjonene i gravemodus. Opposisjonen kommer til å fryde seg. Og resultatet blir en katastrofe for Høyre.
Høyre bør umiddelbart be ordføreren trekke seg. Da gir man signaler om at partiet ikke aksepterer skattejuks, på samme måte som de ikke aksepterer trygdejuks.
Fra ordførerens egen hjemmeside ser vi hvordan han selv ser på gjerningen:
Ordføreren er byens fremste folkevalgte representant og byens ansikt utad. Dette er knyttet både til kontakt med byens borgere og til å være den som representerer byen.
videre:
Han fremhever at en stor del av ordførerrollen i det parlamentariske styringssystem skal være partinøytral, da han skal være ordfører for alle borgere og alle partier i byen.
Dette er ikke en sak mellom privatpersonen Per Ditlev-Simonen og skattemyndighetene. Dette er en sak mellom tillitsmannen Per Ditlev-Simonsen og hans velgere i tillegg til Oslos øvrige innbyggere. Man kan ikke ha tillitsmenn uten tillit.
fredag, august 17, 2007
Oops, I did it again...
Det startet med at han møtte folket på Strømmen Storsenter. Men Jens trodde han var på Lillestrøm. For de som er kjent i området, vet at det blir krig av mindre.
Litt lenger nord i fylke, så åpnet han en ny kommune: Jessheim. Som om vi ikke har nok kommuner. At han mente Ullensaker Kommune er jo ikke så lett å vite.
Men det tok ikke av før han kom til Ski. På spørsmål om hva han ville gjøre for Follo Sykehus sier han:
–Den saken ligger hos helsedepartementet og jeg tør ikke si noe om hvor langt vi er kommet med den. Det jeg kan garantere er at vi ikke skal legge ned Ski sykehus. Dessuten blir det investert mer penger i Ahus som er i tilknytning til befolkningen her i området, sier Stoltenberg.
Vel, nå er forholdet det at de som holder til i Follo-regionen har tilknytning til Aker Sykehus, ikke Ahus.
Nå kan man kanskje trekke på skuldrene av at vi har en statsminister som ikke vet hvor han er, eller hvilket sykehus befolkningen sogner til. Jeg synes det vitner om liten interesse for det folket man skal møte å foreberede seg så dårlig. På tross av alle støttekontaktene. Eller kanskje på grunn av?
Barnehager og partipolitikk
Det sa han fordi Dagbladet hadde funnet ut at SV var dårligst på barnehagedekning. Men så oppdaget SV ut at de hadde glemt å trykke på enter-knappen på PCen sin. Dagbladet hadde tatt feil, og da kan man gjøre partipolitikk ut av det igjen. Ikke sant, Jens?
torsdag, august 16, 2007
En skam
Han kunne riktignok blitt til han var 60, men siden han ikke hadde fått signaler om videre jobb, så valgte han heller et tilbud fra Strix om å delta i programmet "Etterlyst" på den nye tv-kanalen Viasat4
Det er en skam at ikke det finnes ordninger som gjør at Oslo Politikammer fortsatt kan trekke veksler på Abrahamsens erfaring og den respekt han nyter i samfunnet, ikke minst i innvandrermiljøer.
Det er en utrolig sløsing med ressurser når man ikke kan finne en eller annen ordning som gjør at han og andre i politiet kan fortsette om de ønsker det. Vi trenger politimenn av Abrahamsens type. Noen som sier fra når noe er riv ruskende galt i samfunnet. Hvem har vel glemt hans oppgjør med psykiatriomsorgen etter trikkedrapet på Bislett?
Selv om Abrahamsen skal jobbe for Viasat4, så må det finnes noen fornuftige mennesker som kan skjære gjennom byråkrati-tøvet og sørge for en eller annen stilling som passer for ham.
onsdag, august 15, 2007
Er det noen rødgrønne som kan hjelpe meg?
I følge tall fra SSB så er det den private delen av barnehagene som er i sterkest vekst. Inntil videre er det flere barn i offentlige kontra private barnehager. Men med den utviklingen vi ser nå, er det kun kort tid før dette er snudd. Denne utviklingen gjør at jeg må få hjelp til å oppklare noen spørsmål.
I Soria Moria-erklæringen sier dere på side 51:
Inga Marthe Thorkildsen og SV sier det sånn:Regjeringen vil gå imot konkurranseutsetting og privatisering innenfor viktige velferdsområder som utdanning, helse og omsorg.
Det er en internasjonalt trend at stadig flere firmaer prøver å få sugerøret ned i stats – og kommunekasser. Dette skal vi være på vakt for. Det er flere grunner til å holde fast ved at omsorg og velferd skal være en offentlig oppgave, i samarbeid med frivillige og non-profit-organisasjoner.
For det første handler dette om at alle skal ha gode tilbud, ikke bare de som kan betale for seg, eller de som bor i sentrale strøk med stor konkurranse. Det handler om å bruke alle pengene på å utvikle tilbudet, i stedet for å bruke deler av dem til å berike private interesser.
Det handler om trygge arbeidsplasser og det handler om å unngå unødig byråkrati og ekstraarbeid for hver enkelt av oss, enten vi er pasienter, ”brukere” eller pårørende.
Kan noen fra den rødgrønne siden da forklare meg:
At det er i orden at ansatte i private barnehager kan vaske rumpa på barna våre, mens ansatte på private pleiehjem ikke skal gjøre det samme på bestemor?
At det ødelegger skolestrukturen og forderver våre barns sinn å gå på en privateid skole, mens de samme barna frem til 6 år kan få opplæring i en privat barnehage.
Hvorfor er det greitt at private kapitalinteresser stikker "sugerøret" i stats- og kommunekassen for å "suge" ut penger på barna våre, men ikke ellers.
Hvis private løsninger er så ødeleggende for samfunnet, hvordan kan da de rødgrønne tillate at kapitalistene bak private barnehageløsninger kan ta ut store utbytter og berike seg selv på samfunnets bekostning.?
Er det noen som kan hjelpe meg?
Når politiker 0.1 møter velger 2.0
Det er som om man tar en tilfeldig forbipasserende rett inn på restaurantkjøkkenet. Der ligger alle de gode råvarene, utstyret er av topp klasse og i restauranten venter et forventningsfullt publikum.
Det går sjelden bra. Det blir som regel et fryktelig søl og i verste fall helt uspiselig.
Nå er det litt tidlig å felle den endelige dommen, så min uhøytidelige synsing bærer preg av det. Jeg har kikket litt på hvordan de politiske lederne bruker muligheten som ligger på VGnett. Der har man tilgang til egen blogg med kommentarfelt.
Det spesielle med VGs blogger, er at de som ikke er logget inn på tjenesten kan kommentere, men da vises ikke kommentaren før "bloggeier" manuelt frigir dem.
VG-Nett har meget stor trafikk, så her burde man virkelig benytte anledningen til å vise seg frem. Jeg har ikke sett på innholdet, bare utførelse. Det er et trist syn.
Jens Stoltenberg:
Jens har postet regelmessig. 4 poster siden 9/8, er bra. Det som imidlertid er en katastrofe er at verken Jens eller noen i hans krets er inne på bloggen. I skrivende stund ligger det 98 kommentarer som ikke er frigitt og som derfor ikke vises på bloggen. 80 av disse er fra 9/8. Det viser en total forakt for bloggen som medium. Stryk-karakter.
Erna Solberg:
Har postet 1 - en- gang. Hun har heller ikke vært på bloggen. 7 kommentarer er ikke frigitt.
Følgende hjertesukk fra en blogger, beskriver tilstanden:
"du må være her mer, Erna; svare, godkjenne kommentarene som ligger og venter fra de som er ikke-bloggere!
Vis at du bryr deg om oss som henger på nettet! ;)
Mange stemmer å hente her også!"
Strykkarakter
Dagfinn Høybråten:
5 poster siden7. august. Alle kommentarene er godkjent.
Meget bra!
Oppdatert: Det er sterk diskusjon på VG-bloggen om hvorvidt DH og hans kumpaner fjerner innlegg de ikke liker. (Jeg ser bort fra sjikane) I så fall endres karakteren til stryk.
Åslaug Haga:
Kun en post. Kommentarer ikke godkjent.
Stryk!
Kristin Halvorsen:
1 bloggpost - 31 kommentarer ikke godkjent.
Stryk!
Lars Sponheim:
6 bloggposter bra. Kun 2 ikke-godkjente kommentarer fra gårsdgens post og de har kommet i løpet av meget kort tid.
Best i klassen!
Som sagt er ikke dette en grundig vitenskaplig oversikt, men den forteller noe. Den forteller at de fleste politikerne ikke har skjønt hvilket verktøy nettet er. De har ikke skjønt at det krever interaksjon og det verste er at de tar ikke nettbrukerne på alvor.
Jeg har tidligere refset Høyre og bloggen hos VG bekrefter at det var riktig. Ernas katastrofe av en hjemmeside/blogg, deres utrolig pinlige Øyen/Foss-video og bloggen hos VG viser at de ikke har forstått noe av hvordan man kommuniserer med velgere på nett.
tirsdag, august 14, 2007
Et råd til Høyre, ring + 1 202 456 9713, før det er for sent
Ikke bare har den et pinlig, pubertalt design, men Solveig Ruud i Aftenposten har Googlet de Erna har lyttet til. Det er av sine egne man skal ha det. Erna kan heller ikke oppdatere siden sin fordi hun er på reise. Say no more.
Hva blir det neste? "Vi lærer deg å cum-ulere" med Kirsten Spiznogle og Rocco Porno-Hansen?
Det er to forklaringer på strategien. Enten har man snekret dette sammen etter hjernestorming i Høyres Hus. Eller så har man leid inn ett pr-byrå. Jeg håper inderlig det siste. De kan sparkes for dårlig jobb. Hjernene i Høyres Hus må vi leve med.
Det verste av alt er at i Høyres fold er det en person som kunne sørget for at de ikke begikk alle begynnertabbene som er mulig å gjøre på nettet. Svaret er Vampus! Bare ikke spør henne om klimaendringer.
Derfor bør Høyre fortest mulig ringe + 1 202 456 9713. Og/eller sende en mail til vampus@gmail.com Dårlige råd er dyrere enn gode.
mandag, august 13, 2007
Bruk ikke ironi i Dagbladets kommentarspalter
Jeg fikk egentlig som fortjent. Ironi i Dagbladets kommentarspalter, burde kanskje leveres med samme kodemanual som AP leverer til FrPs politikk.
For å få litt humor inn i de sinte kommentarene, la jeg inn forslaget mitt om triumviratstyre for lederlønninger i statens bedrifter. Det ble tydeligvis tatt seriøst.
Konklusjonen er at ironi i Dagbladets kommentarfelt er like farlig som politiske vitser. Det farlige med politiske vitser er at noen av dem blir valgt.
søndag, august 12, 2007
Erna, look to Sweden
Ektemannens begrunnelse er det ikke mye å sette fingeren på:
"Konvensjonelt arbeid er utelukket for meg, samvittighetsmessig og intellektuellt, ettersom det fremstår som forkastelig både for min egen og omgivelsenes velferd, samt følelsmessig, da det skaper en uutholdelig smerte og nedstemthet. "
Han tillegger at han er "umotivert til aktivt deltagelse i samfunnets statushiearki og att han ikke har noe annet valg enn å forbli en del av pyramidens bunn-nivå."
Alt dette fordi Kinda kommune var slemme nok til å senke sosialbidraget til 6280,- i måneden fordi paret ikke hadde søkt jobb. Dårlig gjort, spør du meg.
Jens Stoltenberg mimrer
Han tenker nok noen ganger tilbake til forrige regjeringsperiode. Da han kunne regjere alene. Da Kristin Halvorsen i verste fall aldri var nærmere enn et vrient spørsmål i Stortinget.
Det var før Jan Bøhler var oppfunnet og LO-lederen het Yngve Hågensen. Det var den gang Jensemann sitt janusansikt var markedsliberalismens. Da alt som var statlig måtte privatiseres og opsjonsavtaler var coolt og kunne forsvares.
For å sette leserne i riktig stemning, så skal jeg servere noen godbiter fra Stortingets spørretime. 29. mars 2000. Så langt har følgende skjedd:
Mongstadskandalen har inntruffet og Harald Norvik, konsernsjef i Statoil har blitt kastet på dør med 2 årslønner og en fet pensjonsavtale, verdsatt til 29 millioner kroner. En av de som satt i styret den gang het Yngve Hågensen og han var LO-leder.
Saken kommer opp i Stortinget og følgende replikkveksling kan formidles:
Kristin Halvorsen (SV) : Jeg vil gjerne stille et spørsmål til statsministeren.Til dette svarer så Jens:
Statsminister Jens Stoltenberg : Jeg mener i hvert fall at det er en uklok avtale. Jeg mener at dette og en lang rekke andre eksempler på veldig generøse lederlønninger, pensjonsavtaler og ikke minst de kraftige økningene i lederlønningene det siste året som er dokumentert i ulike sammenhenger, er uheldig og uklokt, ikke minst fordi det bidrar til å undergrave mulighetene for at vi får et ansvarlig inntektsoppgjør.
Og det å få et ansvarlig inntektsoppgjør er avgjørende for at vi lykkes i den økonomiske politikken i forhold til å sikre konkurransekraften til norsk industri, som disse lederne ellers alltid er svært opptatt av, og det er avgjørende for å unngå ledighet på sikt. Så jeg mener at det er uklokt, både dette og lignende eksempler, og mener derfor at det hadde vært best om vi hadde unngått den type avtaler.
Så kommer rosinen i pølsa:(Kristin får forøvrig påtale av presidenten for uparlemtarisk språkbruk
Og hør (eller se) her:
Statsminister Jens Stoltenberg : Jeg la merke til at da representanten Halvorsen brukte dette uttrykket vi ikke skal bruke, sa hun at hun var helt enig med meg, så jeg er litt usikker på hvordan jeg skal forholde meg til akkurat det ordet. Men jeg nøyer meg med å si at det er umusikalsk, og uttrykker enighet på det punktet.Det var tider det. Da hadde man et styre som tildelte bare 29 millioner i pensjon for ikke å gjøre en dritt. Og man kunne ikke tenke seg å gripe inn i styrets arbeid. Om det hadde betydning for Jens at Yngve Hågensen var et av de gavmilde styremedlemmene, skal være usagt.
Bedre å dele ut 29 mill til en som ikke skal gjøre noe og som var ansvarlig for en milliardoverskridelse enn å dele ut 28 mill til en som har økt verdiene i statskassa med 100 milliarder.
Er det rart om jeg lurer på om ikke Jens egentlig ønsker seg tilbake til gode, gamle dager?
lørdag, august 11, 2007
Triumviratet
Så lenge de rødgrønne sitter med makten, så opprettes det et triumvirat bestående av det trehodete trollet: Jan Bøhler, Audun Lysbakken og Arne Strand. Disse 3 herrer representerer i følge seg selv, folk flest og har også i følge seg selv, den kompetanse som er nødvendig til å ta de rette grepene. Jan Bøhler og Audun Lysbakken representerer politikerne. Arne Strand, politisk redaktør i Arbeiderbladet (I know, I know) har bare glemt at han ikke er statssekretær for AP lenger.
Mandatet til triumviratet blir å utarbeide avlønningsavtaler for alle ledere i bedrifter der staten har mer enn 10% eierandel. De skal konsulteres før det velges styremedlemmer, styreledere og bedriftsforsamling i de samme selskapene. De har også veto mot forslag fra regjeringen.
Dermed kan de rødgrønne spare seg selv for mye arbeid, spaltemillimetre med kjeft og opptøyer fra folk som løper ut i gatene og tenner på biler i avsky mot gale styreformannsansettelser, opsjoner og høye lederlønninger.
fredag, august 10, 2007
Hvem skal eie vinden?
Odd Roger Enoksen tok en Chavez i dag og sørget for at kraftressursene havner i "folkets" hender. Det høres jo så logisk og opplagt ut at regnet ikke kan eies av private kapitalister. De er jo ikke til å stole på og opsjoner skal de ha også. Nei, dette er "folkets" vann.
-Jeg er svært fornøyd med at vi har kommet frem til en ordning som sikrer at en av våre viktigste fornybare ressurser forblir i folkets eie. , sier Chav... unnskyld Enoksen.
En tidligere AP-statsråd, Finn Kristensen hadde et fornuftig forslag om at de private kunne fortsette å eie til evig tid, men måtte selge til til staten dersom de ønsket å selge. Men det var ikke nok for de rødgrønne.
Men hvorfor begrense dette til vannet? Bør ikke vinden også være i folkets eie? Dagen i dag bringer dårlige nyheter til de som nå vil satse på vindkraft. Når alle investeringer er gjort og inntektene strømmer inn, kommer Enoksen.
The answer is blowin' in the wind.
Gjedrem, dette er en advarsel
Dere kan se for dere Gran-Olsson, ikke sant?
torsdag, august 09, 2007
Trist som faen
Her har vi blogget jevnt og trutt. Noen har holdt på lenge, andre er nybegynnere. Noen får oss til å le, andre til å gråte, noen til å tenke, til å bli forbannet. Bloggverden favner alt. For alle. Det var vår lille andedam. Stort sett amatører i den beste mening av ordet.
Så oppdaget plutselig og uten forvarsel våre politikere nettet. Som en tsunami flommer de over, rundt, under, foran og bak oss. Noen tror til og med at de skriver bloggene selv. Dem om det. Jo da, vi har hatt noen politikere som bloggere her en stund. Men de er på en måte en av oss.
Det er så mye som vil ut. Men jeg orker ikke. Jeg har helt i et lite glass med Dalwhinnie og lar blogg være blogg.
11. september er de borte igjen.
Rent flertall til FrP i Tromsø, please
Gutta boys har vært i Tromsø og sparket i gang valgkampen og hadde en hyggelig hilsen til sine undersåtter i Nordens Paris:
I Aftenposten står det:
Da Stoltenberg tirsdag besøkte Tromsø ga han overfor Bladet Tromsø uttrykk for at et maktskifte i Tromsø kan svekke sjansene for at staten stiller opp med statsgaranti til Tromsøs OL-søknad for lekene i 2018. Både lokalt og sentralt er Frp imot å stille nesten 10 milliarder kroner i garanti for et Tromsø-OL.
Kongepuddelen er ikke tapt bak en vogn han heller, og kliner til:
– Det som er helt sikkert er at skal det gis en statsgaranti så må det være støtte lokalt. Er man lunken til et OL så blir det vanskelig å gjennomføre et OL. Da er det ikke så aktuelt med en statsgaranti, sa han.
Ok, ok. Vel er jeg mot OL, men det får være grenser. Jeg tror jeg legger om kveldsbønnen litt og ber om et regimeskifte i 2009.
onsdag, august 08, 2007
Enoksen garanterer at Reiten blir styreformann
Eivind, det hadde jeg ikke tatt for god fisk. Var det ikke det han sa til Odfjell også?
Ber til Gud om Reitens avgang
Det må jo være en grunn til at stortingsrepresentant Ingunn Heggø, (AP, Sogn og Fjordane) i kveldsbønnen sin, ber om at Reiten må gå av:
- Eg må berre tilstå at eg i kveldsbøna ber om at Reiten finn seg ein annan jobb, i tillegg til at Brann vinn eliteserien, og Arbeidarpartiet vinn valet, avsluttar ho.
Ja, ja, enhver er salig i sin tro.
tirsdag, august 07, 2007
Når en minister forsover seg, kan fryktelige ting skje
Vi kan takle det på forskjellige måter. Noen blir forbanna, farer opp og skjeller ut familie, dreper vekkerklokken med et velrettet slag og løper gjennom dusjen. I håp om å begrense skadene. Andre er mer coole. Tenker at, shit happens, tar det med ro og starter dagen med et smil.
Tenk deg da når du har forsovet deg skikkelig. Ikke sånn 2-3 timer, men 2-3 uker. Og at det ikke er sjefens telefon som vekker deg, men en journalist. Som vil vite om hva du har tenkt å gjøre med opsjonsordningene i Hydro.
Tenk deg dèt sjokket Dag Terje Andersen fikk. Han fikk panikk. Men forsøkte først å være cool. "Nei, det er ikke noe problem, selv om jeg er mot opsjoner så er en avtale en avtale. De må holdes." Men synes du ikke 210 millioner er mye, sa journalisten.
Fy, f...., tenkte Dag Terje, 210 mill, ble det virkelig så mye. "Nei, dette overlater jeg til styret", sa Dag Terje og la på. Så grep panikken ham og uvanlig nok så hardt at han barberte seg.
Så begynte han å lete etter eierskaps-verktøykassa, men måtte innse at den var tom. Men Dag Terje var ikke tapt bak en gran. Han løp ut i boden og hentet motorsaga, ringte Jan Reinås og avtalte møte.
Beina til Reinås ble kappa ved knærne. "Jeg har ikke tillit til deg, så nå kan du krype videre, sorry Jan." Så var det tid for Reiten. Handlekraften formelig strømmet rundt i kroppen til Dag Terje.
Men hva skal vi finne på? Jo da, BA-HR fikser det. De leverte jo en flott rapport etter at Dag Terje var misfornøyd med Selmer. Som sagt så gjort.
Dag Terje ringer BA-HR sent på søndag kveld. "Gudmund, nå må du finne noe dritt på Reiten. Jan Bøhler og halve sentralstyret er etter meg hele tiden. Rapporten skal ligge på mitt bord mandag før lunsj. Jeg skal selv ha gleden av å sende den til bedriftsforsamlingen. Da er løpet kjørt".
"Men det er litt kort tid. Vi får ikke gjort en skikkelig jobb til i morgen, innvender Knudsen. "Hvem f.... sa dere skulle gjøre en skikkelig jobb. Bare skaff meg noe juicy som de dumme journalistene svelger. En kort konklusjon som fastslår at Reiten er en kjeltring. Resten kan dere gjemme inne i rapporten et sted. Who cares. Ikke glem at staten kjøper mye advokattjenester."
Hvordan kan Knudsen glemme det. Vel, det er sent på søndag kveld. For sent til å ringe å spørre noen hvordan saksbehandlingen har vært. Han setter seg ned med helgens aviser. I VG og Dagbladet finner han akkurat det han trenger. Der står det at Reiten har planlagt utbetalingene selv. Flott.
Han kaster seg over PCen, skriver 7 sider og sender rapporten. Og begynner på fakturaen. Den tar litt lengre tid å skrive. Det Knudsen ikke kunne vite, var at det var "gode kilder" i regjeringen som hadde lekket til Dagbladet.
He, he, tenker Dag Terje. Nå har vi ham. Bedriftsforsamlingen kommer til å sette kanapèene i vrangstrupen.
Vel, slik gikk det ikke. Ikke helt. Bedriftsforsamlingen begynte å le unisont så fort BA-HR-rapporten ble distribuert. Morsom sak, håper ikke statsråden har betalt mye for dette. Og så kastet de den i søppelbøtta. Og hadde full tillit til styret, som hadde full tillit til Reiten, som har null tillit til Dag Terje Andersen. Rart at man blir forvirret.
Men Dag Terje syntes han hadde gjort en storartet jobb. Hadde ikke de grådige svina i Hydro gitt tilbake en haug med penger, kanskje. Jo da, visst hadde de det. I stedet for 210 millioner hadde de bare fått 190 mill. Full seier til ministeren med andre ord.
Men handlekraft har fyren. Problemet er bare at når man kombinerer stor handlekraft med stor inkompetane, så blir resultatet fryktelig.
Dette eventyret er ikke over, vi er knapt ferdig med mellomakten.
Tidligere poster i Hydro-saken:
På BAHR bakke
Næringsministerens nye verktøy
Sirkus Hydro fortsetter
Hva driver Høyre med?
Finansminister Kristin Halvorsen lyver
Når inkompetansen blir overtydelig
Dyskalkuli i Næringsdepartementet
mandag, august 06, 2007
På BAHR bakke
Regjeringens råtne spill mot ledelsen i Hydro hadde behov for ryggdekning. Det har de kjøpt fra BA-HR. BA-HR fikk oppdraget om kvelden 4. august og ble bedt om å vurdere saksbehandlingen i Norsk Hydro ASA i forbindelse med opsjonsordningen. Allerede neste dag, 5. august er rapporten ferdig. Hastverk er lastverk.
Våre vurderinger i dette brevet bygger i det vesentlige på informasjon vi fikk i forbindelse med utarbeidelse av brevet av 3. august 2007 samt offentlig tilgjengelig informasjon om saken. Vi har således ikke fått informasjon fra Hydro om saksbehandlingen eller forøvrig vært i kontakt med Hydro om de spørsmål vi behandler.
Tenk det! De har vurdert saksbehandlingen uten å snakke med noen deltok i den og uten å ha tilgang til informasjons fra Hydro. Men det blir verre. Hva tror dere skjuler seg bak "offentlig tilgjengelig informasjon"? Jo da, advokatene har lest om saksbehandlingen i VG og Dagbladet!!!! På bakgrunn av dette trekker de sine konklusjoner!
I følge opplysninger i VG 3. august 2007 hadde saken også tidligere vært behandlet på et styremøte. Regnskaps- og økonomidirektøren som selv er blant lederne, skal her ha gitt informasjon om avviklingen av opsjonsordningen. Vi er heller ikke kjent med saksdokumentasjonen til styrebehandlingen den 23. juli 2007
På side 3 skriver de:
Som nevnt i vårt brev av 3. august punkt 5.3 skriver Dagbladet 2. august 2007 at konsernledelsen allerede i janur 2007 diskuterte å foreslå at styret skulle avvikle opsjonsordningene i juli 2007. Ut fra dette kan det synes som om initiativet til å avvikle opsjonsordningen kom fra konsernledelsen.Dagbladet som sannhetsvitne? Hva med å spørre noen som var tilstede på møtet? Hadde man ikke tid til noen telefoner?
Senere på side 3:
I oppslaget i VG 3. august 2007 fremgår det at konsernsjefen "gikk på gangen" under styrebehandlingen. Vi forstår det andre ord slik at han ikke direkte deltok i styrets avgjørelse.
På bakgrunn av en artikkel i VG så forstår altså BA-HR?
Og de fortsetter. På side 5:
Ifølge oppslaget i Dagbladet 2. august 2007 kan det som nevnt synes som om konsernledelsen tok opp spørsmålet om avvikling av opsjonsordningen allerede i januar 2007.
Deler av deres oppsummering er som følger:
Hydro har ikke gitt noen offentlig redegjørelse for sin saksbehandling og det foreligger følgelig svært begrenset informasjon om denne. Basert på de opplysninger som foreligger, er det imidlertid vår konklusjon at det er nærliggende å reise kritikk mot saksbehandlingen i Hydro(alle uthevelser er gjort av undertegnede)
"Basert på de opplysninger som foreligger" er i hovedsak oppslag i 2 av våre tabloidblekker, som igjen har basert sine oppslag på anonyme kilder.
Dette er paragrafenes leiesoldater. BA-HR har levert et bestillingsverk uten troverdighet.
De har ikke snakket med noen av de som deltok i saksbehandlingen og basert sine konklusjoner på 2 avisoppslag i noen av våre minst troverdige aviser. Dette er et skittent og uverdig spill. At noen vil selge sin profesjon på denne måten er utrolig. Skulle denne rapporten ha et minimum av troverdighet burde BA-HR i det minste snakket med de involverte og ikke minst gått gjennom sakspapirene.
Å engang antyde at Reiten har gjort noe kritikkverdig og i verste fall straffbart på bakgrunn av oppslag i Dagbladet og VG er ikke bare tynt. Det er en skandale.
Hvorfor finnes det ingen kritiske journalister? Hvorfor stiller ingen spørsmål ved det utrolige hastverket?
Oppdatert:
I rettferdighetens navn er bildet vesentlig mer nyansert i dag. Spesielt Dagens Næringsliv som regelrett slakter BA-HR i sin lederartikkel. Dagbladet er også svært kritisk, det samme var Aftenposten på kommentar- og lederplass i dag.
Næringsministerens nye verktøy
Dette bilder viser med all tydelighet hvorfor næringsminister Dag Terje Andersen har blitt så varm i toppen de siste dagene.
Bildet er ikke manipulert på noen måte, men viser en hette som skal unngå nedkjøling av hodet og er tatt i forbindelse med presentasjon av "Næringsrettet Design" hos Designrådet. Er det rart at det har gått en kule varmt .
Foto: Scanpix
søndag, august 05, 2007
Sirkus Hydro fortsetter
Om Næringsministeren skulle tro at dette løste alle problemer, så tar han feil. Styrets fungerende leder, Elisabeth Grieg, er en tøff dame. Hun står fast på at styret handlet riktig. Sirkus Hydro fortsetter.
Det som er i ferd med å gjøre dette til en farse, er uttalelsen til spesialist i selskapsrett, professor dr. juris Tore Bråthen til Dagsavisen i dag:
– Om man konkluderer med at styrets vedtak er ulovlig, slik som BA-HR, vil de opprinnelige opsjonsavtalene fortsatt ligge der. Dermed vil aksjekursen kunne stige og de framtidige utbetalingene til Hydro-toppene bli enda større. Dette kan utvikle seg til litt av et sirkus om ordningen ikke avvikles nå, sier Bråthen.Bråthens konklusjon er at styret bør betale de 210 millionene.
Dersom dette blir resultatet så er skandalen et faktum. Da har vår næringsminister virkelig tråkket i BA-HRet (He, he, det er ikke bare VG som kan).
Er det flere enn meg som lurer på hvorfor BA-HRs rapport har større betydning enn Selmers?
Dersom opposisjonen skal finne noe å ta ministeren for, skal de få et tips. De bør sjekke hva som foregikk fra og med 27. juli da Selmer fikk oppdraget med å granske og frem til 31. juli, da BA-HR ble bedt om å kvalitetssikre, og ikke minst hvorfor departementet ventet så lenge med å be BA-HR om råd.
Kristin Normann i Selmer sier at de hadde løpende dialog med departementet uten å fortelle hva de snakket om. Dersom Selmer på et tidlig tidspunkt ga signal om at de ikke fant noe mistenkelig, så kommer BA-HRs "kvalitetssikring" utrolig beleilig for departementet. BA-HR har jo ikke alltid vært så nøye med formaliteter.
Det er også litt merkelig at BA-HR fikk tilgang til Selmers rapport før offentliggjøring, men Selmer fikk ikke tilgang til BA-HRs. Reinås antydet også i intervju i dag at ikke alt var som det skulle være med BA-HRs rapport.
Denne saken har overbevist meg om to ting. Staten skal ikke drive næringsvirksomhet og Dag Terje Andersen oppfyller kravene til Peter-prinsippet.
Forresten, er det noen som sett statsministeren?
lørdag, august 04, 2007
Hva driver Høyre med?
Per-Kristian Foss mener næringsdepartementet kunne ha foretatt seg noe med de store utbetalingene til Hydro-toppene. (Dagens Næringsliv 1. august)
Det er ikke mange månedene Stortinget diskuterte Eierskapsmeldingen. I innstillingen hadde Høyres representanter i Næringskomitèen følgende forslag:
Medlemene i komiteen frå Framstegspartiet, Høyre og Venstre visert til at i tråd med prinsippa for god eigarstyring kan og skal ikkje staten gje direkte instruksar eller signal til styra om konkrete vedtak, verken formelt eller uformelt. Saker som krev tilslutning frå eigarane i samband med selskapa sine vedtekter skal avgjerast gjennom aksjonærdemokratiets vanlege reglar.
Det synes jeg er et meget godt forslag. Det Høyre bedriver nå, er ren opportunisme. Det bør de overlate til noen som kan det bedre.
fredag, august 03, 2007
Fra den ene katastrofen til den andre
Jeg trodde Jonas drev sine lakeier hardt. Tydeligvis ikke hardt nok, siden statssekretær Johansen finner åpning i krisekalenderen for å overta som formann i Elitestyret i Vålerenga. Fra den ene katastrofen til den andre.
Finansminister Kristin Halvorsen lyver
I opsjonssaken benytter de rødgrønne alle triksene de kan (og de er ikke få) til å diskreditere Hydroledelsen og styret. Det ubehagelige søkelyset som er satt på regjeringen må slukkes. Ja, selv ikke en direkte løgn går man av veien for å servere oss. Slik finansminister Kristin Halvorsen gjorde på TV2-nyhetene torsdag kveld.
- Dette står på ingen som helst måte i forhold til arbeidsinnsatsen de har lagt ned. Dette skyldes høy oljepris og internasjonal høykonjuktur, og står ikke i forhold til det noen investerer i jobben sin, sier Kristin Halvorsen til TV 2 Nyhetskanalen.
Jeg har sett på kursutviklingen i Norsk Hydro og Statoil de siste 5 årene. Tallenes talle er relativt klare:
torsdag, august 02, 2007
En blogger bør kjenne sitt publikum
Først av alt. De som måtte tro at jeg har noe i mot Ingebrigt personlig, så er det helt feil. Jeg har ved noen anledninger kritisert ham for hans utspill. Jeg kjenner ham ikke og det nærmeste jeg har vært, er at vi ved en anledning holdt foredrag for samme forsamling. For sånn ca. 10 år siden. Ingebrigt tar stor plass, stikker hodet ofte frem og deler sine meninger i tide og utide, da får han tåle noen tilbakemeldinger.
Tirsdagens blogg fra Ingebrigt var i sin helhet viet at han var en av 115 uheldige bilistene (les idiotene) som har klart å oppnå 8 prikker og blant de som har fått beslaglagt førerkortet. Ingebrigt mener i fullt alvor at en som får 8 prikker er uheldig!! Han poengterte også den himmelropende urettferdigheten som gjorde ikke alle fikk lappen inndratt.
Ingebrigt hadde nok forventet en strøm av sympati, i klaroverbevisning om at i Bærum er respekten for fartsgrenser omvendt proporsjonal med tykkelsen på lommeboka. Han fikk som fortjent.
Jeg lar meg imponere over at en sjåfør som har fått 6 prikker i førerkortet, ikke passer bedre på, men suser forbi en fotoboks i beslagsfart. 8 prikker i førerkortet tilsier at du er en notorisk trafikkbølle som egentlig burde vært parkert for lengre tid enn 6 måneder. Selv i Bærum får du ikke heltestatus for det, endog om navnet er Ingebrigt Steen Jensen aldri så mye. En blogger bør kjenne sitt publikum.
Eller som Ibsen ville sagt det: «Se, det fikk fanden fordi han var dum og ikke beregnet sitt publikum».
Når inkompetansen blir overtydelig
Næringsdepartementet kommer til å lete etter en syndebukk som skal unngjelde for den inkompetansen som råder i dept. Departementet ble orientert om hva Hydro ville gjøre, 21. juni i år.
At statssekretær Rikke Lind ikke forsto hva det gikk ut på, bør ikke ligge Reinås til last. Hun viste oss til fulle hva C. J. Hambro mente da han sa de bevingede ord: «En statssekretær er en stedfortreder. Han (hun) gjør fortred i statsrådens sted.»
Jeg er ingen stor tilhenger av opsjonsavtaler i bedrifter som f. eks. Hydro. Til det er resultatene for mye avhengig av konjunkturutvikling som olje- og aluminiumspris. Men jeg er sterk tilhenger av at man gjør opp for seg etter de avtaler som er inngått.
De rødgrønne burde skjønt at når man avviklet opsjonsordningen i Hydro, så ville det koste noe. Fordi kursen på Hydro hadde steget sterkt og selskapet er blitt 3 ganger mer verdt enn da opsjonene ble inngått. Men allikevel blir man hver gang like overrasket. Det burde man ikke.
At statens verdier har økt tilsvarende, det legges ikke mye vekt på. Det viktigste er å unngå opsjonsutbetaling. Hadde kursen på Hydro falt tilsvarende, så hadde det ikke blitt utbetalinger i det hele tatt. Da hadde Reiten og Reinås fått sparken for udugelighet. Nå mener man at de bør sparkes fordi de har vært flinke og bidratt til kursstigning. Logisk, ikke sant.
Det er et samlet styre som har besluttet dette. Det innebærer at de ansattes representanter også har stemt for. Det gjorde de fordi de så at alternativet til ikke å holde inngåtte avtaler, ville være verre for Hydro. De ansatte har med andre ord, langt mer gangsyn og fornuft enn mange av sine kritikere.
Politikerne som i dag fordømmer utbetalingene, visste utmerket godt hva som skulle skje. Kanskje forstod de det ikke. Da skal man ikke ha slike verv. Men om de forstod det og unnlot å gjøre noe, så er dette nok et eksempel på en type politikere jeg aldri ville turt å gå i livbåt med. På grunn av egen inkompetanse dolker de andre i ryggen. Det er ikke pent å se på.
Som ved en skjebnens ironi, bringer i dag VG over hele forsiden, nyheten om at en kvinne i Kristiansand har vunnet 26 millioner på Lotto. Og nasjonen jubler.
onsdag, august 01, 2007
Fotball er en studie verdt
Jeg fascineres av fotball. Ikke så mye for selve kampen, selv om det kan være spennende nok. Nei, jeg synes det som skjer rundt, mellom, foran og bak kampene er vel så interessant. Sosiologien, med andre ord.
Det som undrer meg aller mest, er hvordan arbeidstagerne: fotballspillerne, holder ut. Holder ut å bli skreket til, kalt idioter og jeg vet ikke hva, av lederene sine. At jeg bruker Lillestrøm som eksempel, er nesten tilfeldig. Det kunne nesten vært hvem som helst.
For 14 dager siden spilte Lillestrøm kamp mot Kaerjeng og vant 2-1. Spillet var så dårlig at laget ble holdt igjen i garderoben i 1,5 time for å høre tordentale av Fjørtoft og Nordlie. Det gikk så langt at noen spillere gråt. Sist en arbeidstager fortalte at hun var blitt så trakassert at hun gråt, ble det et helvete.
I går spilte Lillestrøm mot det samme "møkkalaget" igjen. Og tapte 1-0. Da hadde man ikke ord igjen. De var brukt opp i garderoben hjemme.
Hvorfor er det slik at fotball-ledere bruker ledelsesteknologier som næringslivet har forlatt for lenge siden?
Management By Fear, er forlatt av de fleste ledere. Fordi det ikke fungerer. Tvert i mot. Frykt lammer de fleste medarbeidere og de blir redde for å gjøre feil, som igjen leder til at de gjør feil, eller ikke presterer. Det morsomme er at det samme næringslivet leier inn trenere og ledere til skyhøye honorarer. Som står for en lederfilosofi de selv har forlatt.
Tom Nordlie og Jan Åge Fjørtoft tror at det hjelper å skrike til spillerne. Å bryte dem ned slik at de gråter. Spillerene viste i går at det er feil medisin.
Hvorfor finner voksne mennesker seg i dette. Er det den fete lønna, eller er det fordi man er vant til det og tror det skal være slik? Det er vel bare i fotball dette kan skje? Kan det være grunnlag for en Masteroppgave kanskje?
Dyskalkuli i Næringsdepartementet
Når styreleder Jan Reinås i møte med henne 21. juni forteller at opsjonsordningen i Hydro avvikles og at det innebærer at Eivind Reiten får 28 mill. utbetalt, så klarer altså ikke Rikke Lind å regne ut at hele opsjonsutbetalingen beløper seg til 210 mill. Imponerende.
Et lite tips til Lind. Siden du kjente til utbetalingen til Reiten, så finner du svaret på resten i Hydros årsberetning og i pressemeldinger fra konsernet. Jeg går ut fra at de blir lest hos største aksjonær. Siden er det bare å summere. Om hun er dårlig på summering, så er hun helt rå på bortforklaringer. Kanskje en viktigere egenskap for en statssekretær?Kjente ikke til totalbeløpet
Til Aftenposten i går sa statssekretær Rikke Lind at hun ikke kjente til at det til sammen skulle utbetales 210 millioner kroner til 35 Hydro-topper. Hun uttalte at informasjonen hun fikk var av «overordnet og mer generell karakter». I går kveld sa Rikke Lind at hun aldri har benektet at departementet kjente til enkeltbeløpene. - Jeg ble spurt om 210 millioner av Aftenposten, og det sa jeg at jeg ikke kjente til. Men jeg har aldri blitt spurt om noen mindre beløp, sier Lind til VG.